MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Χριστουγεννιάτικος οδηγός βιβλίων για παιδιά και εφήβους: Τέχνη, επιστήμη, μαγεία

Ζώα με οικολογική συνείδηση, παραμύθια που καταρρίπτουν ταμπού, αφηγήσεις για έξυπνα κινητά, μαγικά βιβλία-βάλσαμο για όλες τις ηλικίες, Άτλαντες για ταξίδια, μικροί οδηγοί του σεξ, της τέχνης και της επιστήμης… Αυτός είναι ο κόσμος μας το 2020!

author-image Αγγελική Βασιλάκου

Η μουσική συμφωνία των ζώων (που την ακούς με το κινητό σου πάνω από κάθε σελίδα ενώ διαβάζεις)

Ο Νταν Μπράουν, γνωστός από το βιβλίο «Κώδικας Da Vinci», έκανε επιτέλους ένα παιδικό του όνειρο πραγματικότητα: να γράψει ένα Βιβλίο-Γιορτή για το μυαλό, τα μάτια και τα αυτιά! Να γράψει δηλαδή, (εμπνευσμένος από τη δική του αγαπημένη ιστορία όταν ήταν μικρός: Ο Πέτρος και ο Λύκος) μια ιστορία για παιδιά με δικές του συνθέσεις κλασικής μουσικής (τις οποίες ερμηνεύει η Zagreb Festival Orchestra) που ακούς την ώρα που διαβάζεις το βιβλίο…
Ο Μαέστρος Ποντικός, ο ήρωας της Μουσικής Συμφωνίας των Ζώων του Νταν Μπράουν, συναντά τους φίλους του στα δάση και στις θάλασσες και αφήνει γρίφους, σπαζοκεφαλιές, κρυμμένα γράμματα σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Αυτό σημαίνει ότι: τα παιδιά μπορούν να διαβάζουν την ιστορία με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο, σελίδα σελίδα ή, να ακούν καθώς διαβάζουν τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Νταν Μπράουν -μία για κάθε ζώο-, μέσω μιας ελεύθερης χρήσης διαδραστικής εφαρμογής στο έξυπνο κινητό τους. Η εφαρμογή έχει ενσωματωμένη δυνατότητα διευρυμένης πραγματικότητας, οπότε μπορούν να παίζουν την κάθε σύνθεση κρατώντας την κάμερα του κινητού τους πάνω από τη σελίδα. Το downloading της εφαρμογής είναι διαθέσιμο δωρεάν.
Κείμενο: Νταν Μπράουν
Εικονογράφηση: Σούζαν Μπατόρι
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 3+

Τι είναι εκεί ψηλά;

Τι είναι εκεί ψηλά;
Καπέλο του παλιού καιρού ή το γατί του διπλανού;
Τα βιβλία του Αυστραλού Μαρκ Μάρτιν είναι έργα τέχνης. Αιχμαλωτίζουνε το βλέμμα μαγεύοντας τα παιδιά που διασκεδάζουν μέχρι τέλος προσπαθώντας να μαντέψουν Τι είναι εκεί ψηλά. Ευρηματικά, αφαιρετικά, σουρεαλιστικά με τον τρόπο του Ρενέ Μαγκρίτ αυτή τη φορά, έχουν να κάνουν με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και, κυρίως, την Ομορφιά. Γιατί με αυτήν σε παρασύρουν. Θυμηθείτε και το προηγούμενό του, τον Ποταμό. Το νοερό ταξίδι ενός κοριτσιού που ενώ ζωγραφίζει, βλέπει από το παράθυρό του έναν ποταμό και με τη φαντασία του αποφασίζει να τον   ακολουθήσει… με αποτέλεσμα αυτές τις ανεπανάληπτες, μαγικές γκουάς του Μάρτιν με τα οργιαστικά.
Κείμενο – Εικονογράφηση: Μαρκ Μάρτιν
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο

