MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ζωή Τηγανούρια: Είναι σπουδαία εμπειρία να γράφεις μουσική για το Χόλιγουντ

Με αφορμή τη συναυλία που ετοιμάζει με την Ελπίδα Γαδ στη μουσική σκηνή “Χορδές”, μιλήσαμε με τη Ζωή Τηγανούρια για τη συμμετοχή της στην ταινία “Tango Shalom”, αλλά και τη μουσική διαδρομή της.

KEIMENO: Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 18.11.2021

Μέσα σε σχεδόν δύο δεκαετίες, η Ζωή Τηγανούρια έχει “χτίσει” ένα πραγματικά εντυπωσιακό βιογραφικό. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 20 προσωπικά άλμπουμ, υπογράφει σχεδόν 200 συνθέσεις στην ελληνική (αλλά και διεθνή) δισκογραφία, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 1000 ηχογραφήσεις ακορντεόν ως μουσικός και τα τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και διεθνούς πενταγράμμου, από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου μέχρι τη Göknur Onur.

Και φυσικά οι μεγάλες στιγμές δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μία τέτοια μουσική πορεία. Το 2006 άνοιξε τις συναυλίες του Τζέιμς Μπράουν στην Ελλάδα, το 2009 είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ικαάλινεν της Φινλανδίας, ενώ μόλις πέρυσι -κατά τη διάρκεια της πανδημίας- είχε πάρει μέρος μαζί με άλλους διεθνείς καλλιτέχνες στο τραγούδι We Are 1 World. Και οι επιτυχίες δεν σταματούν εδώ. Η Ελληνίδα συνθέτρια και σολίστ ακορντεόν συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική επένδυση της ταινίας του Gabriel Bologna “Tango Shalom”, μιας οικογενειακής κωμωδίας με άρωμα Χόλιγουντ, που κέρδισε βραβεία σε κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως (στην Ελλάδα μπορούμε να τη βρούμε στο Amazon).

Εμείς μιλήσαμε με τη Ζωή Τηγανούρια για την μουσική της πορεία, τη συμμετοχή της στο “Tango Shalom”, αλλά και για τη συναυλία που ετοιμάζει με την Ελπίδα Γαδ στη μουσική σκηνή “Χορδές”.

Ζωή Τηγανούρια, φωτογραφία: Σπύρος Πόρος

Ζωή Τηγανούρια, φωτογραφία: Σπύρος Πόρος

Μεγαλώσατε στη Σαμοθράκη σε μια οικογένεια, μουσικών. Πότε θα λέγατε ότι μπήκε στη ζωή σας το «μικρόβιο» της μουσικής;

Ακούγοντας τον πατέρα μου να παίζει με πάθος βιολί το μικρόβιο μπήκε νωρίς, από τότε που ήμουν μωρό.

Με ποια αφορμή ξεκινήσατε να παίζετε ακορντεόν;

Χωρίς πολύ ψάξιμο και χωρίς πολύ φιλοσοφία, έτσι απλά το έπιασα στα χέρια μου άρχισα να παίζω. Αμέσως μου ταίριαξε και το λάτρεψα. Το μόνο ιδιαίτερο σε αυτή την ιστορία είναι ότι το ξεκίνησα 21 ετών και με οδήγησε σχεδόν αμέσως να μπω στο χώρο της μουσικής δουλεύοντας με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας.

Ζωή Τηγανούρια, Φωτογραφία: Δημήτρης Καρβουτζης

Ζωή Τηγανούρια, Φωτογραφία: Δημήτρης Καρβουτζης

Μετράτε 20 χρόνια μουσικής πορείας, εκατοντάδες συνθέσεις, συμμετοχές σε πολλά τραγούδια, συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού –και όχι μόνο- πενταγράμμου, ενώ έχετε παίξει στο πλάι θρύλων, όπως ο Τζειμς Μπραουν, ο Τσίκο Φρίμαν, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς κ.α. Κάνοντας μια αναδρομή, εσείς ποιες στιγμές από την καριέρα σας ξεχωρίζετε;

Η κάθε στιγμή, εποχή και συνεργασία έχει αφήσει τη δική της γοητεία, ομορφιά και εμπειρία. Έχω να επισημάνω μόνο ότι αντιμετώπισα την κάθε συνεργασία μου με όλη μου την καλλιτεχνική ειλικρίνεια – και εξακολουθώ να το κάνω- δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό μου.

