MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και είναι άκρως εντυπωσιακό.

Η επίσημη αφίσα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
Η επίσημη αφίσα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» έρχεται για 26η χρονιά από τις 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου, παρά τις νέες αντίξοες συνθήκες της εποχής.

Τα νέα δεδομένα

Οι φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας» αλλάζουν και προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με τις νέες συνθήκες που προέκυψαν με την πανδημία. Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή του φεστιβάλ, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν θερμομέτρηση, χρήση μάσκας στους χώρους αναμονής, στο κυλικείο και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των ταινιών.

Αφίσα από τις 26ες "Νύχτες Πρεμιέρας"

Αφίσα από τις 26ες “Νύχτες Πρεμιέρας”

Επιλέγονται φέτος για πρώτη φορά -πέρα από κλειστούς κινηματογράφους- και θερινοί κινηματογράφοι καθώς ο καιρός θα το επιτρέπει. Η υβριδική μορφή που θα έχει φέτος το φεστιβάλ για πρώτη φορά αποτελεί ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που θα διεξαχθούν με αυτόν τον διττό τρόπο. Θα υπάρχει η δυνατότητα και της online παρακολούθησης ορισμένων ταινιών, μέσω ειδικής πλατφόρμας του φεστιβάλ. Σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Λουκά Κατσίκα «Θα θυμόμαστε και θα μνημονεύουμε το φετινό φεστιβάλ».

Οι ταινίες του Φεστιβάλ

Στην φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 90 ταινίες μεγάλου μήκους και 48 μικρούς. Την έναρξη θα κάνει η ταινία “Nomanland” της Κλόη Ζάο, μια σκηνοθέτιδα την οποία οι «Νύχτες Πρεμιέρας» έχουν τιμήσει ξανά στο παρελθόν, προβάλλοντας την πρώτη της ταινία.

Στιγμιότυπο από την ταινία "Nomanland"

Στιγμιότυπο από την ταινία “Nomanland”

Μερικά από τα highlight του προγράμματος είναι η Α’ προβολή της ταινίας “Ammonite” με την Σίρσα Ρόναν και την Κέιτ Γουίνσλετ, η ταινία του Όρσον Γουέλς που θεωρούταν χαμένη με παρουσία του παραγωγού, το ντοκιμαντέρ για τον Αντρέι Ταρκόφσκι παρουσία του παραγωγού. Θα γίνουν επίσης δύο προβολές για τον Φεντερίκο Φελίνι για την επέτειο των 100 χρόνων από την γέννησή του με την ταινία του “Σατυρικόν” καθώς και του ντοκιμαντέρ  για τον ίδιο.

Σημαντική είναι επίσης η προβολή ταινιών από το φετινό ακυρωμένο Φεστιβάλ Καννών κάνοντας τις «Νύχτες Πρεμιέρας» ένα από τα λίγα Διεθνή Φεστιβάλ που προβάλλουν αυτές τις ταινίες, όπως ανέφερε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Κατσίκας.

Η λήξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την ταινία “H νύμφη το νερού” και την απονομή των βραβείων των φετινών Διαγωνιστικών Τμημάτων.

Τα αφιερώματα

Θα υπάρξουν δύο αφιερώματα στην φετινή διοργάνωση. Το ένα έχει τον τίτλο “A dream within a dream” από στίχο του Έντγκαρ Άλαν Πόε ή αλλιώς “Το σινεμά ονειρεύεται”. Θα παρουσιαστούν ταινίες μεγάλων δημιουργών όπως ο Ντέιβιντ Λίντς, ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι, ο Αλέν Ρενέ, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Οι ταινίες του αφιερώματος “Enter the Void”, “‘Εκσταση” και “Το Μεγάλο Ταξίδι της Ημέρας στη Νύχτα” θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το αφιέρωμα "A Dream Within A Dream"

Το αφιέρωμα “A Dream Within A Dream”

Το δεύτερο αφιέρωμα ξεκίνησε με αφορμή την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» του Μελέτη Μοίρα για το περιοδικό Βαβέλ, το οποίο δεν κυκλοφορεί πια. Εφτά βασικοί συντελεστές του περιοδικού κλήθηκαν να διαλέξουν μια αγαπημένη τους ταινία και να την προλογίσουν κι έτσι συγκροτήθηκε το συγκεκριμένο αφιέρωμα.