Ένας ύμνος στην Ομορφιά και στη Ζωή! Πένα, μελάνι και τέσσερις μόλις διαφορετικοί χαρακτήρες (ένα αγόρι με αστείρευτη περιέργεια, ένας λαίμαργος τυφλοπόντικας, μια αντικοινωνική αλεπού κι ένα σοφό ήρεμο άλογο) σε μια ιστορία όπου το τελευταίο (το άλογο) παραδέχεται πως το πιο γενναίο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή του ήταν να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειάστηκε.
Αυτή ήταν η ιδέα και η αφορμή του βιβλίου του Μακέζι που ξεκίνησε αβίαστα να γράψει αυτά που τον απασχολούσαν και συζητούσε με τους φίλους του. Και, κατέληξε σ’ ένα μαγικό βιβλίο-έργο τέχνης –με τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Κ. Π. Καβάφη, όπως τη ψηφιοποίησε το 2014, το Ίδρυμα Ωνάση–, που έγινε το έμβλημα πολλών ανθρώπων που βασανίζονται, κυρίως με θέματα ψυχικής υγείας· το μοιράστηκαν οργανώσεις που βοηθούν βετεράνους πολέμου με διαταραχές μετατραυματικού στρες, νοσοκομεία ως μέσο ενθάρρυνσης των ασθενών τους και απλοί άνθρωποι στα κοινωνικά δίκτυα.
ΚείμενοΕικονογράφηση: Μακέζι Τσάρλι
Μετάφραση: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: για όλες τις ηλικίες

Σόνια Ντελονέ – Μια ζωή γεμάτη χρώμα

Ένα μαγικό ταξίδι αισθήσεων για την αξία της τέχνης και της ζωής. Στην περίπτωση βέβαια της ζωγράφου Σόνια Ντελονέ αυτά τα δυο, ήταν ένα και το αυτό. Οπότε, μια αθώα ερώτηση του μικρού της γιου Σαρλ: Τι είναι αυτό μαμά; (όταν βρίσκει τυχαία την παιδική του πάτσγουορκ κουβέρτα σ’ ένα συρτάρι) γίνεται μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για να πετάξουν μητέρα και γιος πάνω απ’ την Ευρώπη με το μαγικό τους αυτοκίνητο!
Μαζί τους στο αυτοκίνητο που μαρσάρει σαν θηρίο που βρυχάται, καθώς ξεχύνεται στους δρόμους του Παρισιού, ταξιδεύει «νοερά» και ο αναγνώστης του βιβλίου στην αίθουσα Χορού Λε Παλ Μπουλιέ όπου τα ζευγάρια χορεύουνε τανγκό κάτω από λαμπερά φώτα. Και από κει σε μια πολύβουη αγορά της Πορτογαλίας όπου ο ήλιος καίει και το φως αλλάζει τα χρώματα. Για να καταλήξουν όλοι μαζί στο Άμστερνταμ, στο μαγαζί που πουλούσε τα υφάσματα που σχεδίαζε η Σόνια. Στο μεταξύ, ο Σαρλ ένιωθε τον άνεμο στα μάγουλά του και έβλεπε τα φώτα των δρόμων να τρεμοπαίζουνε, μύρισε το φρεσκοψημένο ψωμί ενός φούρνου και άκουσε τον ήχο της μηχανής που έβγαινε από τα τρένα και τα αυτοκίνητα. Τώρα, όλες οι αισθήσεις του στροβιλίζονταν μαζί. Τώρα, καταλάβαινε αυτό που του έλεγε η Σόνια για τα Χρώματα που Χορεύουν. Και όλα αυτά μέσα σε μια μέρα!
Με την αναπαραγωγή έργων της Σόνιας Ντελονέ από τις συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι, το βιβλίο αυτό είναι μια γοητευτική εισαγωγή στις βασικές ιδέες της ζωγράφου για την τέχνη και τη ζωή.
Κείμενο: Κάρα Μέϊνς
Εικονογράφηση: Φατίνια Ράμος
Μετάφραση: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εκδόσεις: Μέλισσα
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 3-6

