MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Black Lives Matter: Το αντιρατσιστικό κίνημα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021

Το αντιρατσιστικό κίνημα προτάθηκε από τον νορβηγό βουλευτή Πέτερ Έιντε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021, σε αναγνώριση του παγκόσμιου αντίκτυπού του στον αγώνα για τη φυλετική δικαιοσύνη.

Monopoli Team

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα αφού αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο ακτιβιστικό κίνημα στην ιστορία των ΗΠΑ, πυροδοτώντας ένα κύμα διαδηλώσεων παγκοσμίως κατά του συστημικού ρατσισμού, το κίνημα Black Lives Matter προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021. Το κίνημα προτάθηκε από τον νορβηγό βουλευτή, Πέτερ Έιντε, ο οποίος, στα σχετικά έγγραφα με την πρότασή του, ανέφερε τον σημαντικό αντίκτυπο του κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα γεγονότα που καθόρισαν το 2020 μέσα από ένα συγκλονιστικό βίντεο12.09.2018

«Το κίνημα πραγματοποίησε ένα τεράστιο επίτευγμα ως προς την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη φυλετική αδικία σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ο Έιντε στην εφημερίδα The Guardian. «Θεωρώ ότι μία από τις βασικές προκλήσεις που έχουμε δει στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη και την Ασία, είναι το είδος των αυξανόμενων συγκρούσεων που βασίζονται στην ανισότητα. Το Black Lives Matter έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο κίνημα για την καταπολέμηση της φυλετικής αδικίας. Σημείωσε τεράστια επιτυχία στην αφύπνιση του κόσμου σχετικά με τον ρατσισμό».

Ο Έιντε σημειώνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το Black Lives Matter κατάφερε να «κινητοποιήσει ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές ομάδες, όχι μόνο Αφροαμερικανούς, όχι μόνο τους καταπιεσμένους ανθρώπους – ήταν ένα ευρύ κίνημα, που λειτούργησε με τρόπο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με κάθε προηγούμενο κίνημα». 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Black Lives Matter (@blklivesmatter)

Υπενθυμίζεται ότι το αντιρατσιστικό κίνημα ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2013 από τρεις μαύρες γυναίκες, αρχικά ως απάντηση στην αθώωση του άνδρα που σκότωσε τον 17χρονο Τρέιβον Μάρτιν από την Φλόριντα. Το κίνημα συγκέντρωσε ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη μετά τους θανάτους του Μάικλ Μπράουν και του Έρικ Γκάρνερ το 2014, ενώ απέκτησε παγκόσμιες διαστάσεις μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις ΗΠΑ, από λευκό αστυνομικό.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού πρότεινε το Black Lives Matter για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021, ο Έιντε βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά από μηνύματα οργισμένων αμερικανών, οι οποίοι έκριναν την πρότασή του ισχυριζόμενοι πως το κίνημα δεν είναι ειρηνικό. Ο ίδιος μιλώντας σχετικά με αυτό, ανέφερε ότι ήταν προετοιμασμένος για κάθε κριτική, σημειώνοντας: «Αντίστοιχα επιχειρήματα υπήρχαν επίσης όταν ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1964».

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλώσεων Black Lives Matter μέσα στο 2020 ήταν ειρηνική. Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας έκθεσης του ACLED – ενός οργανισμού που παρακολουθεί την παγκόσμια πολιτική βία και τις ταραχές – φαίνεται πως το 93% του συνόλου των διαδηλώσεων ήταν ειρηνικές, ακόμη και ενόψει ισχυρών ή βίαιων παρεμβάσεων.

Έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας για τις προτάσεις, η Επιτροπή Νόμπελ θα καταρτίσει τον κατάλογο με τους υποψήφιους και ο νικητής του βραβείου θα επιλεγεί τον Οκτώβριο.

Πηγή: Dazed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ8 βιβλία για τον ρατσισμό που αξίζει να διαβάσετε12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b