Aφιέρωμα στο περιοδικό Βαβέλ

Aφιέρωμα στο περιοδικό Βαβέλ

Το Διαγωνιστικό Τμήμα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας διοργανώνει κάθε χρόνο τρία διαγωνιστικά τμήματα. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Μυθοπλασίας θα διαγωνιστούν 13 ταινίες, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ θα διαγωνιστούν 7 ταινίες ενώ το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» ξεπέρασε και το περσινό ρεκόρ δηλώσεων συμμετοχής με 342 συμμετοχές από τις οποίες επιλέχθηκαν και θα διαγωνιστούν οι 47. Ο Πάνος Γκένας παρουσιάζοντας τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους αναφέρθηκε στην στήριξη του Φεστιβάλ στις πρώτες ή δεύτερες προσπάθειες νέων καλλιτεχνών αλλά και στην ενεργή παρουσία της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής από νέους καλλιτέχνες.

Ο ιρανικός κινηματογράφος και η ελευθερία έκφρασης

Σημαντική ταινία που θα προβληθεί στο φεστιβάλ είναι η βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο «There Is No Evil» του Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ. Η κριτική στην ιρανική κοινωνία μέσα στην ταινία βρίσκει τον σκηνοθέτη αντιμέτωπο με την ποινή ετήσιας φυλάκισης στην πατρίδα του με την κατηγορία της «προπαγάνδα κατά της πολιτείας». Ο Λουκάς Κατσίκας στα πλαίσια της ανακοίνωσης της ταινίας στο φετινό πρόγραμμα δήλωσε “Το σινεμά πρέπει να ξεπερνά όρια και να υπάρχει πίστη στην ελευθερία έκφρασης.

O Μοχάμαντ Ρασούλοφ

O Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η ιρανική κυβέρνηση καταπατά το δικαίωμα καλλιτεχνικής έκφρασης Ιρανών σκηνοθετών. Ο βραβευμένος με Χρυσό Λέοντα σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση για «προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας», ποινή που δεν εκτελέστηκε ποτέ.

Το 2010 τον συνέλαβαν καθώς γύριζε παράνομα μια ταινία, τον φυλάκισαν μόνο 3 μήνες και μετά τον άφησαν ελεύθερο απαγορεύοντάς του να γυρίζει ταινίες, να ταξιδεύει και να δίνει συνεντεύξεις. Από τότε έχει δώσει δύο συνεντεύξεις μιλώντας για την λογοκρισία που υπάρχει και έχει γυρίσει παράνομα άλλες 3 ταινίες. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν τον έκλεισαν φυλακή αλλά του έφτιαξαν μια μεγαλύτερη απαγορεύοντας του να εργάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝύχτες Πρεμιέρας: Αφιέρωμα στο ιστορικό περιοδικό Βαβέλ12.09.2018

Η λογοκρισία και η καταπάτηση του δικαιώματος της έκφρασης θα πρέπει να λάβουν τέλος. Ο κινηματογραφικός τομέας είναι μια ευκαιρία για διάδοση ιδεών και συμβολή σε μια παραδοχή αποτρόπαιων κοινωνικών φαινομένων που θα οδηγήσει στην προσπάθεια εύρεσης λύσεων για την εξάλειψή τους.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» εδώ. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν θα πραγματοποιηθούν προβολές στις κλειστές αίθουσες (ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ 1, ΟΠΕΡΑ 1) αλλά στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΣΤΕΛΛΑ και στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα sites του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter,

Για την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων σας πατήστε εδώ .

 

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b