MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σον Κόνερι: Η κινηματογραφική ζωή του πιο θρυλικού πράκτορα 007

Σαν σήμερα, 91 χρόνια πριν, γεννήθηκε ο οσκαρικός ηθοποιός Σον Κόνερι, που έδωσε ζωή στον εμβληματικό πράκτορα 007.

Σον Κόνερι
Σον Κόνερι
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 25 Αυγούστου του 1930, γεννήθηκε ο Σον Κόνερι, ο γοητευτικός ηθοποιός μέσα από τον οποίο γνωρίσαμε τον θρυλικό πράκτορα 007, Τζέιμς Μποντ.

Μεγάλωσε στο Φάουντενμπριτζ, μία γειτονιά του Εδιμβούργου και ήταν γιος της Ευφημίας ΜακΜπέιν και του Τζόζεφ Κόνερι. Ο πατέρας του ήταν Καθολικός, ενώ η μητέρα του ήταν Προτεστάντισσα. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τον φώναζαν με το μεσαίο του όνομα, Σον, πολύ πριν γίνει ηθοποιός.

Το 1957, μετά από ταξίδι του στο Λονδίνο αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του στην υποκριτική. Έτσι, συμμετείχε σε μία οντισιόν, έπαιξε στην πρώτη του ταινία, το θρίλερ No Road Back. Όμως, στον χώρο της υποκριτικής καθιερώθηκε με τον πραγματικά γραμμένο για αυτόν ρόλο του Τζέιμς Μποντ.

Μπορεί ως ένας νεαρός από την επαρχεία, ένας ελάχιστα εκλεπτυσμένος ηθοποιός, να μην γέμισε το μάτι όλων στην αρχή, σίγουρα όμως τους κέρδισε μετά την πρώτη ταινία του ως πράκτορας 007, το Dr No. Όλοι μιλούσαν για μία καταπληκτική ερμηνεία, από έναν γοητευτικότατο ηθοποιό, ο οποίος ήταν σαν να είχε μόλις βγει από το μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ.

Ο Σον Κόνερι ως πράκτορας 007 στην ταινία Dr. No

Ο Σον Κόνερι ως πράκτορας 007 στην ταινία Dr. No

Ο πιο θρυλικός πράκτορας 007

Ως ηθοποιό τον ανακάλυψαν οι Χάρι Σάλτζμαν και Άλμπερτ Μπρόκολι, μετά την απόρριψη άλλων υποψήφιων ηθοποιών για το ρόλο του Μποντ. Ο χαμηλός προϋπολογισμός ανάγκασε τους παραγωγούς να προσλάβουν έναν άγνωστο ηθοποιό, ο οποίος τελικά, από έσχατη επιλογή, έγινε ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Όλοι θα τον θυμούνται ως τον πρωτότυπο Τζέιμς Μποντ, του οποίου η ανεξίτηλη είσοδος στην ιστορία του κινηματογράφου ξεκίνησε όταν με γοητεία είπε πέντε απλές λέξεις: “The name’s Bond… James Bond” στην πνευματώδη ερμηνεία του ως ο σέξι και χαρισματικός μυστικός πράκτορας.

Ο Κόνερι έχει 93 ταινίες στο βιογραφικό του, πολλές διακρίσεις και συνεργασίες με άλλα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας. Εμφανίστηκε σε μερικές από τις πλέον κλασικές ταινίες του κινηματογράφου, όπως: Ο Άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς, Το Όνομα του Ρόδου και Οι Αδιάφθοροι. 

Ο Σον Κόνερι με το καστ της ταινίας Οι Αδιάφθοροι. Photo Credits: Netflix

Ο Σον Κόνερι με το καστ της ταινίας Οι Αδιάφθοροι. Photo Credits: Netflix

Το τέλος μίας χρυσής εποχής

Στις 31 Οκτωβρίου του 2020 έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του χαρισματικού ηθοποιού. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τον ταλαιπωρούσε η άνοια, μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής του. Αιτία του θανάτου του ήταν η πνευμονία και η καρδιακή ανεπάρκεια. Ο γνωστός ηθοποιός “έφυγε” στον ύπνο του, σκορπίζοντας την θλίψη στον χώρο του κινηματογράφου.