Η γάτα του Χοσελίτο Περδόν

Και μια και μιλάμε για Τέχνη, να ένα ακόμα εξαιρετικό εικονο-βιβλίο με κείμενο ενσωματωμένο μέσα στις σαν χαρακτικά εικόνες, Μια ιστορία σε τέσσερα χρώματα: μπλε, άσπρο, κόκκινο και ροζ. Για μια πανέμορφη γάτα δίχως όνομα, δύο γείτονες (ένας Έλληνας, ένας Ισπανός), μια αγάπη χωρίς όρια, εθνικότητες, θρησκεία, φύλο. Μια αληθινή φιλία που γεννήθηκε στον 1ο όροφο μιας πολυκατοικίας στην Κυψέλη, στην Αθήνα. Αλήθεια τι θέλουνε οι γάτες, τα παιδιά και οι μεγάλοι;
Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους, γατόφιλους ή μη. Ακούστε την εδώ.
Κείμενο: Νίκος Παλαιολόγος
Εικονογράφηση: Κωστής Σωτηράκος
Εκδόσεις: Key Books
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 6+

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου

50 χρόνια από τότε που η Άλκη Ζέη εξιστορούσε τα γεγονότα της Κατοχής και της απαγορευμένης Αντίστασης μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» επιστρέφει σε μορφή graphic novel.
Το βιβλίο σχεδιάστηκε τις μέρες της πρώτης καραντίνας από τον Δημήτρη Μαστώρο που ζει στις Βρυξέλλες με την έγκριση φυσικά της Άλκης Ζέη και την ενθάρρυνση της κόρης της Ειρήνης και του αδελφού της, Πέτρου. Βασισμένο στη ευρηματική διασκευή της Αγγελικής Δαρλάση, το στόρυμπορντ και η ατμόσφαιρα του βιβλίου μας μεταφέρει όλη τη ζωντάνια της σκληρής εκείνης εποχής σε μια χώρα που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να ξαναφουντώνει ο φασισμός και ο ναζισμός. «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» είναι ένα εμβληματικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας που δεν πρέπει να λείπει από καμιά εφηβική βιβλιοθήκη, ευκαιρία τώρα να συμπληρωθεί κι από ένα graphic novel.
Κείμενο: Άλκη Ζέη
Διασκευή: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση: Δημήτρης Μαστώρος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: Για μικρούς και μεγάλους

Χάρτες

Σας αρέσει να ταξιδεύετε; Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη; Θα θέλατε πριν τα επισκεφτείτε να μάθετε τα πάντα για αυτά από ένα βιβλίο που θυμίζει άτλαντα, παλιά εγκυκλοπαίδεια και όπου εκτός από τις γνωστές διαδρομές και τα αξιοθέατα, μπορείτε να βρείτε τα ζώα και τα φυτά του κάθε τόπου, διάσημες προσωπικότητες, μνημεία, τα καλύτερα φαγητά αλλά και επιτεύγματα του πολιτισμού της τέχνης και της επιστήμης; Με δυο λόγια αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για μια χώρα πριν την επισκεφτείτε, Αυτό είναι το Βιβλίο σας!
Οι Αλεξάντρα Μιζελίνσκα & Ντάνιελ Μιζελίνσκι θα σας ταξιδέψουν σε 50 χώρες και 6 ηπείρους μέσα από 59 τεράστιους χάρτες, κάθε χάρτης περιλαμβάνει 90-120 λεπτομερώς εικονογραφημένα στοιχεία. Χρειάστηκαν 3 χρόνια για να φτιάξουν αυτό το βιβλίο!
Εδώ είναι όσα θα θέλατε να μάθετε για τους Χάρτες, η ιστορία πίσω από το βιβλίο και μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες του. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε διαδικτυακά το Ιππόταμος Στούντιο τους.
ΚείμενοΕικονογράφηση: Αλεξάντρα Μιζελίνσκα & Ντάνιελ Μιζελίνσκι
Μετάφραση: Χατζηγιαννίδη Αναστασία
Εκδόσεις: Πατάκης
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 12+

Κουράγιο

Το λιοντάρι έχασε το θάρρος του και, τώρα χάνει και τη δουλειά του. Απολύεται από το τσίρκο και, απογοητευμένο που δεν μπορεί πια να κάνει κόλπα με πύρινα στεφάνια, τριγυρνάει στους δρόμους… Και ρωτάει πυροσβέστες, καθαριστές τζαμιών σε ουρανοξύστες, ακόμα και πρόσφυγες πού βρίσκουν τη δύναμη που εκείνο έχασε. Καταλήγει στη ζούγκλα μα δεν έχει καμιά όρεξη να κυνηγήσει. Γίνεται θήραμα και έκθεμα σε ζωολογικό κήπο και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από κει και πέρα! Κουράγιο, θα σκεφτείτε. Μα, πού βρίσκει κανείς το κουράγιο όταν το έχει χάσει για τα πάντα;
Το πιο επίκαιρο βιβλίο της καραντίνας και μιας ολόκληρης εποχής, μια αποστομωτική απάντηση στο πέρασμα του 2020, δια χειρός Αλέξη Κυριτσόπουλου.
ΚείμενοΕικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εκδόσεις: Κέδρος
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: Για όλες

Η ιστορία των εικόνων

Σκεφτόμαστε τις εικόνες. Γιατί φτιάχνουμε εικόνες; αναρωτιέται ο ανατρεπτικός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϋ.
Οι εικόνες επηρεάζουν άλλες εικόνες. Λέει και ξεκινάει από τη γιαπωνέζικη ζωγραφική που επηρέασε τον Βίνσεντ βαν Γκογκ για να φτάσει στον Γουόλτ Ντίσνεϊ και τον Μίκυ Μάους και τον Ντόναλντ Ντακ που κι αυτός από τη γιαπωνέζικη ζωγραφική ήταν επηρεασμένος!
Το βιβλίο αυτό είναι ένας τρόπος να μάθουμε να βλέπουμε αλλιώς: Τον χρόνο, τον χώρο, την Ιστορία, τη Ζωή και την Εφευρετικότητα των ανθρώπων μέσα στις εικόνες. Αναντικατάστατο. Δείτε εδώ.
Κείμενο: Ντέηβιντ Χόκνεϊ & Μάρτιν Γκέιφορντ
Εικονογράφηση: Ρόουζ Μπλέικ
Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 9-12

Κοιτάζοντας τα αστέρια

Έτσι θα τελειώσουμε: Κοιτάζοντας τα αστέρια. Γιατί ο άνθρωπος πάντα όταν ακουμπούσε κάτι με το βλέμμα του έφτιαχνε ιστορίες και θρύλους για να το εξηγήσει και να το αναγνωρίσει.
Και για να πλοηγηθούμε, ψηλά στον νυχτερινό ουρανό, το βιβλίο αυτό είναι ο ιδανικός οδηγός για να αρχίσει να μαθαίνει κανείς τα πάντα γύρω από τους αστερισμούς με καίριες πληροφορίες, περιγραφή τοποθεσιών και λεπτομερείς χάρτες. Από την ιστορία του Ωρίωνα, του θρυλικού κυνηγού, έως τις δύο αρκούδες, τη Μεγάλη και τη Μικρά Άρκτο, τις οποίες κυνηγά στον ουρανό ο Βοώτης, ο βοσκός, η μυθολογία πίσω από τα άστρα είναι πραγματικά αλησμόνητη. Με το που θα διαβάσετε αυτές τις ιστορίες, δεν θα κοιτάξετε ποτέ ξανά το νυχτερινό ουρανό με τον ίδιο τρόπο!
Και όσο για τα παιδιά αυτό είναι το πιο συναρπαστικό βιβλίο για να περνούν μαγικά και μακριά από την πόλη κι όσο γίνεται πιο κοντά στα αστέρια, τις καλοκαιρινές νύχτες!
ΚείμενοΕικονογράφηση: Σάρα Γκίλινχαμ
Πρόλογος: Διονύσης Σιμόπουλος
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης
: Ιούνιος 2019

Ηλικίες: Για όλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστουγεννιάτικος οδηγός βιβλίων για παιδιά από 6 έως 12 ετών12.09.2018
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστουγεννιάτικος οδηγός βιβλίων για παιδιά και εφήβους: από τριών ετών12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b