MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Dune: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε πριν τη μεγάλη «έξοδο» στις ελληνικές αίθουσες

Ένας πλήρης οδηγός με όλα όσα πρέπει να ξέρετε λίγο πριν η πολυαναμενόμενη ταινία του Ντενί Βιλνέβ μάς εισάγει στο μεγαλειώδες και πολύπλοκο σύμπαν της.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
«Dune» του Ντένις Βιλενέβ
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Το “Dune” του Ντενί Βιλνέβ – ή αλλιώς η ταινία που ανυπομονούν όλοι να δουν φέτος – ξεκινά την πρεμιέρα της αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα προβληθεί νωρίτερα από τις 22 Οκτωβρίου. Κι αυτό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της “πειρατείας”.

Στη χώρα μας, ανακοινώθηκε η πρώτη της πρεμιέρα στην τελετή λήξης του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους θεατές να την απολαύσουν πριν την επίσημη «έξοδο» στις αίθουσες.

Το θέμα είναι πως με την μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει η ταινία πριν καν κυκλοφορήσει – ίσως λόγω του μεγαλειώδους καστ– μπορεί και να έχει οδηγήσει σε δεύτερη μοίρα τον πολύπλοκο κόσμο του Dune. Ακολουθεί ένας οδηγός για να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για το τι πρόκειται να δείτε!

Τι είναι το “Dune”;

Πρόκειται για σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Φρανκ Χέρμπερτ. Το πρώτο βιβλίο γράφτηκε το 1965 και μέχρι και το 1985, γράφτηκαν και τα υπόλοιπα 5 βιβλία. Έπειτα, ανέλαβε ο γιος του, Μπράιαν, ο οποίος συνέχισε το συγγραφικό έργο του πατέρα του με 14 ακόμη βιβλία! Αυτό το μεγάλο νούμερο περιλαμβάνει τόσο prequel, όσο και sequel, που ολοκληρώθηκαν το 1999, με τη βοήθεια του Κέβιν Άντερσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ταινίες που θα δούμε στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας12.09.2018

H σειρά αυτών των βιβλίων δημιουργεί ένα μοναδικό σύμπαν, αρκετά μεγάλο και πολύπλοκο. Η κινηματογραφική μεταφορά από τον Ντέιβιντ Λιντς το 1984 αλλά και η μίνι τηλεοπτική σειρά του 2000, δεν κατάφεραν να αποδώσουν το μεγαλείο του σύμπαντος αυτού! Το εγχείρημα του Βιλνέβ είναι – πέρα από ριψοκίνδυνο – η ελπίδα για την καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά που θα έχει υπάρξει για το Dune. Γι’ αυτό, ο σκηνοθέτης τόνισε πως η ταινία αυτή θα περιλαμβάνει τα μισά απ’ όσα συμβαίνουν στο πρώτο βιβλίο. Κι αυτό είναι θετικό για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν θα υπάρξει μια πυκνή αφήγηση που δεν θα ανταποκρίνεται στο ύφος του βιβλίου. Και, δεύτερον, γιατί υπονοεί την ύπαρξη sequel! Βέβαια αυτό εξαρτάται κι από την οικονομική έκβαση της πρώτης ταινίας…

To λεξιλόγιο του Dune

Dune

Βασική αρχή για την “γλώσσα” του σύμπαντος αυτού, είναι ο ίδιος ο τίτλος. Dune δεν είναι παρά το όνομα του πλανήτη Arrakis. O πλανήτης αυτός είναι πρακτικά μια έρημος, με ελάχιστες μικρές πηγές νερού στην επιφάνεια. Είναι όμως, το μόνο μέρος που παράγει την πιο σημαντική ουσία του σύμπαντος.

Melange ή Spice

Το Melange ή Spice, στα ελληνικά “μίγμα”, είναι η πολύτιμη ουσία που υπάρχει μόνο στον πλανήτη Arrakis. Παράγεται από γιγάντια σκουλήκια που ζουν βαθιά στην άμμο. Ακριβώς λόγω της ύπαρξής τους, η εξόρυξη αυτής της ουσίας είναι άκρως επικίνδυνη. Αλλά η ουσία αυτή κινεί το σύμπαν! Όλοι την χρησιμοποιούν καθώς τους αυξάνει τη διάρκεια ζωής, τους κάνει πιο έξυπνους κι υπό ακραίες συνθήκες κάνει τα μάτια τους μπλε. Χάρη σε αυτή την ουσία γίνεται εφικτό και το ταξίδι στο διάστημα! Αν πάψει να χρησιμοποιείται, θα επέλθει η καταστροφή του σύμπαντος…

Ο Αυτοκράτορας

Οι πολλοί διαστημικοί πόλεμοι που γίνονταν, οδήγησαν τους Μεγάλους Οίκους του σύμπαντος να διαλέξουν έναν Αυτοκράτορα που θα έφερνε την ισορροπία. Στην παρούσα φάση, ο Αυτοκράτορας είναι ο Shaddam IV, 81ος σε σειρά.