Ο Ντάνιελ Κρεγκ, ο ηθοποιός που επίσης κατάφερε να γράψει την δική του ιστορία ως ο νέος Τζέιμς Μποντ, είχε δηλώσει για την είδηση του θανάτου του Σον Κόνερι: «Με τόση θλίψη άκουσα για το θάνατο ενός από τους αληθινούς “μεγάλους” του κινηματογράφου. Ένα είναι το σίγουρο. Ο Σερ Σον Κόνερι θα μείνει στη μνήμη όλων ως ο πρώτος Μποντ. Καθόρισε μια ολόκληρη εποχή και άφησε πίσω του παρακαταθήκη ένα στυλ που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν στην συνέχεια… Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του. Όπου και αν είναι, ελπίζω να υπάρχει ένα γήπεδο γκολφ».

Τι δεν ξέρουμε όμως για τον θρυλικό ηθοποιό;

Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστός ως Σον, το μικρό όνομα του ηθοποιού είναι Τόμας και μικρό τον φώναζαν Τόμι.

Το όνομα του το πήρε από τον παππού του, ο οποίος έχει καταγωγή από την Ιρλανδία.

Η οικογένεια του ήταν ιδιαίτερα φτωχή και εκείνος κοιμόταν σε ένα μεγάλο συρτάρι ντουλάπας.

Η πρώτη του δουλειά ήταν γαλατάς στο Εδιμβούργο.

Ο Σον είχε κάνει και άλλες δουλειές μέχρι να αποκτήσει καριέρα στην υποκριτική, και ανάμεσα σε αυτές ήταν και ο… γυαλιστής φερέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέλαβε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό μπόντι μπίλντινγκ, Mr Universe, το 1953.

Εμφανίστηκε στη ποδοσφαιρική ομάδα νέων του Εδιμβούργου, Μπόνιριγκ Ρόουζ, στα νιάτα του.

Είχε ένα τατουάζ που γράφει ‘Scotland forever’ (Σκωτία για πάντα) το οποίο έκανε στα 16 του, όταν κατετάγει στο Βασιλικό Ναυτικό.

Μετά την έξοδό του από το Βασιλικό Ναυτικό, λόγω έλκους στο στομάχι, εργάστηκε ως μοντέλο και πόζαρε γυμνός για φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών στο Εδιμβούργο.

Ο Κόνερι παρακολούθησε μαθήματα χορού για 11 χρόνια, με δάσκαλο τον Σουηδό χορευτή Yat Malmgren.

Δώρισε σε φιλανθρωπικό σκοπό τον μισθό 250.000 δολαρίων από τον ρόλο του ως Βασιλιάς Ρίτσαρντ στην ταινία του 1991, Robin Hood: Prince of Thieves.

Ο Σον Κόνερι και ο Μάικλ Κέιν στην ταινία "Ο Άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς"

Ο Σον Κόνερι και ο Μάικλ Κέιν στην ταινία “Ο Άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς”

Του άρεσαν οι γυναίκες και δεν το έκρυβε

Ένας από τους σεναριογράφους της ταινίας Διπλή Παγίδα (1998), όπου ο ηθοποιός έπαιζε με την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, αποκάλυψε πως ο Σον Κόνερι είχε απαιτήσει να γράψουν ερωτικές σκηνές γι’ αυτόν και την 28χρονη τότε συμπρωταγωνίστριά του.

Το 1954 συνάντησε τον συνάδελφό του, ηθοποιό Σερ Μάικλ Κέιν, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι για την παραγωγή του King’s Theatre. Το δίδυμο από τότε ήταν αχώριστοι φίλοι.

Απέρριψε την πρόταση να υποδυθεί τον Γκάνταλφ στη σειρά ταινιών Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τα μυθιστορήματα και ότι δεν ήθελε να ζει στη Νέα Ζηλανδία για 18 μήνες, όσο θα κρατούσαν τα γυρίσματα.

