MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  2ο Λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ: Επίσημη έναρξη online από την 17η ΔΕΒΘ

  Η επίσημη έναρξη του 2ου Λογοτεχνικού βραβείου «Γκονκούρ Ελλάδας 2021», μια συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Ακαδημίας Γκονκούρ, θα πραγματοποιηθεί, διαδικτυακά, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020.

  Monopoli Team

  Η 2η διοργάνωση του Λογοτεχνικού Βραβείου «Γκονκούρ Ελλάδας 2021», μια συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Ακαδημίας Γκονκούρ, έστειλε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, με την επίσημη έναρξη να πραγματοποιείται, διαδικτυακά, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, στις 19:00, στο πλαίσιο της 17ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

  Βραβείο Γκονκούρ

  Η πρώτη διοργάνωση το 2019

  Το 2019 ήταν έτος ορόσημο για το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης επειδή επισφραγίστηκε η συνεργασία του με την Ακαδημία Γκονκούρ, η οποία αποδέχθηκε το αίτημα του Ινστιτούτου να ενταχθεί στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στα «Βραβεία Γκονκούρ Εξωτερικού».

  Συγκεκριμένα, στην πρώτη αυτή επίσημη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (Αθήνα), το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συντόνισε πέντε κριτικές επιτροπές φοιτητών (τμήματα: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και του Ε.Κ.Π.Α, Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Νομικής του Δημοκρίτειου παν. Θράκης και το Ελληνογαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης).

  Οι πέντε κριτικές επιτροπές μελέτησαν – υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους – την τελική τετράδα έργων που προέκρινε η Ακαδημία Γκονκούρ τον Νοέμβριο του 2019. Το Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020, διοργανώθηκε διαδικτυακή εκδήλωση και παρουσία του Didier Decoin, Προέδρου της Ακαδημίας Γκονκούρ και του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, επίτιμου Προέδρου της 1ης Διοργάνωσης του βραβείου Γκονκούρ της Ελλάδας, απένειμαν το βραβείο στον συγγραφέα Jean-Paul Dubois για το μυθιστόρημά του του «Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même manière», éd. de l’Olivier. («Όλοι οι άνθρωποι δεν κατοικούν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο», εκδ. Δώμα).

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 160 online εκδηλώσεις στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου12.09.2018

  2η διοργάνωση

  Η δεύτερη διοργάνωση  δρομολογήθηκε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021. Εστάλη ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και  το ενδιαφέρον και οι συμμετοχές από ποικιλία τμημάτων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία:

  • 10 πανεπιστήμια
  • 24 σχολές και
  • Περισσότεροι από 100 φοιτητές και φοιτήτριες

  Συγκεκριμένα, συμμετέχουν τα παρακάτω πανεπιστήμια και σχολές:
  • ΑΠΘ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
  • Δημοκρίτειο παν. Θράκης (Νομική Σχολή)
  • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Μεταπτυχιακό τμήμα Δημιουργικής Γραφής)
  • ΕΚΠΑ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
  • Παν. Θεσσαλίας (Τμήματα: Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας)
  • Ιόνιο πανεπιστήμιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Μουσειολογίας)
  • Παν. Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)
  • Παν. Κρήτης (Πολυτεχνείο)
  • Παν. Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων)
  • ΠΑΜΑΚ

  *Επίτιμος πρόεδρος της δεύτερης διοργάνωσης έχει οριστεί ο συγγραφέας και μεταφραστής, Χρήστος Χρυσσόπουλος.

  Η επίσημη έναρξη του 2ου λογοτεχνικού βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο πλαίσιο της 17ης ΔΕΒΘ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 19:00-20:00 με το τους:
  • Pierre Assouline, δημοσιογράφο, συγγραφέα, βιογράφο & μέλος της Ακαδημίας Goncourt
  • Jean-Paul Dubois, συγγραφέα, βραβευμένο με το 1ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας για το μυθιστόρημά του Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο (@εκδόσεις Δώμα)

  Διαδικτυακά από τη Θεσσαλονίκη & την Αθήνα
  • Sandrine Mouchet, Γενική Πρόξενο της Γαλλίας & Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης
  • Patrick Comoy, Σύμβουλο Συνεργασίας & Μορφωτικής Δράσης – Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας
  • Κατερίνα Σπυροπούλου, Δρ Γαλλικής & Συγκριτικής Λογοτεχνίας – Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης
  • Χρήστο Χρυσσόπουλο, Συγγραφέα, Μεταφραστή – Επίτιμο Πρόεδρο του 2ου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας

  Τον Μάιο του 2021 η τελική απονομή

  Η τελική απονομή θα πραγματοποιηθεί, τον Μάιο 2021, εάν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης  όπου οι συμμετέχοντες και το ευρύ κοινό θα μπορέσουν να συναντηθούν με πολλούς Γάλλους συγγραφείς και εκπροσώπους της Ακαδημίας Goncourt.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑShakespeare & Co.: Το διάσημο βιβλιοπωλείο εκπέμπει SOS!12.09.2018

  Λίγα λόγια για το βραβείο Γκονκούρ

  Το Λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ απονέμεται αποκλειστικά σε μυθιστόρημα του τρέχοντος έτος. Κατά τον Σεπτέμβριο, σταδιακά ανακοινώνονται βραχείες λίστες επιλεγμένων έργων – δεκαπέντε, οκτώ και, τελικά, τεσσάρων έργων – και η απονομή του βραβείου πραγματοποιείται  στις αρχές Νοεμβρίου. Εκτός από το κύριο λογοτεχνικό βραβείο που αναφέρθηκε, η Ακαδημία απονέμει και άλλες κατηγορίες βραβείων όπως το βραβείο «Γκονκούρ Μαθητών Λυκείου», το «Γκονκούρ Ποίησης», «Νουβέλας», «Bιογραφίας», «Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα» και συντονίζει τα «Bραβεία Γκονκούρ-Εξωτερικού».

  Περισσότερα από Βιβλία
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast