MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Μέγαρο Μουσικής και ο Θεόδωρος Κουρεντζής ανεβαίνουν στους Δελφούς με Μπετόβεν

Στο πλαίσιο της μεγάλης πανευρωπαϊκής γιορτής «Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven» ο διεθνής αρχιμουσικός εκπροσωπεί το Μέγαρο Μουσικής και παρουσιάζει την Εβδόμη του Μπετόβεν με την musicAeterna στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών.

Στέλλα Χαραμή | 05.05.2021

Στον “ομφαλό της γης”, στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει την ορχήστρα του, musicAeterna πάνω στην Εβδόμη Συμφωνία του Μπετόβεν. Και η Γερμανίδα χορογράφος Σάσα Βαλτς παρουσιάζει μια νέα χορογραφία, εμπνευσμένη από τη μουσική και τον τόπο της συναυλίας. Αυτό το σπάνιο κάδρο δημιουργεί το Μέγαρο Μουσικής για να συμμετέχει στην μεγάλη πανευρωπαϊκή γιορτή «Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven», την Κυριακή 6 Ιουνίου.

Το καλλιτεχνικό γεγονός – που υλοποιείται από το γαλλογερμανικό κανάλι arte σε συνεργασία με την ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) για το έτος Μπετόβεν – συγκεντρώνει γύρω του εννέα σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της ηπείρου, καθένας για να αποτυπώσει μια από τις συμφωνίες του κορυφαίου Γερμανού μουσουργού με έδρα ένα τοπόσημο της χώρας που εκπροσωπεί.

Για πρώτη φορά το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών φιλοξενεί συναυλία κλασικής μουσικής.

Για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών

Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής θα βρεθεί στους πολύσημους Δελφούς, φιλοξενώντας έναν από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες αρχιμουσικούς στον κόσμο. «Ο Θόδωρος Κουρεντζής είναι πάρα πολύ χαρούμενος με αυτήν την εξέλιξη γιατί επιδιώκει να κρατάει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και έχει την ανάγκη να μεταφέρει το μήνυμα πως η χώρα μας είναι παρούσα και πως μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά πράγματα», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, Γιάννης Βακαρέλης. Οι επαφές του με την ομάδα του arte ξεκίνησαν τα περασμένα Χριστούγεννα. «Η αρχική σκέψη ήταν η συναυλία να φιλοξενηθεί στην Πνύκα αλλά τελικά επικράτησε η μεγάλη μας επιθυμία για τους Δελφούς, αφού δεν έχει γίνει ποτέ ξανά τέτοια εκδήλωση εκεί» συνεχίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ μαραθώνιος Μπετόβεν διασχίζει τους Δελφούς12.09.2018

Ο μαραθώνιος Μπετόβεν

Το μουσικό ‘προσκύνημα’ στον Μπετόβεν θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής, στις 14.00 ώρα Ελλάδας, από τη γενέτειρα του Μπετόβεν, τη Βόννη και το πανεπιστήμιο της πόλης όπου η ορχήστρα Mahler Chamber υπό τον Daniel Harding θα παρουσιάσει την Πρώτη Συμφωνία.

Μια ώρα αργότερα, η συναυλιακή σκυτάλη θα περάσει στο National Concert Hall του Δουβλίνου και την RTÉ National Symphony Orchestra σε διεύθυνση του Jaime Martin. Ακολουθούν η λουθηρανική εκκλησία του Ελσίνσκι της Φιλανδίας Temppeliaukio με την Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας υπό τον Nicholas Collon, η Philharmonie του Λουξεμβούργου με την Orchestre Philharmonique du Luxembourg σε διεύθυνση Gustavo Gimeno, η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης στην Πράγα όπου ο Steven Mercurio θα διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και οι όχθες της λίμνης Λουγκάνο στα ελβετικά σύνορα όπου ο Diego Fasolis και η Ελβετική Ορχήστρα Δωματίου θα ερμηνεύσουν την «Ποιμενική», την Συμφωνία Νο 6.

Η Ελληνοαμερικανίδα Karina Kannelakis ολοκληρώνει τον μαραθώνιο του Μπετόβεν από τη Βιέννη. Photo credit: Courtesy of Vancouver Symphony Orchestra

Δύο Έλληνες στο πόντιουμ

Στις 20.00 ώρα Ελλάδας, ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna παραλαμβάνουν την Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα – την συμφωνία που εκφράζει τον βαθύ πατριωτισμό του Μπετόβεν και αποτελεί φόρο τιμής στους πεσόντες της μάχης Χάναου, κατά την οποία Αυστριακοί και Βαυαροί ηττήθηκαν από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα. Και οι 65 μουσικοί της ορχήστρας, επιδεικνύοντας σεβασμό στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, θα παίξουν όρθιοι.

Τον Κουρεντζή θα διαδεχθεί ο Marko Letonja με τη Φιλαρμονική του Στρασβούργου στη Βιβλιοθήκη της πόλης. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί στη Βιέννη, την πόλη όπου μεγαλούργησε και πέθανε ο Μπετόβεν, στα Ανάκτορα Μπελβεντέρε. Εκεί, η ελληνικής καταγωγής, αρχιμουσικός Karina Canellakis θα διευθύνει την Συμφωνική της Βιέννης πάνω στην αριστουργηματική Ενάτη Συμφωνία.

Η απευθείας μετάδοση του μαραθωνίου Μπετόβεν θα είναι πρώτη των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στον Κήπο του Μεγάρου.

Απευθείας και με ελεύθερη είσοδο στον κήπο του Μεγάρου

Ο μουσικός μαραθώνιος Μπετόβεν από πόλη σε πόλη θα μεταδοθεί απευθείας και δωρεάν για το αθηναϊκό κοινό, μέσα από δύο γιγαντοοθόνες που θα στηθούν στον κήπο του Μεγάρου. Οι θεατές θα εξασφαλίσουν την είσοδο τους με δελτία προτεραιότητας. «Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για το κοινό της Ευρώπης να κοινωνήσει με τα πανανθρώπινα αγαθά της αλληλεγγύης και της ομόνοιας που ύμνησε ο Μπετόβεν στο έργο του» σχολιάζει ο κ. Βακαρέλης.

Ένα σύντομο βίντεο θα προλογίζει την συναυλία από κάθε πόλη κάνοντας – με τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου – μια εισαγωγή στα χαρακτηριστικά κάθε συμφωνίας. Το βίντεο θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τον τόπο εκτέλεσης της συναυλίας και στην περίπτωση των Δελφών το arte θα παρουσιάσει από ψηλά τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Άνοιγμα για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Η μετάδοση της ευρωπαϊκής γιορτής για τον Μπετόβεν θα είναι η πρώτη καλοκαιρινή εκδήλωση στους κήπους του Μεγάρου για φέτος. Αναμένεται να ακολουθήσουν δέκα ακόμα στη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η μετάδοση θα αρχίσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη, γενέτειρα του σπουδαίου γερμανού μουσουργού, και θα ολοκληρωθεί στις 23:00 στη Βιέννη, όπου ο Μπετόβεν άφησε την τελευταία του πνοή.

Για να δειτε Online τη συναυλία πατήστε εδώ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b