Η εταιρεία παραγωγής ταινιών που ίδρυσε, η Fountainbridge Films, πήρε το όνομά της από την γειτονιά του στο Εδιμβούργο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Έλαβε την τιμητική Ελευθερία του Εδιμβούργου το 1991.
Ο Σον Κόνερι με την Ντανιέλα Μπιάνκι στην ταινία "Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Από τη Ρωσία με αγάπη"

Ο Σον Κόνερι με την Ντανιέλα Μπιάνκι στην ταινία “Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Από τη Ρωσία με αγάπη”

Μια φορά τον σταμάτησε ένας αστυνομικός για υπερβολική ταχύτητα. Το όνομα αστυνομικού; Λοχίας Τζέιμς Μποντ.

Η αγαπημένη του ταινία που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ είναι το Από τη Ρωσία με αγάπη.

Ο συγγραφέας του Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ, ήταν αρχικά αντίθετος με το κάστινγκ του «άγνωστου» Σκωτσέζου ηθοποιού. Τελικά, μετά την πρώτη ταινία άλλαξε γνώμη, ενώ παραδέχτηκε ότι ο Κόνερι ήταν ο ιδανικός για τον ρόλο και μάλιστα, αποφάσισε να δώσει στον χαρακτήρα ένα σκωτσέζικο υπόβαθρο για τα υπόλοιπα μυθιστορήματα.

Ο Σερ Ματ Μπάσμπι λέγεται ότι πρόσφερε στον Κόνερι συμβόλαιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, αλλά ο Κόνερι το απέρριψε, πιστεύοντας ότι η καριέρα στην υποκριτική είχε καλύτερο μέλλον από το ποδόσφαιρο.

Ο Σον Κόνερι σε νεαρή ηλικία

Ο Σον Κόνερι σε νεαρή ηλικία

Όταν δούλευε ως γαλατάς, παρέδιδε γάλα στο Fettes School στο Εδιμβούργο, στο ίδιο σχολείο που πήγαινε ο Τζέιμς Μποντ, σύμφωνα με τα μυθιστορήματα του Φλέμινγκ.

Τον Ιούλιο του 2000 είχε χριστεί ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Το 2012 ο Κόνερι θα έκανε μία σύντομη εμφάνιση στην 23η ταινία του Τζέιμς Μποντ, Skyfall, αλλά ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες και οι παραγωγοί Μάικλ Γ. Γουίλσον και Μπάρμπαρα Μπρόκολι θεώρησαν πως θα μπέρδευε αρκετά το κοινό.

Συνολικά πήρε μέρος σε επτά ταινίες Τζέιμς Μποντ. Αυτές ήταν: Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007, εναντίον Δόκτορος Νο (1962), Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Από τη Ρωσία με αγάπη (1963), Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου (1964), Επιχείρηση Κεραυνός (1965), Ζεις μονάχα δυο φορές (1967), Τα Διαμάντια είναι παντοτινά (1971), Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ (1983).

Μπορεί στον ρόλο του ως βρετανός κατάσκοπος να φορούσε ακριβά κουστούμια και να οδηγούσε ακριβά αυτοκίνητα, όμως ο Σον Κόνερι στην πραγματικότητα προτιμούσε να φοράει παλιά παντελόνια, φθαρμένα σακάκια, φθηνά πουκάμισα που αγόραζε στις εκπτώσεις και οδηγούσε ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι. Όσο για το σπίτι του, έμενε σε ένα από τα πιο υποανάπτυκτα προάστια του Λονδίνου.

Πίστευε πολύ στις προλήψεις. Δεν ήθελε να του λέει κανείς καλημέρα πριν το γύρισμα, ούτε ήθελε να πίνουν καφέ στο συνεργείο.

Το 1996, σύμφωνα με το περιοδικό Empire, ο Σον Κόνερι ήταν στην έβδομη θέση των πιο αγαπημένων ηθοποιών του κοινού.

Έχει ψηφιστεί 6 φορές από το περιοδικό People ως ο πιο sexy ηθοποιός του κόσμου.

Ο Κόνερι κατέχει πολλά βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα τους 2 BAFTA, 2 Χρυσές Σφαίρες  και το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου που έλαβε το 1988 για την ταινία Οι Αδιάφθοροι.

Η 93η και τελευταία ταινία του ήταν το The League of Extrarall Gentleman του 2003 και επίσημα συνταξιοδοτήθηκε το 2006.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b