Dune

Dune

Οίκος Harkonnen

Για την εξόρυξη του μίγματος από τον Arrakis, ο Αυτοκράτορας ορίζει έναν υπεύθυνο Οίκο. Κι αυτός είναι ο Οίκος Harkonnen, καθώς επέδειξε θαυμάσιες ικανότητες στην εξόρυξη του δικού του πλανήτη. Ωστόσο, ο Αυτοκράτορας αντιλαμβάνεται την υπεξαίρεση της ουσίας από τον Οίκο και τους αφαιρεί το δικαίωμα της εξόρυξης στον Arrakis.

Οίκος Atreides

H συγκεκριμένη οικογένεια έχει την καλύτερη φήμη ανάμεσα στους Μεγάλους Οίκους. Πάντοτε πράττουν το καλό και βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Έτσι, γίνονται η ιδανική επιλογή για την εξόρυξη του Dune χωρίς να υπάρξουν προβλήματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑO Ντένις Βιλενέβ θέλει να δούμε το «Dune» στο σινεμά12.09.2018

Fremen

Οι Fremen είναι οι ιθαγενείς κάτοικοι του Arrakis. Δεδομένου των δύσκολων συνθηκών υπό των οποίων έχουν μάθει να επιβιώνουν, θεωρούνται από πολλούς ως μαγικοί ή με υπερφυσικές ικανότητες. Το χαρακτηριστικό που τους ξεχωρίζει είναι ότι λόγω της μεγάλης έκθεσης στο μίγμα, τα μάτια τους έχουν ένα έντονο μπλε χρώμα!

Η Ζεντάγια ως η Chani από την φυλή Fremen

Η Ζεντάγια ως Chani από την φυλή Fremen

Bene Gesserit

Πρόκειται για μια αδελφότητα που αποτελείται από γυναίκες με υπερφυσικές δυνάμεις, τις οποίες σπάνια μαθαίνει ένας άντρας. Μπορούν να αλλάζουν την χημική σύσταση του σώματός τους παράγοντας δηλητηριώδεις ουσίες αλλά και να μεταχειρίζονται τους άλλους κατά βούληση μέσα από τη δύναμη που ονομάζουν “The Voice”. Η δύναμή τους αναφέρεται εν γένει ως “The Weirding Way” κι ακριβώς επειδή είναι άκρως επικίνδυνες, εμπνέουν φόβο αλλά και σεβασμό!

Mentat

Οι Mentats είναι άνθρωποι-υπολογιστές, τους οποίους δημιούργησαν οι Μεγάλοι Οίκοι μετά τον μεγάλο πόλεμο με τις μηχανές, όταν κι αποφάσισαν την κατάργηση των παλιών υπολογιστών. Η εκπαίδευσή τους δεν είναι πάντοτε ίση! Έχουν ανώτατες μαθηματικές και στρατιωτικές ικανότητες αλλά και δυνατότητα για απόκτηση γνωστικών ικανοτήτων.

Stillsuit

Είναι η ειδική στολή που φορούν όλοι όσοι μένουν στον πλανήτη Arrakis. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των αντίξοων συνθηκών, το δέρμα δεν μπορεί να μένει εκτεθειμένο. Επίσης, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη νερού στον πλανήτη, η στολή αυτή βοηθά να συγκεντρώνει όλα τα υγρά που παράγει το σώμα και να τα μετατρέπει σε πόσιμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒραβεία Emmy: Οι μεγάλοι νικητές, οι ανατροπές και τα… #EmmysSoWhite12.09.2018

Οι ηθοποιοί και οι ρόλοι
  • O Όσκαρ Άιζακ υποδύεται τον Duke Leto Atreides.
  • Η Ρεμπέκα Φέργκιουσον ως η Lady Jessica, γυναίκα του Duke Leto και μέλος της αδελφότητας Bene Gesserit.
  • Ο Τιμοτέ Σαλαμέ ως ο Paul Atreides, γιος του Duke Leto και της Lady Jessica.
  • O Τζος Μπρόλιν ως ο Gurney Halleck, ο μέντορας του Paul.
  • Ο Τζέισον Μομόα ως ο Duncan Idaho, ως ο μετρ του χειρισμού σπαθιών στον Οίκο Atreides.
  • Ο Χαβιέ Μπαρδέμ ως ο Stilgar, ο αρχηγός της φυλής των Fremen.
  • Η Ζεντάγια ως η Chani, η κοπέλα που ερωτεύεται ο Paul Atreides και ανήκει στην φυλή Fremen.
  • O Στέλαν Σκάρσκαρντ ως ο Baron Vladimir Harkonnen, ο μοχθηρός εχθρός του Duke Leto Atreides.
  • Ο Ντέιβ Μπατίστα ως ο Glossu “The Beast” Rabban, ο ανιψιός και πρωτοπαλίκαρο του Baron Vladimir Harkonnen.
Dune: Η αφίσα

Dune: Η αφίσα

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b