MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΟΥΑΓΙΕ

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης μάς μιλά για την παράσταση “The Proof Show”

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σκηνοθετεί την μουσικοθεατρική παράσταση “The Proof Show”, της ομάδας ValSia, προσπαθώντας – μέσα από ένα οργανωμένο πείραμα – να μάς φέρνει αντιμέτωπους με ένα από τα διαχρονικότερα υπαρξιακά θέματα στη ζωή του ανθρώπου, την σύγκρουση μεταξύ του «φαίνεσθαι» και του «είναι».

Ευδοκία Βαζούκη | 06.02.2020 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Ποια ανάγκη οδηγεί τον άνθρωπο στο να αποδείξει ότι αξίζει; Γιατί πρέπει συνέχεια να κρίνουμε και να κρινόμαστε; Γιατί η ευτυχία κάποιου να εξαρτάται τόσο πολύ από την αποδοχή ή μη των άλλων;

Η μουσικοθεατρική παράσταση της ομάδας ValSia (Βαλέρια Δημητριάδου και Αθανασία Κουρκάκη) παρουσιάζεται σε έναν νέο χώρο στην Κυψέλη, το Red Jasper Theater, προσπαθώντας να ερευνήσει την ανθρώπινη φύση και την αχαλίνωτη ανάγκη ενός «φαίνεσθαι» που συγκρούεται με το «είναι».

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ασπιώτης μιλά για τους λόγους που πρέπει να δει κάποιος αυτή την παράσταση, μοιράζεται μαζί μάς το αγαπημένο του απόσπασμα από το έργο, ενώ εξηγεί γιατί δεν δείχνει τις σημειώσεις του από το κείμενο της παράστασης.

Το έργο The Proof Show είναι εμπνευσμένο από ένα ιταλικό παραμύθι, το «Sole, Luna e Talia» από το «Pentamerone» του Τζιαμπατίστα Μπαζίλε. Με ποιον τρόπο συνδέεται η παράσταση με το παραμύθι, που αποτελεί μια πιο σκοτεινή εκδοχή της «Ωραίας Κοιμωμένης»;

Το The Proof Show είναι στην πραγματικότητα ένα πείραμα για τη ματαιοδοξία! Ο πυρήνας της παράστασης βασίζεται σε δύο μέρη, στο παραμύθι αυτό και στο show που είναι ένας διαγωνισμός μουσικός, ένα καλογιαλισμένο ριάλιτι όπως αυτά που βλέπουμε στην εποχή μας! Διαγωνίζονται η Sole και η Luna και όπως κάθε διαγωνιζόμενος σε τέτοιες συνθήκες, μπαίνει στη διαδικασία της ιλουστρασιόν περσόνας που προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι η καλύτερη. Ο ανταγωνισμός καθώς και η κριτική, κάνουν τα κορίτσια να αλλάζουν και το παραμύθι σιγά σιγά από φωτεινό γίνεται σκοτεινό!

Όλοι μας είμαστε επιρρεπείς στο να υποδουλωθούμε στην ανασφάλεια που δημιουργεί η ανάγκη για καλή κριτική!

Μιλήστε μας λίγο για το έργο και τους ήρωες που βλέπουμε επί σκηνής.

Φαινομενικά βλέπουμε δύο κορίτσια, τη Sole και τη Luna (Βαλέρια Δημητριάδου, Αθανασία Κουρκάκη) με την αγωνία της παρουσίασης, της θετικής εικόνας του εαυτού τους, τον τρόπο που ανταπεξέρχονται στις δοκιμασίες και τις αντιδράσεις τους στην κριτική… Ένα κομμάτι – αυτό της κριτικής – που έχει πραγματικό ενδιαφέρον στην παράσταση και καθρεφτίζει πολύ αυτό που συμβαίνει στη ζωή! Επίσης βλέπουμε την «Κόμπρα» (Αρετή Τίλη) η οποία κρατάει έναν «διπλό» ρόλο, αυτόν της παρουσιάστριας του show αλλά και της αφηγήτριας της σκοτεινής αληθινής ιστορίας πίσω από την γκλόσι εικόνα του ριάλιτι!

Μεταφέρετέ μας κάτι που ανακαλύψατε σε σχέση με το έργο ή με τον εαυτό σας, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του.

Όλοι μας είμαστε επιρρεπείς στο να υποδουλωθούμε στην ανασφάλεια που δημιουργεί η ανάγκη για καλή κριτική! Όλοι μας μπορούμε εν δυνάμει να κάνουμε τρομερά λάθη μέσα σ’ αυτό, ακόμα και απόλυτα καταστροφικά!

H Βαλέρια Δημητριάδου και η Αθανασία Κουρκάκη πρωταγωνιστούν στην παράσταση The Proof Show / Φωτό: Karol Jarek

Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;

Είναι μια ωραία έξοδος μεσοβδόμαδη σε έναν καινούριο υπέροχο χώρο. Μπορεί να έρθει κάποιος να ακούσει καλή μουσική, να δει καλές ερμηνείες από ταλαντούχα κορίτσια, να περάσει καλά πίνοντας το ποτό του και να πάρει τροφή για σκέψη και συζήτηση πάνω σε ένα – στ’ αλήθεια – από τα διαχρονικότερα υπαρξιακά θέματα.

Πώς θα περιγράφατε με τρεις λέξεις το έργο;

Γροθιά στη σοβαροφάνεια!

Μοιραστείτε μαζί μας ένα αγαπημένο σας απόσπασμα από το κείμενο.

“Κι αν κάποιος από σας θαρρεί πως ο,τι βλέπει είναι, μια συμβουλή έχω να πω: «Μάθε κι ύστερα κρίνε».”

Πώς μοιάζει το κείμενο της παράστασης με τις σημειώσεις σας, μετά από μέρες προβών;

Ειλικρινά σαν ένας περίεργος σουρεαλιστικός πίνακας. Με πολλά μυστικά, γι’ αυτό και δεν τον φωτογραφίζω!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σκηνοθετεί την παράσταση The Proof Show στο Red Jasper Theater.
Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.30
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Μειωμένο 7€, Περιορισμένης ορατότητας μπαρ 6€

Επίσης πρωταγωνιστεί στην παράσταση η “Δασκάλα με τα χρυσά μάτια” του Στρατή Μυριβήλη, που παρουσιάζεται στο θέατρο Βέμπο σε διασκευή και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b