MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΚΑΛΗ ΖΩΗ

Έρωτας και κορονοϊός: Πώς έχει διαμορφωθεί το dating στην πανδημία

Σε μια εποχή που το δια ζώσης φλερτ και τα ραντεβού φαίνεται να ανήκουν – έστω προσωρινά – στο παρελθόν, αναρωτιόμαστε εάν το φλερτ στο διαδίκτυο, οι βιντεοκλήσεις και το γεγονός ότι τα πράγματα κυλούν με αργούς ρυθμούς, είναι κάτι που ήρθε για καλό.

Monopoli Team

Αυτή την εποχή, όσοι είστε ελεύθεροι και σε φάση γνωριμίας με κάποιον άνθρωπο εκεί έξω που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εσάς, αναμφίβολα αντιμετωπίζετε ιδιαίτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που έχει ανατρέψει πολλά από όσα μέχρι πριν θεωρούσαμε δεδομένα.

Και μπορεί αυτή η δύσκολη κατάσταση με την κοινωνική αποστασιοποίηση να επηρεάζει ολοκληρωτικά την όλη κατάσταση ωστόσο αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως μιλάμε για μια «νέα εποχή» και στο κομμάτι του φλερτ και των γνωριμιών και μάλιστα μια εποχή…καλύτερη.

Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η πανδημία άλλαξε το παιχνίδι των γνωριμιών και πώς αυτές οι αλλαγές μπορεί να προσφέρουν κάποια μόνιμα οφέλη.

Η πρώτη εντύπωση παραμένει

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, με το ξέσπασμα της πανδημίας, η επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους μέσω βίντεοκλήσης ήρθε να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2020 έδειξαν πως πριν την πανδημία, μόλις το 6% των ανθρώπων χρησιμοποιούσε τη βιντεοκλήση για να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους. Πλέον, το 69% είναι ανοιχτό στην επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης, με το ένα τρίτο από το ποσοστό αυτό να επιλέγει να φλερτάρει και μέσω αυτής.

Και ακόμα και μέσα από τη χρήση διαδικτυακών πλατφορμών για επικοινωνία με τους άλλους μπορούμε να βρούμε μερικά θετικά. Ακόμα και μέσα από μία βιντεοκλήση μπορούμε πραγματικά να καταλάβουμε κάποια πράγματα για τον άλλο και αντιστοίχως ο άλλος για εμάς. Το κούρεμά μας (ή η έλλειψη αυτού λόγω των συνθηκών), ένα τατουάζ, το ντύσιμο αλλά και ορισμένα άλλα ορατά στον συνομιλητή χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν κάποια στοιχεία για την προσωπικότητά μας, την αισθητική μας, την εκπαίδευση ή τα ενδιαφέροντά μας. Η πρώτη εντύπωση γι΄αυτή την πρώτη εικόνα συνεχίζει να υπάρχει και στο online dating, όπως ακριβώς και σε ένα δια ζώσης πρώτο ραντεβού.

Ραντεβού έξω από κανόνες και «πρέπει»

Τα νέα δεδομένα και το πώς αυτά έχουν επηρεάσει τις γνωριμίες μεταξύ των ανθρώπων, έχουν αφήσει στην άκρη, έστω και προσωρινά, τις πιο δύσκολες πτυχές των σύγχρονων γνωριμιών, που ήταν τα «πρέπει» και οι «κανόνες».

Σε ένα πραγματικό ραντεβού μεταξύ δύο ανθρώπων γίνονται πολλές φορές σκέψεις γύρω από τα «πρέπει» ενός σωστού ραντεβού. «Πρέπει να τον φιλήσω;», «Μήπως είναι πολύ νωρίς;», «Τι πρέπει να γίνει μετά;», «Πρέπει να συναντηθούμε σε ένα φτηνό καφέ ή ένα ακριβό μπαρ;», «Να κάνω κίνηση να πληρώσω τον λογαριασμό;».

