MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΗΘΟΠΟΙΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
  ΘΕΑΤΡΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
  Σάτιρα

  H Βαβυλωνία, του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου ξανά σε live streaming από το Εθνικό Θέατρο

  Το έργο του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου «Η Βαβυλωνία», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, παρουσιάζεται σε δεύτερο live streaming, το Σάββατο 10 Απριλίου, από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

  | Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
  Monopoli Team

  Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει σε δεύτερο live streaming, από την Κεντρική Σκηνή, την κωμωδία του Δημητρίου K. Βυζάντιου, «H Βαβυλωνία», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, το Σάββατο 10 Απριλίου, στις 19:30.

  Η «Βαβυλωνία» γράφτηκε το 1836 και ανήκει στο είδος του «λαϊκού θεάτρου» (ηθογραφίας), όπου ο συγγραφέας αποτυπώνει ανάγλυφα μέσα από μια γλωσσική «βαβυλωνία» (γλωσσική/διαλεκτική ποικιλομορφία) το χρώμα και την εικόνα της κοινωνίας της πρώτης ελληνικής πρωτεύουσας κατά τη μετεπαναστατική περίοδο.

  H Βαβυλωνία

  «H Βαβυλωνία»: Υπόθεση

  Η «Βαβυλωνία» μας μεταφέρει ως άλλη μηχανή του χρόνου πίσω στο 1827 και στην καρδιά του κοσμοπολίτικου Ναυπλίου, καθέδρας της ελληνικής κυβέρνησης, αμέσως μετά τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η χαρμόσυνη είδηση αποτελεί την αφορμή για το γλέντι που θα στηθεί μεταξύ Ρωμιών που βρίσκονται στο Ναύπλιο προερχόμενοι από διάφορα μέρη του ελληνισμού. Το ευτυχές γεγονός θα γιορτάσουν στη λοκάντα (πανδοχείο) του μισέ Μπαστιά, ένας Ανατολίτης (μικρασιάτης), ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Αρβανίτης, ένας Κύπριος κι ένας λογιότατος (πρωτευουσιάνος).

  Το γλέντι κορυφώνεται, το κρασί ρέει άφθονο, αλλά καθώς ο καθένας μιλάει το δικό του τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, η ασυνεννοησία μεταξύ τους δεν θα αργήσει να καταλήξει σε σύγκρουση. Η λέξη «κουράδια» που θα ξεστομίσει ο Κρητικός στον Αρβανίτη θα προξενήσει τη μοιραία παρεξήγηση ανάμεσα στους δύο θαμώνες. Ο μεθυσμένος Αρβανίτης θα πυροβολήσει τον Κρητικό, και το σκάνδαλο θα ξεσπάσει.

  H Βαβυλωνία

  Η υπόθεση θα φτάσει στην αστυνομία, και η παρέμβαση του Ζακυνθινού αστυνόμου που θα προσπαθήσει να εξακριβώσει αν ο τραυματισμός είναι κάζο πενσάτο (εκ προμελέτης) ή ατσιντέντε (κακή στιγμή), θα επιτείνει την ασυνεννοησία εφόσον και αυτός μιλάει το δικό του γλωσσικό ιδίωμα και αδυνατεί να καταλάβει τα λόγια των άλλων. Καθώς η ανάκριση δεν πετυχαίνει να διαλευκάνει την υπόθεση, όλοι οι ήρωες κλείνονται στη φυλακή.

  Ωστόσο η «Διοίκηση» που έχει λάβει γνώση του περιστατικού, δίνει χάρη στους φυλακισμένους και οι κρατούμενοι απελευθερώνονται. Το έργο τελειώνει όπως άρχισε: με τους Έλληνες να γλεντούν τη νίκη αφήνοντας  πίσω τα «εμφύλια» τραύματα και τις διαφορές τους.

  Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει:

  «Δεν είναι τυχαίο που η «Βαβυλωνία», έργο γραμμένο το 1836, παίζεται τόσο συχνά και θα παίζεται σίγουρα και στο μέλλον.