Κατά τη διάρκεια του περσινού lockdown, πήρατε μέρος στο τραγούδι «We are 1 World» με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Ένιωσα χαρά όταν ο διάσημος καναδός τραγουδοποιός Jason McCoy μου έκανε τη πρόταση να συμμετέχω και ήταν μια περίοδος που διψούσα για μουσική, μου είχε λείψει απίστευτα. Οπότε αυτό ήρθε και κούμπωσε τέλεια τη στιγμή εκείνη. Αξιοσημείωτος είναι ο σκοπός του τραγουδιού: καλλιτέχνες από όλη την υφήλιο να ενώσουν τις μουσικές τους δυνάμεις για την καταπολέμηση της πανδημίας του ιού Covid-19 μέσω του Ερυθρού Σταυρού.

Πώς ήταν για εσάς ο 1,5 αυτός χρόνος της πανδημίας; Παραμείνατε ενεργή με νέα τραγούδια, συμμετείχατε στο soundtrack του ντοκιμαντέρ του Mega «21-Η Επανάσταση των Ελλήνων», ενώ με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, κυκλοφόρησε φέτος και το μουσικό σας έργο «Επανάσταση 1821- ζήτω η Ελευθερία».

Ήταν πολυγραφότατη περίοδος διότι με οδήγησε σε εμπνευσμένες μελωδίες και καλλιτεχνικές ιδέες, οι οποίες είχαν και συνέχεια μιας και με αφορμή το τραγούδι της επανάστασης που έγραψα (που ερμήνευσε ο Μπάμπης Τσέρτος με τους στίχους του Τάσου Θεοδωρακόπουλου και που έγινε ένα εκπληκτικό βίντεο από Έλληνες της ομογένειας στο Σαν Φραντζίσκο της Καλιφόρνιας), τη μουσική που έγραψα για το ντοκιμαντέρ του Mega του Γιώργου Μαλούχου, αλλά και τη μουσική που συνέθεσα μαζί με τον Στέλιο Γενεράλη για την θεατρική παράσταση «Καραϊσκάκης ένας παρεξηγημένος ήρωας» σε σενάριο Γιάννη Κωσταρά και σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου με οδήγησαν στην παράσταση «200 Χρόνια» με την οποία το καλοκαίρι έγιναν πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, γράψατε και τη μουσική στην πολυβραβευμένη ταινία του Gabriel Bologna, “Tango Shalom”. Φυσικά, έχετε ξαναγράψει μουσική για ταινίες και ντοκιμαντέρ. Πώς είναι όμως να γράφει κανείς μουσική για το Χόλιγουντ;

Είναι σπουδαία εμπειρία την οποία μοιράστηκα με την music supervisor της ταινίας και φτιάξαμε μαζί τη μουσική επένδυση της ταινίας (film score) με ακούραστο συνεργάτη μας τον σύζυγο μου Στέλιο Γενεράλη, ο οποίος και έκανε τις ενορχηστρώσεις γράφοντας και κάποια μουσικά θέματα… Με τη Ζιζί είχαμε πολύ καλή χημεία, χωρίς να σταθεί εμπόδιο η διαφορετική γλώσσα, αφού «μίλησε η μουσική» μεταξύ μας και αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα που συμπεριλαμβάνει μεγάλη μουσική ποικιλία.

Η Renee Taylor, πρωταγωνίστρια της ταινίας και μητέρα του σκηνοθέτη Gabriel Bologna, με τη Ζωή Τηγανούρια

Η Renee Taylor, πρωταγωνίστρια της ταινίας και μητέρα του σκηνοθέτη Gabriel Bologna, με τη Ζωή Τηγανούρια

Πώς σας προσέγγισαν και πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Gabriel Bologna;

Με ανακάλυψε μέσα από το κομμάτι μου «Last Tango By Zoe» η Zizi Bolonga και το παρουσίασε στον σκηνοθέτη Gabriel Bologna, ο οποίος ενθουσιάστηκε και έτσι αποφάσισαν μαζί να με προσεγγίσουν για να μου ζητήσουν την άδεια να το χρησιμοποιήσουν σε σκηνές της ταινίας… Έτσι έγινε η πρώτη μεταξύ μας επαφή. Μετά μου έστειλαν σκηνές της ταινίας δίχως ήχο για να τις ντύσω με μουσική. Έγραψα λοιπόν το ομότιτλο κομμάτι το «Τango Shalom», τουs άρεσε και αυτό πολύ και το καλοκαίρι του 2019 ήρθε Ελλάδα η music supervisor γνωριστήκαμε από κοντά μου έκανε πρόταση να γράψουμε μαζί το score όλης της ταινίας.

