MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
26
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονος

Titan Prometheus: Ο χορογράφος Στέφανος Δημουλάς παρουσιάζει μια σύγχρονη ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα

Μια σύγχρονη ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα, Titan Prometheus, στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» από τον Στέφανο Δημουλά.

Titan Prometheus: Μια σύγχρονη ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος
Titan Prometheus: Μια σύγχρονη ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος
Monopoli Team

Και μέσα από το σκοτάδι, ξεπρόβαλε το φως. Ένα δώρο ή μια κατάρα; Απόφαση ή συντριβή;

Η ιστορία του Προμηθέα

Ο Προμηθέας γνωρίζει αυτό που του επιφυλάσσει η μοίρα και όμως επιλέγει, σε μια ξεκάθαρη κίνηση αυτοθυσίας και γενναιότητας, ως ύψιστη απόδειξη αγάπης, να αμφισβητήσει τις εντολές της εξουσίας του παντοδύναμου Δία. Παρά την τιτάνια αθανασία του, προσβάλλει την κοσμική τάξη παίρνοντας το μέρος των θνητών και γι’ αυτό τιμωρείται σκληρά. Ο ίδιος, ωστόσο, παραμένει πιστός στον χαρακτήρα του και με γνώμονα τα ιδανικά του, αποδέχεται την ατέρμονη εξορία του. Ποιο είναι όμως το τέλος;

 Titan Prometheus: Μια σύγχρονη ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Στέφανος Δημουλάς

Η πρώτη χορευτική παραγωγή του Στέφανου Δημουλά

Στην πρώτη του χορευτική παραγωγή, ο Στέφανος Δημουλάς επιλέγει την πρόκληση της συγκλονιστικής τραγωδίας του Αισχύλου, και γύρω από αυτή συνθέτει το σύμπαν του Titan Prometheus. Σε δύο μοναδικές παραστάσεις στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός – Πρόγραμμα 2021 -, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις δοκιμασίες που θέτει η κλασική τραγωδία στον σύγχρονο άνθρωπο, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Βόλου.

Οι χαρακτήρες δοκιμάζονται από την εξουσία και τα κοινωνικά στερεότυπα και ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους σε χορευτικούς κόσμους. Με αφετηρία μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες όλων των εποχών, οι χαρακτήρες ανασύρουν μνήμες και βιώματα, ισορροπώντας ανάμεσα στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθολογίας.

Με τις έντονες αισθητικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις, τις ατμοσφαιρικές και στοιχειωμένες εικόνες, ο θεατής μεταφέρεται σε μια σκοτεινή, μυθική ιστορία. Η παραγωγή πραγματεύεται σύγχρονους θεματικούς άξονες με τολμηρή σκηνική παρουσίαση και έντονα ερωτήματα.

Δικαιώνονται τελικά οι τολμηροί; Αξίζει να θυσιάζεσαι για το κοινό καλό; Υπάρχει πάντα η ελπίδα προς το καλύτερο; Οφείλει ο πρωταγωνιστής να πληροί συγκεκριμένα κοινωνικά «πρέπει», να υπερτερεί σε δύναμη, χάρη, ομορφιά, ευφυία ή πάντα να έλκεται από το αντίθετο φύλο;

 Titan Prometheus: Μια σύγχρονη ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Στέφανος Δημουλάς

Χορογραφία

Ο Στέφανος Δημουλάς με σημείο εκκίνησης την αισχύλεια τραγωδία, χορογραφεί ακολουθώντας τη νεοκλασική τεχνική, τον συνδυασμό δηλαδή του κλασικού μπαλέτου με τον σύγχρονο χορό και στοιχεία physical theatre. Ελεύθερες, αρμονικές κινήσεις, καθαρές σωματικές γραμμές και δυναμικές αντιθέσεις μεταξύ ταχύτητας και δραματικής ακινησίας συνθέτουν την συγκλονιστική παράσταση του Titan Prometheus που θα παρακολουθήσει το κοινό στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

Μουσική

Για τη μουσική της παράστασης, ο Ερμής Γεραγίδης ακολουθεί μια αντισυμβατική, κινηματογραφική προσέγγιση, συνδέοντας μελωδικά τις σκηνές με σκοτεινές συνθέσεις που όμως φωτίζονται από στιγμές αισιοδοξίας, σε αρμονία με την αισχύλεια τραγωδία. Ξετυλίγοντας ένα κρεσέντο για έγχορδα, πιάνο και άλλα ορχηστρικά όργανα, όλοι οι ήχοι ενώνονται με ηλεκτρονική επεξεργασία για να σχηματίσουν την επιθυμητή κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Σκηνικά και κουστούμια

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης συνδυάζουν τη μεγαλοπρέπεια της όπερας και την αφαιρετικότητα του μινιμαλισμού. Η Ηλένια Δουλαδίρη αντλεί έμπνευση από την προσέγγιση του Δημουλά στον Titan Prometheus και οπτικοποιεί το σύμπαν του μυθικού τιτάνα, τυλιγμένο στην αγωνία, τη ζοφερότητα και τη μυϊκή ένταση της παράστασης, συνθέτοντας εικόνες ποιητικές με δυνατή εικαστική αισθητική, κομψότητα και ρεαλισμό.

Στέφανος Δημουλάς

Το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, ένα σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής που άνθισε στην ελληνιστική περίοδο, θα μας μεταφέρει στον απόκοσμο τόπο της τιμωρίας του Προμηθέα, σε μια σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής τραγωδίας, σε μια κλασική προσέγγιση του σύγχρονου χορού.

Μια μυσταγωγική εμπειρία που μέσα από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις, τις έντονες συγκινήσεις, την σκληρή τιμωρία του Τιτάνα, καταλήγει στην κάθαρση, ένα συναίσθημα καθηλωτικό σε μια επιβλητική χορευτική παράσταση όπου οι μαύρες πουέντ ακολουθούν τις ηλεκτρισμένες μελωδίες και ανακαλύπτουν τα άγνωστα όρια της αυτοθυσίας και της σύγκρουσης με την εξουσία.

Λίγα λόγια για τον Στέφανο Δημουλά

Γεννημένος στο Βόλο και απόφοιτος του Royal Conservatoire of Scotland, UK, ο Στέφανος Δημουλάς δραστηριοποιείται κυρίως ως χορευτής και χορογράφος. Συνολικά έχει χορογραφήσει 3 όπερες στο Λονδίνο και έχει πρωταγωνιστήσει σε διεθνείς παραγωγές μεταξύ άλλων σε Χονγκ Κονγκ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Σιγκαπούρη, ενώ επίσης έχει εμφανιστεί στη Royal Opera House και το Sadlers Wells Theatre. Επιπλέον, είναι Ιδρυτής και Διευθυντής της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Culture Select και είναι προσκεκλημένος του Παντείου Πανεπιστημίου ως βασικός ομιλητής του TED x 2021 και του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αιγαίου 2021

Titan Prometheus: Μια σύγχρονη ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Στέφανος Δημουλάς

Πληροφορίες κράτησης:
  • Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο.
  • Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.
  • Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: digitalculture.gov.gr

Χρήσιμες πληροφορίες:
  • Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..
  • Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
  • Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Στέφανος Δημουλάς

Σκηνικά: Ιλένια Δουλαδίρη, Ιωάννα Καλάβρου
Κοστούμια: Ιλένια Δουλαδίρη, Ιωάννα Καλάβρου
Μουσική: Ερμής Γεραγίδης
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Χορογραφία: Στέφανος Δημουλάς, Άντζελα Καλαντζή

Παίζουν: Στέφανος Δημουλάς, Natasha Trigg, Αμέντολα Sabina, Νάστα Κοντοπίδη, Τάσος Παππάς - Πετρίδης, Ιωάννα Χρυσομάλλη

Παραστάσεις: Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στις
Link Εισιτηρίων: https://digitalculture.gov.gr/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