MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Χριστουγεννιάτικος οδηγός βιβλίων για παιδιά από 6 έως 12 ετών

Ζώα με οικολογική συνείδηση, παραμύθια που καταρρίπτουν ταμπού, αφηγήσεις για έξυπνα κινητά, μαγικά βιβλία-βάλσαμο για όλες τις ηλικίες, Άτλαντες για ταξίδια, μικροί οδηγοί του σεξ, της τέχνης και της επιστήμης… Αυτός είναι ο κόσμος μας το 2020!

Αγγελική Βασιλάκου | 22.12.2020

Η Άνια και η Μάγισσα του Χιονιού

H Άνια ζει με τη μητέρα και τον πατέρα της στη σκιά του ψυχρού παγετώνα όπου βασιλεύει η Μάγισσα του Χιονιού. Κάθε άνοιξη, η μητέρα της ταξιδεύει στον παγετώνα για να μαζέψει τα γαλάζια λουλούδια γεντιανής που φυτρώνουν μόνο εκεί. Αυτήν τη φορά όμως δεν θα επιστρέψει… Όταν η Άνια με τον πατέρα της ξεκινούν να σώσουν τη μητέρα της από τα δίχτυα της κακιάς Μάγισσας του Χιονιού, δεν μπορούν να φανταστούν τι κίνδυνοι τους περιμένουν…
Κείμενο: Σάντερλαντ Λίντα
Εικονογράφηση: Εγνέους Ντάνιελ
Μετάφραση: Γκανά Μυρσίνη
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 6+

Το πνεύμα του χιονιού (γιορτινό βιβλίο δραστηριοτήτων!)

«Νούμερο ένα χριστουγεννιάτικος κανόνας: Όλα πρέπει να θυμίζουν Χριστούγεννα», είπε η Χέντβιχ. «Πρέπει να στολίζουμε ακόμα και την αποθηκούλα. Έτσι, όταν την ανοίγουμε για να πάρουμε κάτι βαρετό, όπως μια σκούπα, δεν θα ξεχνάμε ότι είναι Χριστούγεννα». Πλησιάζει η παραμονή των Χριστουγέννων. Για τον Κρίστιαν ήταν πάντα η πιο ωραία μέρα του χρόνου. Μελόψωμο και κλημεντίνες, η φωτιά στο τζάκι να τριζοβολά, το φως των κεριών να τρεμοπαίζει. Κι έπειτα, την παραμονή των Χριστουγέννων γίνεται δέκα χρονών. Όμως τίποτα δεν είναι ίδιο αυτή τη χρονιά.
Οι μικροί αναγνώστες που αγάπησαν Το πνεύμα του χιονιού δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν σε αυτό το χριστουγεννιάτικο βιβλίο δραστηριοτήτων που περιέχει διασκεδαστικά παιχνίδια για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Εδώ θα βρείτε την κρυφή συνταγή της Χέντβιχ και αυτή για το Χριστουγεννιάτικο Κακάο, παζλ, κουίζ, φωτογραφίες με χρώμα, παιχνίδια μνήμης. Και θα μάθετε πώς να λέτε «Καλά Χριστούγεννα» σε πολλές γλώσσες και άλλα πολλά.
Κείμενο: Μάγια Λούντε
Εικονογράφηση: Λίζα Αϊζάτο
Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 9+

Ποιος θα σώσει τον Άλφονς;

Ο Άλφονς μόλις μετακόμισε. Δεν ξέρει κανέναν στη νέα του γειτονιά. Έχει για παρέα τον Μόλγκαν, τον φανταστικό του φίλο, που του είναι πιστός και κάνει ό,τι του πει. Πώς μπορεί όμως να βοηθήσει ένας αόρατος φίλος τον Άλφονς, όταν τον κυνηγούν τα μεγάλα παιδιά με τα νεροπίστολα; Ο Άλφονς μένει με τον μπαμπά του στη Σουηδία, τον φανταστικό του φίλο Μόλγκαν και τη γιαγιά του. Είναι σκανταλιάρης, και όπως σε όλα τα παιδιά του αρέσουν τα πάρτι και τα παιχνίδια. Έχει χιούμορ και φαντασία μα καμιά φορά πελαγώνει! Γι’ αυτό στις ιστορίες που του έχει γράψει η Γκιουνίλα (και είναι πολλές πάνω από 25) μοιράζεται τα προβλήματά του με όλα τα παιδιά από 32 χώρες που περιμένουν τα βιβλία του!
Κείμενο – Εικονογράφηση: Γκιουνίλα Μπέργκστρομ
Μετάφραση: Παπαφίγκου Άννα
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 6+

