MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μανχάταν: Γλυπτό στο Hudson Yards «κλείνει», μετά από τρεις αυτοκτονίες σε λιγότερο από έναν χρόνο

Το έργο τέχνης ύψους σχεδόν 50 μέτρων, που ονομάζεται «Δοχείο» και βρίσκεται στο Hudson Yards στο δυτικό Μανχάταν, θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι νεωτέρας.

Monopoli Team

Το γλυπτό «Δοχείο», η σπειροειδής σκάλα που βρίσκται στο Hudson Yards στο δυτικό Μανχάταν, έκλεισε για το κοινό την Τρίτη 12 Ιανουαρίου μία ημέρα μετά αφότου ένας 21χρονος άνδρας πήδηξε από την κορυφή του και σκοτώθηκε, αποτελώντας την τρίτη αυτοκτονία που λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο σημείο σε λιγότερο από έναν χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟιδίποδας: Το γλυπτό του Δημήτρη Δήμου εκτίθεται στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών12.09.2018

Προς το παρόν δεν έχει γίνει ακόμα σαφές το πότε η δομή ύψους σχεδόν 50 μέτρων θα ανοίξει ξανά για το κοινό. Εκπρόσωπος της εταιρείας που κρύβεται πίσω από το Hudson Yards δήλωσε στους New York Times ότι η δομή θα παραμείνει «προσωρινά κλειστή» και ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με εμπειρογνώμονες πάνω στην αποτροπή αυτοκτονιών, συμπεριλαμβανομένων και ψυχιάτρων, έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση για τον περιορισμό επιπλέον αυτοκτονιών μελλοντικά.

Όμως επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι εκπρόσωπος της εταιρείας τον κάλεσε λίγο μετά την αυτοκτονία που έλαβε χώρα τη Δευτέρα για να του πει ότι το «Δοχείο» θα παραμείνει κλειστό «μέχρι νεωτέρας».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Lowell Kern, δήλωσε επίσης, ότι ο κατασκευαστής αναμένεται να τους παρουσιάσει τα προστατευτικά μέτρα που σχεδιάζει να λάβει πριν ανοίξει ξανά το γλυπτό για τους επισκέπτες.

Το προσωρινό κλείσιμο επιβλήθηκε, αφού η αστυνομία προχώρησε σε ταυτοποίηση του άνδρα που αυτοκτόνησε τη Δευτέρα το πρωί. Ήταν ο Franklin Washington από το Σαν Αντόνιο. Ο θάνατός του ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αυτοκτονία μιας 24χρονης γυναίκας από το Μπρούκλιν, η οποία έπεσε πάλι από την κορυφή του «Δοχείου», στις 21 Δεκεμβρίου.

Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας ακόμα άνδρας μόλις 19 ετών από το Νιου Τζέρσεϊ πήδηξε στο κενό κι αυτή ήταν η πρώτη αυτοκτονία στον χώρο του γλυπτού. Μάλιστα, υπήρξαν μάρτυρες που περιέγραφαν τα ουρλιαχτά των παρευρισκομένων, όταν συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί.

Ένας υπάλληλος του Hudson Yards, που βρισκόταν στο σημείο την Τρίτη, δήλωσε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας τόσο της αυτοκτονίας της Δευτέρας, όσο και εκείνης που είχε γίνει τον Δεκέμβριο. Η περιοχή ήταν σχεδόν έρημη, με μερικούς τουρίστες μόνο που συνέχιζαν να βγάζουν φωτογραφίες μπροστά στο «Δοχείο». «Χθες βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ», δήλωνε ο άνδρας μετά τα συμβάντα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vessel (@thevesselnyc)

Το «Δοχείο» σχεδιάστηκε από τον Thomas Heatherwick και το Heatherwick Studio. Οι δημιουργοί του το περιγράφουν ως ένα διαδραστικό έργο τέχνης με 154 διασυνδεδεμένες σκάλες, σχεδόν 2.500 σκαλοπάτια και 80 κεφαλόσκαλα. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να ανέβουν μέχρι την κορυφή του για να θαυμάσουν από εκεί την εκτεταμένη θέα που προσφέρει στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και στον ποταμό Χάντσον.

Η κατασκευή θεωρείται σημαντικός πόλος έλξης τουριστών για το Hudson Yards, ένα πρότζεκτ αξίας $25 εκατ. που αποτελεί και τη μεγαλύτερη κατασκευή συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ιστορία των ΗΠΑ. Σήμερα αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον εξαιτίας της πανδημίας και τις επιδράσεις που αυτή έχει επιφέρει στον τουρισμό και την εργασία, καθώς αυτό παραμένει σχεδόν έρημο εδώ και πολλούς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαρίσι: Δίνεται το «πράσινο φως» για την αναμόρφωση της Champs-Élysées σε έναν «εντυπωσιακό κήπο»12.09.2018

Επιπλέον, κατά καιρούς έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες τόσο από τους επισκέπτες όσο και από κριτικούς σχετικά με την ασφάλεια του «Δοχείου». Ο Audrey Wachs, πρώην συντάκτης στην εφημερίδα The Architect’s είχε γράψει σε κριτική του το 2016: «Καθώς ανεβαίνει κανείς στο «Δοχείο», τα κιγκλιδώματα φτάνουν μόλις λίγο πάνω από τη μέση του, σε οποιοδήποτε σημείο μέχρι την κορυφή της δομής. Όμως όταν χτίζεις ψηλές κατασκευές, οι άνθρωποι πηδούν».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vessel (@thevesselnyc)

Το κοινοτικό συμβούλιο επικοινώνησε για πρώτη φορά με την εταιρεία σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αποτροπή περισσότερων αυτοκτονιών στη δομή πέρσι, μετά το πρώτο περιστατικό.

«Επειδή η περίφραξη του «Δοχείου» που φτάνει μέχρι τη μέση είναι το μόνο πράγμα που χωρίζει την πλατφόρμα από το κενό, η πιθανότητα μιας αντίστοιχης θλιβερής απώλειας ζωής δεν μπορεί να αγνοηθεί», έγραφε σε επιστολή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, κ. Kern.

Την Τρίτη, ο Kern δήλωσε ότι το συμβούλιο εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής περαιτέρω αποπειρών αυτοκτονίας, είναι η αύξηση του ύψους της περίφραξης. «Μόνο αυτό θα λειτουργήσει», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται κάθε δισταγμό απέναντι στις παρεμβάσεις σε ένα έργο τέχνης, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. «Μετά από τρεις αυτοκτονίες, δεν μπορεί το καλλιτεχνικό όραμα να κάνει πίσω για να τεθεί σε προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών;». 

Πηγή: The New York Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚέιτ Μπλάνσετ: Χτίζει ιδιωτική γκαλερί…φιλική στις νυχτερίδες, στην έπαυλή της στην Αγγλία12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b