  Ένα έργο λαϊκό και όχι λαϊκότροπο που αναφέρεται σε μία πολύ κρίσιμη και ανασφαλή περίοδο της Ελληνικής ιστορίας: Στην προσμονή της ελευθερίας με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και την πιθανότητα της δημιουργίας  για πρώτη φορά ενός Ελληνικού κράτους.

  Αυτή την κομβική ιστορική στιγμή ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος την καταγράφει μέσα από τις ζωές των απλών ανθρώπων. Στη Βαβυλωνία δεν υπάρχουν «ήρωες» και «σπουδαίοι» άνθρωποι που έμειναν στην Ιστορία. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Απλοί. Που κανείς δεν τους θυμάται. Που νιώθουν σε κενό, στην απόλυτη αβεβαιότητα, για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Γιορτάζουν την ελευθερία που τους τάζουν, γλεντούν, πίνουν, μεθούν, αγαπιούνται, τραγουδάνε  και θυμούνται. Και εκεί που η ονειρική Ουτοπία του «μαζί» εγκαθίσταται, τα τραύματα, ο εγωϊσμός και η εμφυλιακή μανία ανατρέπουν τα πάντα. Το γλέντι γίνεται εφιάλτης και η πύλη για την ανεξέλεγκτη εξουσία ανοίγει διάπλατα.

  H Βαβυλωνία

  Η φυλακή είναι η κατάληξη του γλεντιού και η στέρηση της ελευθερίας είναι το αποτέλεσμα της γιορτής για την έλευσή της.

  Η Ελλάδα είναι η Βαβυλωνία.

  Αυτή η ευλογημένη χώρα με τον ήλιο της και τα κοινωνικά σκοτάδια. Με τα γλέντια και τους εμφύλιους. Με αυτή τη μεσογειακή ψυχή που είναι γεμάτη πάθος και αντιφάσεις, θάλασσα και γκρεμούς.

  Αυτή την Ελλάδα  σατιρίζει ο Βυζάντιος με πηγαίο χιούμορ, πολλή αγάπη και έντονη κριτική ματιά.

  Και το κάνει με επιτυχία.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑM.Butterfly: Η θρυλική παράσταση με τους Αλέκο Αλεξανδράκη και Κώστα Αρζόγλου, σε επιπλέον προβολές12.09.2018

  Γι’ αυτό η Βαβυλωνία είναι ένα σπουδαίο έργο που παίζεται και θα παίζεται σίγουρα και στο μέλλον».

  Γιάννης Κακλέας

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Συγγραφέας: Δημήτριος Κ. Βυζάντιος
  Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

  Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης, Γιάννης Κακλέας
  Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
  Μουσική: Μαρίζα Ρίζου
  Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σάκης Μπιρμπιλης
  Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη

  Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιάννης Κότσιφας, Κώστας Αποστολάκης, Κώστας Μαγκλάρας, Δημήτρης Φουρλής, Θανάσης Δήμου, Λάμπρος Κτεναβός, Μιχάλης Βαλάσογλου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Πάνος Ζυγούρος, Κωνσταντίνος Ζωγράφου, Σπύρος Κυριάκος, Νίκη Λάμη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Κωνσταντίνος Γαβαλάς / Μουσικός επί σκηνής: Παναγιώτης Κωστόπουλος

  Τιμές Εισιτηρίων: 8€
  Πληροφορίες: Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα: livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης) | Προπώληση: ticketservices.gr
  Παραστάσεις: Σάββατο 10 Απριλίου στις 19:30
  Βοηθός Σκηνοθετη: Καλλιόπη Γερακιανάκη
  Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/ethniko-theatro-babylonia/?lang=el
  Πληροφορίες Χώρου: https://www.n-t.gr/ *Στην παράσταση υπάρχει δυνατότητα επιλογής ελληνικών υπότιτλων.
  Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast