MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
17
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΔΑ & ΤΕΧΝΗ

Fashion Stories#6: Η μοναδική φορά που ο Alexander McQueen σχεδίασε… χορευτικά κοστούμια

Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Alexander McQueen αποφάσισε για πρώτη φορά στην καριέρα του να σχεδιάσει τα κοστούμια για την ενδιαφέρουσα παράσταση “Eonnagata” των Sylvie Guillem, Robert Lepage και Russell Maliphant.

Αναστασία Χαμαμτζόγλου | 01.04.2021

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο Alexander McQueen παραμένει μέχρι και σήμερα, 11 χρόνια μετά τον θάνατο του, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας που έχουν υπάρξει ποτέ.

Έγινε γνωστός για τα ιδιαίτερα και μερικές φορές προκλητικά ρούχα που σχεδίαζε. Πρωτοποριακά με εμφανείς επιρροές από το θέατρο και τάσεις δράματος, ο μεγάλος σχεδιαστής δεν άργησε να μαγέψει τον κόσμο με τα εντυπωσιακά του σχέδια.

Παρά την μεγάλη επιτυχία του στον χώρο, δεν είχε κάνει ποτέ το μεγάλο βήμα να σχεδιάσει κοστούμια. Στο παρελθόν είχε δεχθεί προτάσεις από την Opera De Paris, αλλά τις απέρριψε λόγω έλλειψης χρόνου. Για πρώτη και -χάρη στον αναπάντεχο θάνατο του- τελευταία φορά, αποφασίζει το 2009 να κάνει το πρώτο βήμα.

«Δεν έχω θεωρήσει ποτέ τον εαυτό μου παντογνώστη. Πάντα ήμουν πολύ διψασμένος για να μάθω νέα πράγματα. Σίγουρα αυτή η εμπειρία με καταπληκτικούς καλλιτέχνες θα είναι μέρος της μαθησιακής μου διαδικασίας»

Alexander McQueen

Η ιδιαίτερη χορευτική παράσταση “Eonnagata” σε σύλληψη και ερμηνεία των Sylvie Guillem, Robert Lepage και Russell Maliphant κέντρισε το ενδιαφέρον του σχεδιαστή σε τέτοιο βαθμό ώστε να τον αναγκάσει να “σπάσει” τον κανόνα του. Επρόκειτο για μια ιστορία σεξουαλικής αμφισημίας βασισμένη στην ζωή του Chevalier d’Eon, συγγραφέα και διπλωμάτη που αποτελούσε μέρος του μυστικού δικτύου κατασκόπων του Louis XV.

Ο Alexander McQueen επέλεγε να συνεργάζεται μόνο με καλλιτέχνες με τους οποίους είχε μια πιο βαθιά και προσωπική σχέση. Χάρη στην καλή του φίλη και φωτογράφο για την Opera de Paris, Ann Ray, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει στο παρελθόν την Sylvie Guillem. Χωρίς αμφιβολία αποτελούσε μια από τις πιο περιζήτητες χορεύτριες της γενιάς της. Η ευκαιρία να σχεδιάσει κοστούμια για εκείνη, σίγουρα δελέασε τον μεγάλο σχεδιαστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFashion Stories#5: Tα αναγεννησιακά tableau vivant του Οίκου Dior12.09.2018

Eonnagata

Στην Ιαπωνία, υπάρχει ο όρος “Onnagata” που χρησιμοποιείται στο θέατρο Kabuki και αναφέρεται σε έναν άνδρα που ερμηνεύει το γυναικείο ρόλο σε ένα έργο. Η έμπνευση για τον τίτλο του έργου προέρχεται από αυτόν τον όρο. Λειτουργεί ως μεταφορά για την πορεία ενός ανθρώπου να ανακαλύψει όχι μόνο το φύλο και την σεξουαλικότητα του αλλά κατά βάθος την θέση του στον κόσμο.

