MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Οι ταινίες που θα δούμε στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας

Η αγαπημένη συνήθεια του σινεφίλ αθηναϊκού κοινού έρχεται ξανά αυτόν τον Σεπτέμβρη. Μιλάμε, φυσικά, για το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Φέτος, ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 3 Οκτωβρίου.

Dune
Dune
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Η ανάγκη για σινεμά

Η φετινή διοργάνωση θα έχει υβριδικό χαρακτήρα -όπως και πέρσι- με ταινίες τόσο στις αίθουσες όσο και online. Οι αίθουσες με τη σειρά τους, θα αποτελούνται και από θερινά και από κλειστά σινεμά 12μηνης λειτουργίας. Τα τελευταία, μάλιστα, πρόκειται να κάνουν την επάνοδό τους μετά από έναν χρόνο απουσίας, λόγω των συνθηκών. Η κινηματογραφική θέαση είναι μια ξεχωριστή εμπειρία σε κλειστές αίθουσες, άλλωστε. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τα θερινά σινεμά -που σίγουρα προσφέρουν μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα- αλλά ούτε και με το λάπτοπ ή την τηλεόραση.

Ο Λουκάς Κατσίκας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, τόνισε την σημαντικότητα της κινηματογραφικής θέασης. Αισιόδοξα δήλωσε πως μπορούμε σίγουρα “να καταφέρουμε να γεμίσουμε ξανά με κόσμο” τις κλειστές αίθουσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌρσον Γουέλς: 27ες «Νύχτες Πρεμιέρας» με αφιέρωμα στον σπουδαίο κινηματογραφικό δημιουργό12.09.2018

Σινεμά: Μια θρησκευτική εμπειρία

Η φετινή θεματική και φιλοσοφία πίσω από τις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει το σινεμά ως θρησκεία. Το κοινό που αγαπά το σινεμά, το έχει σαν θρησκεία με τους δικούς της αγίους και θεούς. Όπως κάθε θρησκεία έχει έναν τόπο λατρείας, για τους σινεφίλ αυτός είναι η κινηματογραφική αίθουσα. Η παρακολούθηση ταινιών εκεί εκδηλώνεται ως “μια χειρονομία πίστης, μια εκδήλωση λατρείας” όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λουκάς Κατσίκας.

Αφιερώματα

This is Orson Welles

Στην φετινή χρονιά, που το αριστούργημα του Όρσον Γουέλς “Ο Πολίτης Κέιν” κλείνει 80 χρόνια από την κυκλοφορία του, δεν θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα ένα αφιέρωμα στην μεγάλη αυτή ιδιοφυία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες από την αρχή της καριέρας του έως και τα μεγάλα αριστουργήματά του. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις εξής: “Το Άγγιγμα του Κακού”, “Η Δίκη”, “Η Κυρία από τη Σαγκάη” και “Οι Καμπάνες του Μεσονυκτίου”.

Όρσον Γουέλς

«Πολίτης Κέιν»

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters

Το σινεμά μιλά για όλα και οι φετινές 27ες Νύχτες Πρεμιέρας δίνουν έναν φόρο τιμής στο queer σινεμά μέσα από αυτό το αφιέρωμα. Με μοναδικό γνώμονα κάθε ταινία να έχει δημιουργηθεί από trans άτομα ή να παίζουν trans άτομα, το αφιέρωμα δεν παίρνει διδακτικό χαρακτήρα αλλά περισσότερο γίνεται μια ωδή στο σινεμά της trans κοινότητας. Ακόμη, στις 30 Σεπτεμβρίου στο Τριανόν θα υπάρξει και ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Η Τρανς Ορατότητα στον Κινηματογράφο και τα Mainstream Αφηγήματα vs Αληθινής Ζωής”. Θα συμμετέχουν οι Πάολα Ρεβενίωτη, Έλενα Όλγα Χρηστίδη, Άννα Κουρουπού και Ερωφίλη Κόκκαλη με συντονίστρια την Μαρία Λουκά.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις εξής: “Οι Πικροδάφνες”, “Η Πένθιμη Παρέλαση των Ρόδων”, “Στρέλλα” και “Το Παρίσι Φλέγεται”.

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters

Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑφιέρωμα στον τρανς κινηματογράφο στις Νύχτες Πρεμιέρας12.09.2018

Athens Biennale 7 – Cinema Eclipsed

Η φετινή Μπιενάλε της Αθήνας έχει εγκαίνια δύο μέρες μετά την έναρξη των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας, ξεκινώντας έτσι, πολύ ταιριαστά, την συνεργασία τους. Η θεματική της φετινής Μπιενάλε που ονομάζεται “Eclipse” θα ταιριάξει νοηματικά με διάφορες ταινίες του προγράμματος του Φεστιβάλ και θα υπάρχει ειδική σήμανση στο πρόγραμμα για να τις εντοπίσετε. Τη φετινή συνεργασία αγκάλιασε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας, Poka-Yio, στην ομιλία του στην συνέντευξη τύπου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις εξής: “Titane”, “Memoria” και “The Velvet Underground”.

Titane

Διαγωνιστικά Τμήματα

Όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχει το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα με πρόεδρο της φετινής κριτικής επιτροπής τον Μπάμπη Μακρίδη αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ. Επίσης, το φετινό διαγωνιστικό τμήμα για τις Ελληνικές Μικρές Ιστορίες, δηλαδή τις ελληνικές μικρού μήκους, κλείνει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝύχτες Πρεμιέρας: Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του διαγωνιστικού τμήματος του 27ου ΔΦΚ της Αθήνας12.09.2018

Η ταινία έναρξης και η ταινία λήξης

Με μεγάλη χαρά αλλά και ιδιαίτερη ανυπομονησία, ανακοινώθηκαν στην συνέντευξη τύπου οι ταινίες που θα ανοίξουν και θα κλείσουν τις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας. Συγκεκριμένα, η πρεμιέρα θα ανοίξει με τη νέα ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη, Ασγκάρ Φαραντί, “Ένας Ήρωας”. Η τελετή λήξης θα έχει ως πρώτη πανελλήνια προβολή το “Dune” του Ντενί Βιλνέβ, μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες για φέτος. Ήταν, ίσως, η ταινία που όλοι περίμεναν να μάθουν αν θα υπάρχει στο πρόγραμμα αλλά και μια δυνατή εξασφάλιση για το Φεστιβάλ!

Dune

Dune

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το φετινό 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ και ΤΡΙΑΝΟΝ αλλά και για πρώτη φορά στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΣΙΝΕ ΦΛΕΡΥ και ΣΤΕΛΛΑ.

Στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δαναό, Ιντεάλ, Τριανόν και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) η είσοδος, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, επιτρέπεται σε όσους/-ες θεατές έχουν:

  • εμβολιαστεί
  • νοσήσει (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
  • έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid τεστ αντιγόνου εντός 48 ωρών, σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για την είσοδο των θεατών θα ελέγχεται,

  • το εισιτήριο
  • το πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης ή rapid τεστ και
  • ταυτοπροσωπία με επίδειξη ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης.
Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b