MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ναυάγιο Rooswijk: Ελπίδα για νέες ανακαλύψεις στο ναυάγιο που ονομάστηκε “υποθαλάσσια Πομπηία”

«Υποθαλάσσια Πομπηία» χαρακτηρίστηκε το ναυάγιο του ολλανδικού εμπορικού πλοίου Rooswijk, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην Μεγάλη Βρετανία και πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μερικά από τα ευρήματα που είχαν ανακαλυφθεί τώρα θα αποκαλύψουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες
Μερικά από τα ευρήματα που είχαν ανακαλυφθεί τώρα θα αποκαλύψουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες
Monopoli Team

Αρχαιολόγοι και δύτες έμειναν άναυδοι, όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά το ναυάγιο Rooswijk του 18ου αιώνα το 2018. Το χαρακτήρισαν μια «υποβρύχια Πομπηία», καθώς μαζί με τα συντρίμμια βρέθηκαν το πλήρωμα, οι επιβάτες, αλλά και οι θησαυροί του πλοίου.

Σήμερα, διακόσια χρόνια αργότερα από το ναυάγιο, οι αρχαιολόγοι του πρότζεκτ #Rooswijk1740 κάνουν τα πάντα για να ανακαλύψουν τα “κρυμμένα μυστικά” αυτού του σημαντικού ευρήματος.

Τι ξέρουμε για το ναυάγιο του Rooswijk;

Το Rooswijk ήταν ένα ολλανδικό εμπορικό πλοίο, το οποίο βρέθηκε από αρχαιολόγους κοντά στην ακτή Ramsgate, στο Kent της Αγγλίας. Το πλοίο βυθίστηκε από κακοκαιρία περίπου το 1740, μόλις στο δεύτερό του ταξίδι. Πρώτος το ανακάλυψε ένας δύτης το 2005, αλλά μετά από κάποιες προκαταρκτικές ανασκαφές καλύφθηκε.

Rooswijk

Το ναυάγιο του Rooswijk, πηγή: Cultural Heritage Agency

Το 2016 όμως, η Αντιπροσωπεία Ολλανδικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς προειδοποίησε ότι το πλοίο κινδύνευε να καταστραφεί. Έτσι, διέσωσαν τους θησαυρούς του.

Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε τρία ξύλινα σεντούκια, που περιέχουν μια περιουσία από ασημένια πλινθώματα. Προορισμός τους ήταν οι Ανατολικές Ινδίες, στη σύγχρονη Ινδονησία.

Το Rooswijk κατευθυνόταν συγκεκριμένα προς την Τζακάρτα. Σκοπός του ήταν να ανταλλάξει ασήμι και χαλκό για χαρτί, μοσχοκάρυδο και πορσελάνη.

Rooswijk

Συλλογή νομισμάτων που βρέθηκαν στο ναυάγιο, πηγή: Historic England /Cultural Heritage Agency

Φαίνεται πως ο πλοίο αρχικά επλήγη από μια ανατολική καταιγίδα που πλήττει την ανατολική ακτή της Αγγλίας από βορρά προς νότο.  Το πλοίο πρέπει να βυθίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1739.

Ανθρώπινα ευρήματα στην “υποθαλάσσια Πομπηία”

Το πιο ανατριχιαστικό ωστόσο είναι πως βρήκαν τα οστά του άτυχου πληρώματος στο ερείπιο.

Πέρα από ναύτες, οι ερευνητές υποθέτουν πως θα υπήρχαν και στρατιώτες για να προστατεύουν το πολύτιμο φορτίο, αλλά και γυναίκες, παιδιά, και «καλεσμένες από τα χαμηλότερα καταστρώματα» – όπως έλεγαν πιο ευγενικά τις ιερόδουλες. Περίπου 250 άνθρωποι συνολικά υπολογίζεται πως ήταν επιβιβασμένοι όταν το πλοίο βυθίστηκε.

Κανάτες από κασσίτερο που βρέθηκαν στο ναυάγιο, πηγή: Historic England/Cultural Heritage Agency

Ο Mark Dunkley, ένας αρχαιολόγος που συμμετέχει στο πρότζεκτ διάσωσης, είπε: «Με τα ευρήματα που φέρνουμε στο φώς βλέπουμε πως έζησαν αυτοί οι άνθρωποι πάνω στο πλοίο. Τώρα, με τα απομεινάρια έχουμε επίσης μια εικόνα για το πώς πέθαναν.»

«Έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε και να ανακτούμε σωρούς. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, διότι είναι τόσο σπάνιο να βρίσκεις ένα χαμένο πλήρωμα σε ναυάγιο, «παγωμένο» στον χρόνο, τη στιγμή που μια καταστροφή συνέβη. Με αυτήν την αίσθηση είναι σαν μία υποβρύχια Πομπηία.»

Η καταστροφική εισβολή των σκουληκιών

Καθώς οι ανησυχίες για σκουλήκια-εισβολείς εντείνονται, ο Mark Dunkley είπε πως η ερευνητική ομάδα έπρεπε να δουλέψει γρήγορα για να μάθει όσο το δυνατόν πιο πολλά για το πλοίο.

Προσέθεσε: «Το πλοίο απειλείται από ένα νέο είδος σκουληκιών που έρχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και κινείται βόρεια, διότι η θάλασσα γύρω από την Βρετανία ζεσταίνεται όλο και περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.»

Ένα σεντούκι γεμάτο δαχτυλίθρες ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, πηγή: Historic England/Cultural Heritage Agency

Νέες ανακαλύψεις με προηγμένη τεχνολογία;

Μία πολύ θετική εξέλιξη σχετική με το σημαντικό αυτό ναυάγιο έρχεται τώρα στη δημοσιότητα, δύο χρόνια μετά την ανακάλυψή του. Τα χιλιάδες κειμήλια που διασώθηκαν θα μελετηθούν πολύ πιο διεξοδικά με μία νέα τεχνολογία.

Συγκεκριμένα, μία χορηγία 150 χιλιάδων ευρώ από το Ίδρυμα Wolfson δίνει την ευκαιρία στην αρχαιολογική ομάδα να αποκαλύψει κρυμμένες λεπτομέριες μέσα από έναν προηγμένο εξοπλισμό με ακτίνες Χ.

Εφόσον πολλά από τα ευρήματα ήταν “καλυμμένα” από ένα σκληρό υλικό, μία πιο λεπτομερής ανάλυσή τους θα απαιτούσε παρέμβαση, η οποία θα μπορούσε να τα καταστρέψει.

“Με αυτή την νέα τεχνολογία, θα μπορέσουμε να αναλύσουμε, να διατηρήσουμε και να καταλάβουμε καλύτερα τα διασωθέντα αντικείμενα” δήλωσε ο υπεύθυνος της αρχαιολογικής ομάδας. Στο μέλλον, λοιπόν, θα έχουμε νέες πληροφορίες σχετικά με το ναυάγιο, αλλά και άλλα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί με τέτοιο τρόπο.

Πηγή: BBC, Historic England

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b