Και μετά;

Τι γίνεται όταν όλοι οι συμμαθητές σου γίνονται διάφανοι, το σχολείο είναι γκρίζο και μια πράσινη (ζηλόφθονη) φιγούρα καραδοκεί; Γίνεσαι Μπλε (Θλιμμένος, δηλαδή, που θα πει Διστάζεις να πας σχολείο, γιατί κάτι σε φοβίζει). Η Ζόρικη Μπ. όμως δεν είναι ανίκητη –κανείς δεν είναι! – ούτε καν ατρόμητη. Όταν ο ήρωάς μας πει στη μητέρα του, Τι τρέχει στο σχολείο, θα καταλάβει πολλά πράγματα για την Μπ., δεν θα γίνουν φίλη μα ούτε θα φοβάται τις άνευ λόγου επιθέσεις της πια, γιατί ξέρει Τι κρύβεται πίσω από αυτές.
Το Και μετά… είναι ένα δυνατό και ρεαλιστικό βιβλίο για τον σχολικό εκφοβισμό που δεν πρέπει να λείψει από καμιά βιβλιοθήκη! Δείτε ΕΔΩ κι έναν οδηγό για γονείς, δασκάλους και βιβλιοθηκονόμους σχετικά με το bulling.
Κείμενο: Σούζαν Χιούζ
Εικονογράφηση: Κάρεϊ Σοουκόσεφ
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Αδελφοί Βλάσση
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+

Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου

Ένας εκκωφαντικός, απόκοσμος θόρυβος… Ένα Μεγάλο Στρογγυλό είχε πέσει –άγνωστο από πόσο ψηλά–ακριβώς στο κέντρο της πόλης.
Μιας συνηθισμένης πόλης με απλούς καθημερινούς ανθρώπους του γένους των Ουδατινών. Τους αρέσει το καλό, πρωτοποριακό ντύσιμο και ο χορός και μισούν τη δικαιοδοσία της ψηφοφορίας. Θα καταφέρουν όμως να διώξουν το Μεγάλο Στρογγυλό από την πόλη; Ιδού η απορία… Μήπως στραφούν στους Γίγαντες με τα μουστάκια; Οι Δεκατρίδυμοι Χορευτές άραγε μπορεί να βοηθήσουν; Να ερωτηθούν οι Ελέφαντες των Λούις ή τους Χοντροκέφαλους που Φτύνουν; Μα επιτέλους, θα αναρωτηθείτε καμιά φορά ποιο είναι αυτό το Μεγάλο Στρογγυλό;
Κείμενο: Δημήτρης Μπασλάμ
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 9+

Τι τρέχει στο χρυσό Κοράλλι;

Ποιος έκλεψε τη χρυσή πένα του κύριου Τιμόθεου; Τι μυστικά κρύβει το Blue Aphrodite; Προλαβαίνει να γίνει ένας γάμος στο διάλειμμα ενός συνεδρίου; Και ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι-ακρίδες που ξεφυτρώνουν όπου κι αν κοιτάξεις; Η πραγματική ζωή κρύβει μια δόση μαγείας όπως άλλωστε και η παιδική φαντασία, με αποτέλεσμα, αρκετά συχνά, μια μικρή οικογενειακή αναστάτωση να μετατρέπεται σε μυστήριο!
Αυτή τη φορά η Ζωή, η Μάγδα κι ο Μάνος, αυτά τα τρία τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ξαδέλφια που η αλήθεια είναι πως έχουν ένα κόλλημα με τον θείο τους, δες και στο προηγούμενο βιβλίο Τι τρέχει με τον θείο Θέμο; καλούνται να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ και να ανακαλύψουν τι ακριβώς τρέχει στο Χρυσό Κοράλλι;
Ίντριγκα, χιούμορ, ανατροπές, αυθεντικές παρανοήσεις των παιδιών κι ένας περίεργος συγχρονισμός με την πραγματικότητα (και την παραβατικότητα) κάνει τα τρία ξαδέλφια να μπλέξουν σε περιπέτειες σαν πραγματικοί ντετέκτιβ!
Και κάτι άλλο, η ιστορία σε απορροφάει. Πας στοίχημα ότι ακόμη κι αν την έγραψε μεγάλος κάποιο παιδί του τη διηγήθηκε; Ίσως γιατί είναι γραμμένη από την οπτική γωνία των παιδιών… άλλοτε αθώα κι άλλοτε τυραννική, πάντοτε όμως παραληρηματική.
Κείμενο: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 9-11

Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το σεξ

Η 30χρονη Ισπανίδα blogger Τσουσίτα έγραψε αυτόν τον ειλικρινή και διασκεδαστικό οδηγό που θα ήθελε να είχε και η ίδια στην εφηβεία της. Το «Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το σεξ», γραμμένο για κορίτσια και για αγόρια, δεν μασάει τα λόγια του, δεν καταφεύγει σε σεμνοτυφίες και καθωσπρεπισμούς, απαντάει φυσιολογικά σε όλα: «Το πρώτο μου φιλί», «Η πρώτη μου φορά», «Σεξ στο πρώτο ραντεβού;» «Τι είναι το cunnilingus;» «Κι αν σπάσει το προφυλακτικό;»
Η Τσουσίτα λέει ότι το βιβλίο της είναι το ιδανικό δώρο για κάθε υπουργό παιδείας που σέβεται τον εαυτό του και στηρίζει το ασφαλές σεξ. Όχι, σοβαρά τώρα, το βιβλίο θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη γιατί διαλύει μύθους, εκφράζεται ελεύθερα και αντιμετωπίζει με ίσες αποστάσεις και σεβασμό ετεροφυλόφιλους, ομοφυλόφιλους και άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς (αμφισεξουαλικός, τρανς τζέντερ, ασέξουαλ κτλ). Το σεξ είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης. Πρέπει να μάθεις την θεωρία, πριν αρχίσεις την πράξη, λέει η Τσουσίτα.
Κείμενο: Τσουσίτα (Μαρία Χεσούς Κάμα)
Εικονογράφηση: Μαρία Γιοβέτ
Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 12+, 15+ (Για εφήβους)

100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο – Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες

Τι κοινό έχουν οι Μαρζάν Σατραπί με τη Ριάνα και η τελευταία, με τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (Πινότσι); Η πενηντάχρονη Ιρανή σκηνοθέτης και συγγραφέας του αυτοβιογραφικού κόμικς «Περσεπόλις» Μαρζάν Σατραπί έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και η ταινία της προτάθηκε για Όσκαρ. Είναι εγγονή αυτοκράτορα! Ο προπάππους της είχε 100 συζύγους! Έζησε ένα διάστημα στην Ευρώπη κυριολεκτικά στον δρόμο και κόντεψε να πεθάνει από πνευμονία!!! Όχι, ούτε η Ριάνα δεν είχε τόση περιπέτεια στη ζωή της, η δική μας πάλι μπουρλοτιέρισα είχε, αλλά ήταν άλλες εποχές. Όπως άλλη εποχή ήταν κι αυτή της Ζοζεφίν Μπέικερ, της μαύρης πέρλας της Αντίστασης που μεσουράνησε την εποχή του μιούζικ-χολ τραγουδώντας και χορεύοντας με… μπανένια φούστα. Έχει πολλές σπουδαίες γυναίκες το βιβλίο, 100 διαφορετικές που όλες τους εγκατέλειψαν τη χώρα τους για μια καλύτερη ζωή, μακριά από προκαταλήψεις. Και τα κατάφεραν. Δεν είναι κι εύκολο.
Κείμενο: Ελενα Φαβίλι
Εικονογράφηση: 70 γυναίκες εικονογράφοι
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης
: 2020

Ηλικίες: : 7+, 9+, 12+

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστουγεννιάτικος οδηγός βιβλίων για παιδιά και εφήβους: από τριών ετών12.09.2018
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστουγεννιάτικος οδηγός βιβλίων για παιδιά και εφήβους: Τέχνη, επιστήμη, μαγεία12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b