Ο McQueen θεώρησε ότι τόσο η ιστορία όσο και η απόδοση της ταίριαζαν απόλυτα με τον ίδιο και τις πεποιθήσεις του. Ήθελε να είναι κομμάτι αυτής της παράστασης. Μάλιστα επιθυμούσε περισσότερο από οτιδήποτε τα κοστούμια του να συμβάλλουν στην εξιστόρηση του έργου. Δεν ήθελε να σχεδιάσει απλώς ρούχα που θα φορούσαν οι χορευτές. Τα κοστούμια του από μόνα τους ήταν τέχνη και ήθελε αυτό να φαίνεται.

“Eonnagata” (2009) των Russell Maliphant, Sylvie Guillem και Robert Lepage.

“Eonnagata” (2009) των Russell Maliphant, Sylvie Guillem και Robert Lepage.

“Eonnagata” (2009) των Russell Maliphant, Sylvie Guillem και Robert Lepage.

Ο σχεδιαστής φιλοτέχνησε σχεδόν διάφανα κιμονό των οποίων η άκαμπτη δομή καλύφθηκε με οργάντζα, προσδίδοντας τους αέρινα και εντυπωσιακά στοιχεία. Τα κοστούμια του Mcqueen κατάφεραν να  “μεταμορφώσουν” τους χορευτές σε πραγματικούς ιαπωνικούς σαμουράι.

Alexander McQueen

Η Sylvie Guillem με σχέδια του Alexander McQueen για την “Eonnagata”

Alexander McQueen

“Eonnagata” (2009) των Russell Maliphant, Sylvie Guillem και Robert Lepage.

Alexander McQueen

“Eonnagata” (2009) των Russell Maliphant, Sylvie Guillem και Robert Lepage.

Ο Alexander McQueen κατάφερε να σχεδιάσει μοναδικά μια σειρά από κοστούμια για ένα θέαμα που θόλωνε τα όρια μεταξύ θεάτρου, χορού και πολεμικών τεχνών. Τα κοστούμια του συνέβαλαν σημαντικά στη φυσική πορεία της ιστορίας που διαδραματιζόταν στην σκηνή.

Μπορεί ο σχεδιαστής να πέθανε απρόσμενα το 2010, το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι τόσο τα κοστούμια του όσο και τα ρούχα του ξεπερνούσαν τα όρια του απλού “ενδύματος” χάρη στο ταλέντο και την δημιουργικότητα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFashion Stories#4: Τα κινηματογραφικά κοστούμια του Yves Saint Laurent12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Cine News
Η Hayden Panettiere ήθελε ο κόσμος να μάθει τι σημαίνει να μεγαλώνεις στο Χόλιγουντ
Αφιέρωμα
Στα 68 της, η Madonna παραμένει το πιο φρέσκο κορίτσι της pop
Art & Culture
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Όλα τα ντοκιμαντέρ που διαγωνίζονται
Art & Culture
René Magritte: Ο ζωγράφος που μας έκανε να αγαπήσουμε τον σουρεαλισμό
Αφιέρωμα
Η Παναγία όπως την ύμνησαν σπουδαίοι ποιητές
Cine News
Κρίστοφερ Νόλαν: Είδαμε όλες τις ταινίες του πιο epic σκηνοθέτη – και τις βάζουμε σε σειρά
Art & Culture
Nίκος Καλογερόπουλος (1952-2026): Η αναχώρηση ενός ασυμβίβαστου
Cine News
Η Audrey Tautou γεννήθηκε για να παίξει την Αμελί
Art & Culture
«Τριτώνει» το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας με επικεφαλής τον Θοδωρή Γκόνη
Art & Culture
Η επιδαύρια “Αντιγόνη” με τις ευλογίες της Πίνα Μπάους
Art & Culture
Η φύση καταστρέφεται και μαζί η πολιτιστική μας ταυτότητα
Art & Culture
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί στην Επίδαυρο τον «Ίωνα», ισορροπώντας το μέτρο με το χάος