MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας

Η προσφορά του γαλλικού έθνους στον αμερικάνικο λαό για τα εκατό χρόνια ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να καθυστέρησε περίπου δέκα χρόνια, αλλά δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας
Το Άγαλμα της Ελευθερίας
Monopoli Team

Αρχικά η παράδοση του ιστορικού αγάλματος είχε προγραμματιστεί για το 1876, αλλά εξαιτίας ποικίλων προβλημάτων –κυρίως της χρηματοδότησης- έγινε το 1884. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το σύμβολο των ΗΠΑ, του οποίου το πλήρες όνομα είναι η «Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο».

Το κολοσσιαίο άγαλμα της ελευθερίας, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1875, ενώ ολοκληρώθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1884. Παραδόθηκε στον Αμερικανικό λαό στις 4 Ιουλίου του 1884 σε 350 κομμάτια και πακεταρισμένο σε 214 κιβώτια, συναρμολογήθηκε και εγκαινιάστηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα, στις 28 Οκτωβρίου του 1886. Η συναρμολόγησή του κράτησε 4 μήνες.

Οι εμπνευστές του ακούνε στο όνομα Frédéric Auguste Bartholdi, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος γλύπτης και Alexandre Gustave Eiffel, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής μηχανικός. Οι φήμες θέλουν το μοντέλο για το πρόσωπο του αγάλματος να είναι η μητέρα του γλύπτη, Charlotte Bartholdi. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ξέρουμε αν ισχύει.

Με έναν προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων, το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1886. Τότε ήταν που απέκτησε νέα δάδα, καθώς η αρχική είχε υποστεί διαβρώσεις μη επιδεχόμενης επιδιόρθωσης. Η αυθεντική φυλάσσεται στο μουσείο του μνημείου. Η φλόγα της νέας δάδας, είναι καλυμμένη με λεπτές στρώσεις χρυσού 24 καρατίων, ενώ το στρώμα χαλκού που καλύπτει ολόκληρο το άγαλμα είναι τόσο λεπτό, όσο το πάχος δυο κερμάτων. Το πράσινο χρώμα που όλοι ξεχωρίζουμε στην επιφάνειά του είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης του χαλκού, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών μέσα στα χρόνια.

Από τα πρώτα εγκαίνια το 1886 μέχρι και το 1902, το άγαλμα της ελευθερίας τελούσε και χρέη φάρου. Ένα μικρό εργοστάσιο ηλεκτρισμού εγκατεστημένο στο νησί, παρείχε ενέργεια έτσι ώστε το φως του να είναι ορατό από απόσταση περίπου 40 χλμ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Περισσότερα από Ιστορίες