MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Κώστας Ηλιάδης μιλά για τη δραστήρια Underground Youth Orchestra

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της “The Underground Youth Orchestra”, μάς μιλά για μια από τις σημαντικότερες νεανικές συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα.

KEIMENO: Αριστούλα Ζαχαρίου | 22.11.2021

Δέκα χρόνια πριν, σε ένα υπόγειο κάπου στην Αθήνα, πραγματοποίησε τα πρώτα της βήματα μια νεανική συμφωνική ορχήστρα η οποία έμελλε να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες στην χώρα μας. Σήμερα η The Underground Youth Orchestra δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με υψηλού επιπέδου εμφανίσεις, σπουδαίες συνεργασίες και άρτια σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει συμβάλλει στην καλλιέργεια και ανάδειξη νέων μουσικών ταλέντων, έχει κερδίσει την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού και, παράλληλα, έχει φέρει την κλασική μουσική ένα βήμα πιο κοντά στην νεολαία.

Φέτος, η The Underground Youth Orchestra αναμένεται να πραγματοποιήσει μια δυναμική επιστροφή, μέσα από ένα ανανεωμένο και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με συναυλίες και masterclasses στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμπράξεις με κορυφαίους εκπροσώπους της παγκόσμιας κλασικής μουσικής σκηνής αλλά και φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UDK), η Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα του Mannheim και το Εθνικό Θέατρο.

Με αφορμή, λοιπόν, την έναρξη μιας δραστήριας καλλιτεχνικής περιόδου, ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Κώστας Ηλιάδης, μάς μιλάει για όσα επιφυλάσσει η νέα χρονιά για την The Underground Youth Orchestra, για τη δημιουργία και την εξέλιξη ενός εγχειρήματος που γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των παιδιών για ομαδικότητα και την καθοριστική της σημασία στις ζωές των νεαρών μελών της.

Κώστας Ηλιάδης

Η Underground Youth Orchestra επανέρχεται στο Μέγαρο

Πείτε μάς δύο λόγια για την The Underground Youth Orchestra. Πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα και ποιοι στόχοι κρύβονται πίσω από τη δημιουργία της;

Η ορχήστρα ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, από την ανάγκη πολλών παιδιών μεταξύ των οποίων και τα δικά μας, να παίζουν μουσική μαζί. Η μουσική εκπαίδευση είναι αρκετά «μοναχική» υπόθεση και αυτό ήταν το αρχικό κίνητρο για να στηρίξουμε την προσπάθεια. Όταν έφτασε η στιγμή που το σύνολο αποτέλεσε μια μικρή ορχήστρα και έκανε την πρώτη της εμφάνιση, οραματίστηκα μια ορχήστρα που θα είχε σαν στόχο αφ’ ενός την υψηλή μουσική ποιότητα στην εκτέλεση και αφετέρου την προσέλκυση νεανικού κοινού σε ένα είδος μουσικής που έχει χαρακτηριστεί «σοβαρό» και «συντηρητικό».

Ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες της ορχήστρας;

Αυτή τη στιγμή οι δραστηριότητες της ορχήστρας εκτείνονται σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην εκπαίδευση και μουσική καλλιέργεια των μελών της ορχήστρας με εβδομαδιαίες πρόβες και master classes με σημαντικούς καθηγητές από την Ευρώπη. Δεύτερον, στην προβολή και ανάδειξη της ορχηστρικής παιδείας και της συμφωνικής μουσικής μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και τρίτον στη δημιουργία νέων τοπικών νεανικών ορχηστρών μέσα από το πρόγραμμα μας UYO Network.

Πώς αποτιμάτε την πορεία της The Underground Orchestra;

Η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει ένα CD με ζωντανές ηχογραφήσεις και έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου την Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου. Έχει συνεργαστεί με σημαντικότατους μουσικούς και καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους και το 2019 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Young Euro Classic, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ που για πρώτη φορά καλούσε ελληνική ορχήστρα. Την συναυλία είχε διευθύνει ο Μαέστρος Christoph Eschenbach.

Με ποιον τρόπο τα νέα παιδιά ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο εγχείρημα;

Τα νέα παιδιά ανταποκρίνονται με μεγάλο ενθουσιασμό και δημιουργική διάθεση στο όλο εγχείρημα διαθέτοντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στην κατάλληλη προετοιμασία. Αυτό έχει άμεση επίδραση στο παραγόμενο αποτέλεσμα.

Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας Κώστας Ηλιάδης

Τι περιλαμβάνει η νέα καλλιτεχνική περίοδος;

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος είναι αρκετά δραστήρια και περιλαμβάνει πολλές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και σε σημαντικά Ελληνικά Φεστιβάλ. Ηχογραφήσεις για το θέατρο και το εικαστικό «The Cargo Project». Σημαντικές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου, το Julius Stern Institute  και την Νεανική Ορχήστρα του Manheim. Παράλληλα η ορχήστρα συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Τι ελπίζετε ότι θα αποκομίσουν τα μέλη της ορχήστρας από τη φετινή τους εμπειρία;

Όλα αυτά θα αποτελέσουν μια μοναδική εμπειρία για τα μέλη της ορχήστρας εξασφαλίζοντας τους μια πρώτη επαγγελματική ματιά στον χώρο της μουσικής αλλά και την ευκαιρία να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους δίπλα σε σημαντικές προσωπικότητες.

Ποιες αλλαγές θα υπάρξουν;

Η νεανική ορχήστρα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Αυτό δημιουργεί συνεχώς την ανάγκη αλλαγών και προσαρμογών. Πολύ περισσότερο όταν επιθυμείς ένα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο.

Την περίοδο 2021-22 η The Underground Youth Orchestra θα συμπράξει με κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας κλασικής μουσικής σκηνής. Μιλήστε μάς λίγο για τις νέες συνεργασίες.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Underground Youth Orchestra βρήκε αυτή την αποδοχή στο εξωτερικό και που σημαντικοί καλλιτέχνες θέλουν να συμβάλλουν και να μοιραστούν την τέχνη τους και τις εμπειρίες τους με τα μέλη της ορχήστρας μας. Γι’ αυτή την καλλιτεχνική περίοδο θα συνεργαστούμε με τους αρχιμουσικούς Garrett Keast, Justus Frantz, Αναστάσιο Συμεωνίδη, Μιχάλη Οικονόμου, τον βιολονίστα Wolfgang Schröder ,την σοπράνο Marisol Montalvo, τον τσελίστα Johannes Przygodda , το τρίο Clara Haskil. Κορυφαία στιγμή αναμένεται η συνεργασία μας με τον Μαέστρο Christoph Eschenbach.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η ενέργεια και η δυναμική των παιδιών που δίνει μια φρεσκάδα στο παραγόμενο αποτέλεσμα και δημιουργεί τον ιδιαίτερο ήχο της ορχήστρας.

Ποια είναι η υποδοχή που έχει επιφυλάξει το κοινό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό στην The Underground Youth Orchestra;

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ θερμή. Όλες μας οι συναυλίες είναι sold out και επειδή μεγάλο μέρος του κοινού είναι νεανικό θα έλεγα ότι η ανταπόκριση στο φινάλε κάθε συναυλίας παραπέμπει  περισσότερο σε ροκ συναυλία! Στο εξωτερικό επίσης το κοινό είναι ιδιαίτερα θερμό και ενθουσιώδες.

Τι πιστεύετε είναι εκείνο που κάνει την ορχήστρα να ξεχωρίζει;

Νομίζω ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι η ενέργεια και η δυναμική των παιδιών που δίνει μια φρεσκάδα στο παραγόμενο αποτέλεσμα και δημιουργεί τον ιδιαίτερο ήχο της ορχήστρας. Αυτό προκύπτει από το φιλικό κλίμα που επικρατεί απ’ όλη την ομάδα των εξαιρετικών καθηγητών συνεργατών κατά την διάρκεια των προβών, στοιχείο που απελευθερώνει τα παιδιά και τα ωθεί να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος στην The Underground Youth Orchestra. Τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένει και ποιες οι προοπτικές εξέλιξής του;

Η ορχήστρα πραγματοποιεί δυο ακροάσεις τον χρόνο. Προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος είναι να παίζει κάποιο όργανο συμφωνικής ορχήστρας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα απαιτητικά προγράμματα που ετοιμάζουμε. Αυτό που θα πρέπει να περιμένει είναι πολύ δουλειά αλλά εξαιρετικές και μοναδικές εμπειρίες!

Από την εμπειρία σας πόσο πολύ η The Underground Youth Orchestra και γενικότερα η ενασχόληση με τη μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή των νέων παιδιών όχι μόνο στο επαγγελματικό κομμάτι;

Θα έλεγα ότι αυτό είναι το σημαντικότερο κέρδος από την ενασχόληση με την μουσική. Ένα μικρό μέρος των παιδιών που ασχολούνται με την μουσική γίνονται επαγγελματίες αλλά όλοι κουβαλούν ένα φως που τους συνοδεύει στην ζωή τους και τους συντροφεύει τόσο σε δύσκολες όσο και σε ευχάριστες στιγμές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Underground Youth Orchestra επανέρχεται στο Μέγαρο με πλούσιο πρόγραμμα12.09.2018

Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια στα σκαριά;

Πολλά! Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας τα παρουσιάσω εν καιρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Underground Youth Orchestra επανέρχεται δυναμικά από τον Νοέμβριο και παρουσιάζει με αισιοδοξία ένα πλούσιο πρόγραμμα για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b