Το τελικό αποτέλεσμα ύστερα από ατελείωτες ώρες λεπτομερής δουλειάς άρεσε στον Gabriel Bolonga o οποίος ήρθε επίσης Ελλάδα και τα άκουσε όλα στο στούντιο μου στο οποίο δουλεύαμε εγώ η Ζιζι και μαζί μας ο Στέλιος… Ακούραστα για μήνες… πέρασε ένας χρόνος και παραπάνω καθυστέρησης της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας και φέτος 3 Σεπτεμβρίου επιτελούς έπαιξε η ταινία στη μεγάλη οθόνη και πήρε πολλά διεθνή βραβεία σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου..

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όταν καλείστε να γράψετε μουσική για μία ταινία;

Να συνδυάσεις το δικό σου συναίσθημα και την δική σου έμπνευση με τις ανάγκες του σκηνοθέτη, την ατμόσφαιρα της εκάστοτε σκηνής της ταινίας και τη ροή του σεναρίου.

Σε λίγες ημέρες θα βρεθείτε στη σκηνή της νέας μουσικής σκηνής Χορδές, με την Ελπίδα Γαδ. Τι να περιμένουμε από την κοινή σας συναυλία αυτή;

Έχουμε ήδη ξεκινήσει από τις πρόβες πολύ ζεστά και δημιουργικά μια συνεργασία με την ταλαντούχα ερμηνεύτρια Ελπίδα Γαδ, μιας και με το καλημέρα σας της έγραψα ένα τραγούδι στο οποίο ξεκίνησα τους στίχους και εκείνη τους ολοκλήρωσε το «και έτσι κι αλλιώς» που είναι και ο τίτλος της παράστασης μας. Διέκρινα ένα ωραίο καλλιτεχνικό πλάσμα, προσγειωμένο, με όρεξη για μουσική.

Με τράβηξε ιδιαίτερα η βραχνάδα στη φωνή της και η διάθεση να προσπερνά «τις στραβές» και να πηγαίνει παρακάτω, καθώς έτσι λειτουργώ και εγώ. Πιστεύω ότι θα έχουμε ωραία ενέργεια επί σκηνής μεταξύ μας. Στην παράσταση αυτή συμμετέχει και ο εξαιρετικός ερμηνευτής ο Λάμπρος Βασιλείου με τον οποίο έχουμε κάνει μαζί την πρώτη του δισκογραφική παραγωγή με δυο τραγούδια μου. Επίσης συμμετέχει ο κιθαρίστας Γιάννης Κούτσικας και ο σύζυγος μου στα κρουστά Στέλιος Γενεράλης.

Ποιες είναι οι ελπίδες σας για τον συναυλιακό χειμώνα που μας περιμένει;

Εν αναμονή των εξελίξεων… Ελπίζω όχι άλλη κλεισούρα στο σπίτι, ευελπιστώ σύντομα σε μια «κανονική» κανονικότητα επιτέλους χωρίς περιορισμούς. Σχέδια πια αποφεύγουμε να συζητάμε ύστερα από τόσες ανατροπές που έχουμε ζήσει το τελευταίο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαι έτσι κι αλλιώς: Η Ζωή Τηγανούρια και η Ελπίδα Γαδ στη Μουσική Σκηνή Χορδές12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Ζωή Τηγανούρια και η Ελπίδα Γαδ θα εμφανιστούν στη Μουσική Σκηνή Χορδές, τις Παρασκευές 19 και 26 Νοεμβρίου 2021, στις 22:30.

Εισιτήρια: 10€ (το εισιτήριο είναι μόνο θεάματος), Τιμή μπύρας/κρασιού: 5€, τιμή ποτού: 7€, Φιάλη κρασί (ανά 4 άτομα): 30€, Φιάλη ποτό (ανά 4 άτομα): 70€
Προπώληση στο ticketservices.gr

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b