MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

10 άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

Δέκα άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν και παρουσιάζουν ένα ή και περισσότερα βιβλία που διάβασαν και ξεχώρισαν μέσα στο 2019. Γράφουν οι: Σάββας Μιχαήλ, Αλέξανδρος Ίσαρης, Στέφανος Ροζάνης, Μαρία Παπαγεωργίου, Θοδωρής Τσάτσος, Γρηγόρης Αζαριάδης, Άλκηστη Χαλικιά, Γιώργος Κεντρωτής, Δημήτρης Βανέλλης, Δημήτρης Τρίκας.

author-image Αγγελική Βασιλάκου

Αλέξανδρος Ίσαρης

Ηπειρώτικο Μοιρολόι

Το βιβλίο που με συγκλόνισε τα τελευταία χρόνια δεν είναι λογοτεχνικό και έχει τον τίτλο “Ηπειρώτικο μοιρολόι”.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στην αρχαιότερη ζωντανή δημώδη μουσική της Ευρώπης, στην Ήπειρο. Έχει μεταφραστεί υποδειγματικά από τον Αριστείδη Μαλλιαρό και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα. Μου το χάρισε κάποια φίλη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου, όπου λόγω ενός ατυχήματος βρισκόμουν άρρωστος στο κρεβάτι. Πολύ συχνά διέκοπτα την ανάγνωση, γιατί τα μάτια μου γέμιζαν δάκρυα.

Ο σαρανταοκτάχρονος συγγραφέας του βιβλίου, ο Αμερικανός Κρίστοφερ Κινγκ από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, που είναι συλλέκτης παλιών δίσκων 78 στροφών και έχει εκδώσει πολλές μουσικές ανθολογίες, ομολογεί πως το Μοιρολόι είναι «γέννημα μιας εμμονής και μιας αγάπης».

Πρόκειται για «μια ερωτική επιστολή στη μουσική και τους ανθρώπους της Ηπείρου». Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας Αμερικανός συγγραφέας που δεν ξέρει ελληνικά, μπόρεσε να γράψει μέσα σε δυόμισι χρόνια ένα τόσο συναρπαστικό κείμενο για μια περιοχή της Ελλάδος. Το βιβλίο το διάβασα πίνοντας πολλούς καφέδες για να μη με παίρνει ο ύπνος! Ο Κινγκ περιγράφει με τόσο ζωντανά χρώματα τα βουνά, τα χωριά, τα ποτάμια, τα τραγούδια, τα πανηγύρια και τις ζωές των μουσικών, που ο αναγνώστης κυριολεκτικά μαγεύεται από τον πλούτο αυτού του τόπου. Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον Κρίστοφερ και να τον ονομάσω αδερφό μου.

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης πολύπλευρη προσωπικότητα, με διαρκή παρουσία σε πολλούς τομείς της πνευματικής δημιουργίας θυμίζει τους ανθρώπους της Αναγέννησης: είναι βραβευμένος συγγραφέας, μεταφραστής, ζωγράφος, γραφίστας, φωτογράφος και ποιητής.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b