MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εννιά απόψεις για το παρόν και το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ

Ανοίγουμε τον φάκελο των ΔΗΠΕΘΕ συνομιλώντας με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των πιο δραστήριων οργανισμών ανά την Ελλάδα για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο ελληνικό πολιτιστικό τοπίο.

author-image Στέλλα Χαραμή

Ο Νίκος Κέφαλος για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Η αναγκαιότητα ύπαρξης των ΔΗΠΕΘΕ επιπεβαιώθηκε στην πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, όπου το περιοδεύον ελεύθερο θέατρο συρρικνώθηκε με το φόβο του μεγάλου επιχειρηματικού ρίσκου. Αυτό παρατηρεί ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Νίκος Κέφαλος τονίζοντας ότι τα ΔΗΠΕΘΕ «όχι μόνο έρχονται να συμπληρώσουν το κενό, αλλά παράγουν ένα ουσιαστικό, πραγματικό έργο αφού συμβάλλουν στο να μην χαρακτηριστεί αυτό το καλοκαίρι απολιστικό, όπως είχε πει και η κ. Μενδώνη».

Νίκος Κέφαλος: Αν κάτι χρειάζονται τα ΔΗΠΕΘΕ είναι την επικαιροποίηση των προγραμματικών συμβάσεων τους ώστε να συμβαδίζουν με τις ανάγκες ενός θεάτρου το 2020

Αυτό είναι ένα ακόμα σοβαρό επιχείρημα στην φαρέτρα των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων στην κουβέντα που έχει ήδη ανοίξει για το μέλλον τους. «Ελπίζω ότι τόσο κρίνοντας από την διάθεση του υπουργείου κατά τις τελευταίες ενημερώσεις όσο και από την εικόνα που παρουσιάζουν τα ΔΗΠΕΘΕ αυτό το καλοκαίρι, θα αποφύγουμε τα σενάρια συρρίκνωσης. Αν κάτι χρειάζονται τα ΔΗΠΕΘΕ είναι την επικαιροποίηση των προγραμματικών συμβάσεων τους ώστε να συμβαδίζουν με τις ανάγκες ενός θεάτρου το 2020» επισημαίνει.

Ο ρόλος ενός ΔΗΠΕΘΕ στην τοπική κοινωνία είναι κρίσιμος αρκεί να βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία στην οποία αναφέρεται. «Το ένα μάτι και το ένα αυτί του θεάτρου πρέπει να είναι στραμμένο στα θέλω της πόλης. Μην ξεχνάμε τι επέφεραν οι αντιλήψεις που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της οικονομικής ύφεσης ότι δήθεν ο πολιτισμός είναι είδος πολυτελείας. Ας μετρήσουμε πόση από την κρίσιμη μάζα του κοινού χάθηκε εξαιτίας αυτών».

Ο κ. Κέφαλος – όπως και οι υπόλοιποι επικεφαλής των ΔΗΠΕΘΕ – χαιρετίζει την στήριξη του υπουργείου με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις αυξημένες καλοκαιρινές δραστηριότητες, υπενθυμίζοντας όμως, πως η περιφέρεια έχει ανάγκη όλο το χρόνο από θέατρο και τέχνη γι’ αυτό και η χάραξη μιας σταθερής υποστηρικτικής πολιτικής από το υπουργείο Πολιτισμού κρίνεται απαραίτητη. Το ίδιο και αυτή των δημοτικών αρχών που τουλάχιστον για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης είναι ο βασικός οικονομικός αιμοδότης. «Είμαστε τυχεροί γιατί καμία από τις δημοτικές αρχές δεν αντιτάχθηκε στην ύπαρξη του ΔΗΠΕΘΕ αλλά το στήριξε και οικονομικά και ηθικά» λέει ο Νίκος Κέφαλος. «Γι’ αυτό και στο πέρασμα των χρόνων, το κοινό της πόλης εκπαιδεύεται και αυξάνεται. Επί παραδείγματι, για εμάς η παιδική σκηνή είναι ένα φυτώριο μελλοντικών θεατών».

*Ο κ. Κέφαλος μιλάει στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, το όνομα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες.

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Ανασχεδιάζοντας τον καλοκαιρινό προγραμματισμό και θεωρώντας δεδομένο πως «δεν μπορούμε να λείψουμε αυτό το καλοκαίρι» το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει δύο παραγωγές. Την σύνθεση τεσσάρων έργων του Λόρκα επενδυμένη με ελληνικά τραγούδια εμπνευσμένα από την ποίηση του με τίτλο «Αχ, έρωτα» και πρωταγωνιστές τους Νάντια Μπουλέ και Παναγιώτη Πετράκη σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου. Συνάμα, το ΔΗΠΕΘΕ συμμετέχει ως συμπαραγωγός στις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Πρωταγωνιστούν οι Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Ήμελλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Νίκος Καρδώνης, Μυρτώ Αλικάκη κ.α.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b