MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Ο ελληνικός κινηματογράφος αναγεννιέται: Έξι ταινίες που κέρδισαν το κοινό

Το καλοκαίρι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πολλές νέες ελληνικές ταινίες, γεγονός που φανερώνει την ηχηρή ύπαρξη του ελληνικού σινεμά.

"Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Με τον Σεπτέμβρη να έχει φτάσει για τα καλά, κάναμε μία ανασκόπηση όλων των ταινιών που είδαμε μέσα στο καλοκαίρι και ανακαλύψαμε ότι οι ελληνικές παραγωγές είχαν την τιμητική τους -πιο πολύ από ποτέ!

Όχι ότι άλλες χρονιές δεν είχαμε απολαύσει καλές, ελληνικές ταινίες στα θερινά -με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς– αλλά μία η πανδημία που καθυστέρησε πολλές πρεμιέρες, που αναβλήθηκαν για φέτος, μία η δίψα μας για κινηματογράφο, τελικά γέννησαν φέτος ένα πρωτόγνωρο και λίγο πιο μαζικό “κύμα” στήριξης του ελληνικού κοινού προς τους Έλληνες δημιουργούς.

Το φετινό καλοκαίρι, λοιπόν, το ελληνικό κοινό έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις εγχώριες παραγωγές, από τις οποίες δεν έλειπαν τα φρέσκα πρόσωπα στην σκηνοθεσία, ορισμένα και πρωτοεμφανιζόμενα.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις ταινίες που αυτό το καλοκαίρι έδωσαν νέα πνοή στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

“Μήλα” του Χρήστου Νίκου

Πολυαναμενόμενη ταινία μετά την αξιοζήλευτη πορεία της στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας, όταν η Κέιτ Μπλάνσετ ανέλαβε προσωπικά την προώθησή της. Ο Χρήστος Νίκου δημιούργησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία εμπνευσμένη από τον πατέρα του. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Άρης Σερβετάλης, να ακροβατεί ανάμεσα στη μνήμη και την απώλειά της, στην πραγματικότητα και την αποφυγή της. Η πανδημία στα “Μήλα” περιστρέφεται γύρω από την ταυτότητα, την ανάγκη να ανήκουμε αλλά και την δυσκολία του να υπάρχουμε χωρίς αναμνήσεις – ή και μαζί τους! Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 8.500 εισιτήρια!

“Digger” του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Το “Digger” κέρδισε 10 βραβεία Ίρις στη φετινή απονομή που διεξήχθη τον Ιούνιο, ανάμεσα στα οποία καλύτερης σκηνοθεσίας, σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Είχε ένα υπέρ του δέοντος δυναμικό καστ με Βαγγέλη Μουρίκη, Αργύρη Πανταζάρα και Σοφία Κόκκαλη. Η επιστροφή του γιου του στο δάσος, διαταράσσει τη ζωή του Νικήτα, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με το χωράφι του. Ταξικό, ανθρώπινο και συναισθηματικό, το φιλμ του Γρηγοράκη μιλά σε όλους. Μια κλονισμένη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου, η άρνηση της απομάκρυνσης από τις ρίζες και τις αναμνήσεις και ένα δάσος διαρκώς παρόν, συνθέτουν μια άκρως δυναμική ιστορία. Συνολικά, έκοψε 11.903 εισιτήρια, γεγονός που φανερώνει την εκτίμηση που έλαβε από το κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑC’mon C’mon: Η πρώτη ταινία του Χοακίν Φίνιξ μετά τον Τζόκερ θα είναι και η πιο συγκινητική του12.09.2018

