MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Βόλτα στα θερινά θέατρα της πόλης

Αυλές, ταράτσες και πρώην βιομηχανικοί χώροι φτιάχνουν ένα μικρό χάρτη έξι θεατρικών προορισμών στην Αθήνα.

author-image Στέλλα Χαραμή

Καλοκαιρινό Αθηνά – Στο μέτωπο της Πατησίων

Τη δεκαετία του ’70 η απόφαση του Ηλία Μαροσούλη να εγκαταστήσει μια μετακινούμενη οροφή στο θέατρο της οδού Δεριγνύ έμοιαζε με sci – fi πρόταση. Ο ειδικός μηχανισμός ωστόσο, το ενέταξε από το 1971 στις θερινές σκηνές με πρωταγωνιστές όπως ο Δημήτρης Μυράτ και ο Γιάννης Φέρτης να το τιμούν στα πρώτα καλοκαίρια της λειτουργίας του. Η χωρητικότητα του θεάτρου Αθηνά επιτρέπει – προ πανδημίας – τη φιλοξενία 400 θεατών.

Ωστόσο, η συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα το έχει ρίξει στο 75% ενώ έχει μεγαλώσει το χώρο μεταξύ σκηνής και πλατείας αφού έχουν αφαιρεθεί για λόγους ασφαλείας και οι δύο πρώτες σειρές θεατών. Η οροφή ανοίγει καθημερινά αργά το απόγευμα ενώ ο χώρος διατηρεί την δυναμική του κλιματισμού του, που σημαίνει ξαστεριά και δροσιά μαζί. Στην σκηνή του θεάτρου μετακομίζει το ψυχολογικό θρίλερ του Τζον Φόουλς «Ο συλλέκτης», που παίχτηκε για ελάχιστες ημέρες στο «Άλμα» πριν επιβληθεί το lockdown. Πρωταγωνιστούν ο Αργύρης Αγγέλου και η Ιωάννα Πηλιχού ενώ σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Κοέν.

Χυτήριον – Μια πολιτιστική αυλή στην Ιερά Οδό

Στο συγκρότημα κτηρίων που στεγαζόταν στις αρχές του 20ου αιώνα ένα παλιό χυτήριο μετάλλου βρήκε, πριν από οκτώ χρόνια, θεατρική στέγη η Βάσια Παναγοπούλου. Εξασφαλίζοντας το με συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης πρωτολειτούργησε την αυλή του το 2013 με αδιάλειπτη παρουσία για τα επόμενα καλοκαίρια και καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Ο φροντισμένος κήπος μεταξύ των διατηρητέων κτηρίων του χυτηρίου (που βάφτισαν και το θέατρο) έχει κανονικό ρεπερτόριο κάθε καλοκαίρι και φέτος – σε αυτήν την πλέον δύσκολη για το θέατρο περίοδο – επιχειρεί με επτά παραγωγές για παιδιά, για τους φίλους του stand up αλλά και με δύο κωμωδίες που έρχονται από το γειτονικό «Από Μηχανής» θέατρο: Το «Δάνειο» με τους Σωτήρη Χατζάκη και Δημήτρη Μυλωνά και «Το υπέροχο μου διαζύγιο» με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

Η αυλή του Χυτηρίου μπορεί (υπό κανονικές συνθήκες) να φιλοξενήσει 200 θεατές, αλλά βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων – τα οποία η Βάσια Παναγοπούλου τηρεί κατά γράμμα όπως επισημαίνει – κάνει χρήση του 75% της χωρητικότητας. «Το θέατρο είναι μια πολύ ασφαλής ψυχαγωγία. Το πρώτο μέλημα μας είναι να αισθάνεσαι καλά το κοινό μπαίνοντας και μένοντας στο Χυτήριο» προσθέτει. Το Χυτήριο θα παραμείνει ανοιχτό και κατά την εβδομάδα του Δεκαπεπενταύγουστου.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b