Όλα αυτά φαίνεται πως πλέον δεν έχουν καμία σημασία και δίνεται περισσότερη έμφαση και προσοχή σε μία καλύτερη και πιο ουσιαστική γνωριμία, χωρίς κανόνες.

Οι συζητήσεις αποκτούν διαφορετικό νόημα

Με τα απανωτά lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί από εμάς διαθέτουν τώρα πια περισσότερο χρόνο. Πολλοί δουλεύουν πια από το σπίτι, ξυπνούν πλέον αργότερα καθώς δεν χρειάζεται να διαθέσουν χρόνο για να ντυθούν, να ετοιμαστούν για τη δουλειά, να μετακινηθούν από και προς το γραφείο, να συναντηθούν με φίλους μετά τη δουλειά. Και κάπως έτσι είναι πιο ξεκούραστοι και έχουν περισσότερο χρόνο για να μιλήσουν με τον άλλο.

Υπάρχει πλέον ο χρόνος για περισσότερη επικοινωνία, βαθύτερη και πιο ουσιαστική, με το chit chat να αποτελεί πια παρελθόν, όταν οι ρυθμοί της ζωής μας ήταν γρήγοροι και μάς παρέσυραν μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλα δείχνουν πως πλέον οι άνθρωποι μοιράζονται πολύ πιο σημαντικά πράγματα, που μπορεί να τους απασχολούν, τα άγχη τους, τους φόβους τους για την όλη κατάσταση ή το μέλλον, αναπτύσσοντας βαθύτερες και πιο ουσιαστικές σκέψεις. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτή η διαδικασία του να μοιραστείς με τον άλλο βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη οικειότητα και κατανόηση, στοιχεία που αποτελούν και τα σπουδαιότερα θεμέλια μιας σχέσης.

Παρατείνεται ο ενθουσιασμός της αρχής

Οι αργοί, πλέον, ρυθμοί της ζωής μας σε συνδυασμό με το lockdown παρατείνουν τη διαδικασία γνωριμίας, που στη σύγχρονη εποχή έτεινε να εκλείψει. Ο άνθρωπος αφιερώνει πλέον περισσότερο χρόνο για να γνωριστεί καλύτερα και επιστρέφει σε πιο παραδοσιακούς τρόπους φλερτ, μέχρι να έρθει ο καιρός για το πρώτο δια ζώσης ραντεβού και το πρώτο φιλί. Δίνεται επιπλέον χρόνος για σκέψεις για το εάν μπορεί η γνωριμία να προχωρήσει σε κάτι πιο σοβαρό ή και όχι, αν ο άλλος είναι το κατάλληλο πρόσωπο και γενικά να βιωθεί όλο με έναν…ρομαντισμό, αφήνοντας την εκάστοτε γνωριμία να ανθίσει σε βάθος χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤέχνη και Έμφυλη Κακοποίηση – Όχι άλλα “ιερά τέρατα”: Διαδικτυακή συζήτηση από το State of Concept12.09.2018

Σίγουρα, θα επιστρέψουμε στις φυσικές συναντήσεις και τα παραδοσιακά ραντεβού όπως τα ξέραμε, όταν υποχωρήσει η πανδημία. Παρ’ όλα αυτά πολλοί έχουν αρχίσει να «χτίζουν» μία επικοινωνία πριν συναντηθούν με τον άλλο από κοντά. Πρόκειται για ένα νέο στάδιο στη διαδικασία του φλερτ που ακμάζει – εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα, καθώς μάς βοηθά να φιλήσουμε λιγότερους βατράχους που δεν έγιναν ποτέ πρίγκιπες ή πριγκίπισσες.

Και μπορεί να σας φαίνεται παράξενο – και πράγματι είναι – ωστόσο σκεφτείτε μήπως τελικά η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένες και με διάρκεια σχέσεις στη σύγχρονη μετά Covid εποχή.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b