“Πρόστιμο” του Φωκίωνα Μπόγρη

Το “Πρόστιμο” αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Φωκίωνα Μπόγρη. Η ταινία είναι έντονα επηρεασμένη από θεματικές του Οικονομίδη -ο οποίος παίζει κιόλας- αλλά και του καστ του, με ονόματα όπως τον Στάθη Σταματουλάκο, τον Βασίλη Μπισμπίκη και τον Βαγγέλη Μουρίκη. Ο Βαγγέλης βιοπορίζεται κάνοντας ντιλ κάνναβης αλλά επιχειρεί να ξεφύγει από αυτόν τον τρόπο ζωής, όταν μετακομίζει στην αδερφή του. Η επαφή όμως με τον άντρα της, μπλέκει τον Βαγγέλη όλο και πιο βαθιά στην παρανομία. Λαμβάνουμε μια αρκετά ρεαλιστική εικόνα των απόκρυφων πτυχών της ελληνικής κοινωνίας. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους για την επιτυχία της ταινίας στα θερινά, αφού έκοψε πάνω από 10.000 εισιτήρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑERTFLIX: Τρεις νέες ελληνικές σειρές κάνουν αποκλειστική πρεμιέρα στην πλατφόρμα της ΕΡΤ12.09.2018

“Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό” του Γιώργου Γεωργόπουλου

Το φιλμ αυτό αποτελεί ένα συνονθύλευμα μαύρης κωμωδίας και δράματος με πρωταγωνιστές τους Όμηρο Πουλάκη, Βαγγέλη Μουρίκη και Ιωάννα Παππά. Ο Άρης είναι ένας επιτυχημένος άντρας στα 35 του, με μια σταθερά ανερχόμενη επαγγελματική θέση και το αφεντικό του να τον λατρεύει. Η ερωτική του ζωή δεν έχει την σιγουριά της επαγγελματικής, αφού μοναδική του έγνοια είναι ένα μπονζάι. Όταν μάθει πως είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, απόλυτα θανατηφόρου για τις γυναίκες, οφείλει να συναντήσει τις πρώην του για να εντοπίσει ποια το είχε. Δυστυχώς για αυτόν, είναι πολλές και τον μισούν θανάσιμα! Πικρή ιστορία της οποίας το μαύρο χιούμορ την ελαφραίνει αλλά η θλιβερή αλήθεια των ανθρωπίνων σχέσεων και της αποσταστιοποίησης, παραμένουν εκεί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπλε ή κόκκινο χάπι; Το πρώτο teaser για το Matrix 4 κυκλοφόρησε και… η επιλογή είναι δική σας12.09.2018

“Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ” του Δημήτρη Μπαβέλλα

H Λώρα Ντουράντ είναι μια διάσημη πορνοστάρ της δεκαετίας του 1990, η οποία χάθηκε αναπάντεχα από το προσκήνιο. Δύο φίλοι, ο Αντώνης και ο Χρήστος έχοντάς την εφηβικό έρωτα, αποφασίζουν να ψάξουν να την βρουν! Ένα κωμικό road trip φιλμ για τα ξέγνοιαστα χρόνια που φεύγουν ανεπιστρεπτί ή αλλιώς το κυνήγι μιας χαμένης νιότης και αθωότητας. Η ταινία απογειώνεται από το σουρεάλ στοιχείο της φαντασίας και της υπερβολής, ενώ το δίδυμο Μάκη Παπαδημητρίου και Μιχάλη Σαράντη ταίριαξε καταπληκτικά!

“Ράφτης” της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

H πρωτοεμφανιζόμενη Σόνια Λίζα Κέντερμαν δημιούργησε ένα feel good φιλμ για όσους πιστεύουν πως ποτέ δεν είναι αργά για ένα νέο ξεκίνημα. Ο Δημήτρης Ήμελλος είναι ο Νίκος, ένας μεσήλικας ράφτης που ζει και δουλεύει απομονωμένος στην σοφίτα του ραφτάδικου του πατέρα του. Όταν ξαφνικά η τράπεζα απειλεί με κατάσχεση και ο πατέρας του αρρωσταίνει, ο Νίκος πρέπει να βρει άμεσες λύσεις. Η απρόσμενη γνωριμία με την γειτόνισσά του, τον οδηγεί σε τολμηρές και ευφάνταστες αποφάσεις. Η ταινία δεν επιτρέπει να βαρύνει πολύ το κλίμα και δίνει μια πνοή στα όνειρα, αψηφώντας τον χρόνο. Στο box office ξεπέρασε τα 6.800 εισιτήρια!

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b