MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
  Ζωγραφική

  Εμείς: Έκθεση ζωγραφικής του Εδουάρδου Σακαγιάν στην γκαλερί Kalfayan

  Η γκαλερί Kalfayan στην Αθήνα παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του Εδουάρδου Σακαγιάν, με τίτλο «Εμείς», από τις 13 Φεβρουαρίου 2020, με ελεύθερη είσοδο.

  Λεπτομέρεια από το έργο: Edouard Sacaillan, «Funfair», 2019, acrylic on canvas, 204 x 156 cm.
  Λεπτομέρεια από το έργο: Edouard Sacaillan, «Funfair», 2019, acrylic on canvas, 204 x 156 cm.
  Monopoli Team

  Μετά την επιτυχημένη αναδρομική παρουσίαση του έργου του Εδουάρδου Σακαγιάν στις Βερσαλίες το 2018 οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) με χαρά παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του εικαστικού, «Εμείς», με νέα έργα που έχουν ως σημείο αναφοράς ένα από τα δημοφιλέστερα θέματά του, τους «θεατές». Η έκθεση θα διαρκέσει, από τις 13 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 28 Μαρτίου 2020. 

  Εμείς

  Edouard Sacaillan, «Sunday stroll in Thessaloniki», 2019, acrylic on canvas, 200 x 130 cm.

  Εμείς: Λίγα λόγια για την έκθεση

  Η πρώτη έκθεση του Εδουάρδου Σακαγιάν με αποκλειστικό θέμα τους «θεατές» είχε πραγματοποιηθεί στην γκαλερί Καλφαγιάν της Θεσσαλονίκης το 2008. Η έκθεση στην Αθήνα το 2020 έρχεται να καταδείξει την ανεξάντλητη, πηγαία και πολυσχιδή έμπνευση του καλλιτέχνη ο οποίος διερευνά το θέμα των θεατών προσδίδοντάς του κοινωνιολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις. Ενσαρκώνοντας το υπαρξιακό άγχος του σύγχρονου ανθρώπου οι «παρατηρητές» του Σακαγιάν πρωταγωνιστούν σε σκηνές της σύγχρονης καθημερινότητας. Τα «περιβάλλοντα» και οι θεματικές ενότητες των θεατών εμπλουτίζονται και το αστικό τοπίο αποκτά κυρίαρχο ρόλο στα πρόσφατα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση: εικόνες από το μετρό, την κίνηση στους δρόμους ή την αναμονή στην ουρά για το τραμ.

  «Ανθρωποι μαζί, με πλήρη τα ατομικά τους χαρακτηριστικά, εικονίζονται όρθιοι ή καθιστοί μαζί, σε απόσταση από εμάς, ακίνητοι ή σε κίνηση, σε πρώτο πλανο, οι οποίοι», όπως σημειώνει ο Σακαγιάν «ενσαρκώνουν στο έπακρο την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα. Όλοι τόσο διαφορετικοί και ταυτόχρονα όλοι τόσο ίδιοι, με την έννοια οτι ενώ όλοι φαίνεται να διαφέρουμε κατά βαθος όλοι μοιάζουμε».

  Edouard Sacaillan «A walk at the promenade», 2019, acrylic on canvas, 200 x 103 cm.

  Οι φιγούρες σε διάλογο με τους θεατές

  Η εμπειρία του «παρατηρείν» και η μεταλαμπάδευση των εμπειριών, των συναισθημάτων και των σκέψεων επιτυγχάνεται με ζωγραφική μαεστρία μέσα από την απόδοση των ιδιοσυγκρασιακών εκφράσεων του κάθε «θεατή». Ταυτόχρονα στην έκθεση «Εμείς» οι θεατές του Σακαγιάν αντί να έχουν απωλέσει κάθε κοινωνική και υπαρξιακή δυνατότητα επικοινωνίας, στην ουσία συνυπάρχουν και συνδέονται ψυχικά μεταξύ τους πιό πολύ από ποτέ, ως ατομικότητες επικοινωνούν σε κοινωνικό επίπεδο.

  Επιθυμώντας όχι μόνο τη συναισθηματική αλλά και τη διανοητική σύνδεση μεταξύ τους ως ένα σύνολο, μια συντροφιά και ως πολίτες, κοινωνικοποιημένοι πλέον παρατηρούν εμάς τους ίδιους τους θεατές τους, τους επισκέπτες της έκθεσης «Εμείς». Είναι πρόσωπα ζωντανά μπροστά στα μάτια μας, ίδιοι με εμάς, σε διάλογο με εμάς, σε μια σχέση αμφίδρομη και διαδραστική χάριν της ζωγραφικής.

  Εμείς

  Edouard Sacaillan, «Metro station at the airport», 2019, acrylic on canvas, 205 x 138 cm.

  Ένα σύγχρονο κοινωνικό πορτραίτο

  Τα διαφορετικά πρόσωπα των θεατών συνθέτουν επίσης ένα σύγχρονο κοινωνικό πορτραίτο, καταδεικνύοντας τη ζωτική επιθυμία κοινωνικότητας μέσω της ζωγραφικής του Ε.Σακαγιαν. Τα ζωγραφικά του έργα προβάλουν την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, «κόντρα στον μηδενισμό της ματαιότητας και της μοναξιάς που προκύπτει από την κριτική που απορρίπτει».

  Οι μορφές στο έργο του Εδουάρδου Σακαγιάν

  Οι ανθρώπινες μορφές του Σακαγιάν αποτυπώνουν τη βαθιά αγάπη του καλλιτέχνη και κατ’ επέκταση την ενδελεχή μελέτη της αρχαϊκής γλυπτικής και ζωγραφικής, διάφορων εκφάνσεων της πρωτοχριστιανικής τέχνης και των χειρογράφων, όπως επίσης και της Αρμενικής Τέχνης αλλά και καλλιτεχνών από τον Τσαρούχη ως τους Bonnard, Hopper, O.Dix, Picasso και de Chirico. Συνδυάζοντας ταυτόχρονα την αφαιρετική τέχνη με τον ρεαλισμό ο Σακαγιάν επιχειρεί να επιστρέψει σε έναν αρχαϊσμό, όπου όπως ο ίδιος δηλώνει «παρατήρηση, αρετή και ιδανικό–ελπίδα θα συνδυαστούν».

  Edouard Sacaillan, «Funfair», 2019, acrylic on canvas, 204 x 156 cm

  Εδουάρδος Σακαγιάν: Σύντομο βιογραφικό

  O πολυβραβευμένος εικαστικός Εδουάρδος Σακαγιάν γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1976-1981) και στην École Nationale Supérieure des Beaux- Arts στο Παρίσι. Έχει μαθητεύσει στα εργαστήρια των Μόραλη, Μυταρά και Leonardo Cremonini και έχει παρουσιάσει το έργο του σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  *20 Μαρτίου, 20.00 έως τα μεσάνυχτα: Gallery Night, Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net. 

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Καλλιτέχνης: Εδουάρδος Σακαγιάν
  Χώρος: Kalfayan Galleries - Athens, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα.
  Διάρκεια Έκθεσης: Από 13 Φεβρουαρίου 2020 έως 28 Μαρτίου 2020.
  Είσοδος: Ελεύθερη είσοδος
  Πληροφορίες Χώρου: Kalfayan Galleries - Athens, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα. Τηλέφωνο: +30 210 7217679. Email: [email protected] | http://www.kalfayangalleries.com/
  Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast