MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

10 άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

Δέκα άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν και παρουσιάζουν ένα ή και περισσότερα βιβλία που διάβασαν και ξεχώρισαν μέσα στο 2019. Γράφουν οι: Σάββας Μιχαήλ, Αλέξανδρος Ίσαρης, Στέφανος Ροζάνης, Μαρία Παπαγεωργίου, Θοδωρής Τσάτσος, Γρηγόρης Αζαριάδης, Άλκηστη Χαλικιά, Γιώργος Κεντρωτής, Δημήτρης Βανέλλης, Δημήτρης Τρίκας.

author-image Αγγελική Βασιλάκου

Δημήτρης Βανέλλης

Διάβασα το «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του μ’ ένα καπέλο» του Όλιβερ Σακς και με εντυπωσίασε.

«Η ιστορία της Ευρώπης» των Milza και Berstein (εκδ. Αλεξάνδρεια) ήταν ένα ανάγνωσμα που κράτησε καιρό, μου ξεκαθάρισε όμως τόσα πράγματα, και ειδικά ο 19ος και ο 20ος αιώνας. Αποκτάς ένα κλειδί που σε βοηθάει να καταλάβεις τι συμβαίνει σήμερα στη Γερμανία, την Αγγλία και πώς προέκυψε το Brexit.

Υπάρχει όμως κι ένα βιβλίο εντελώς σουρεάλ, ονειρικό, μονοχρωματικό… το Φεστιβάλ. Ένα κόμικ φτιαγμένο από 3 νέους δημιουργούς τους Γούση, Πανταζή και Ζάχαρη, που μέσα από την ερωτική ιστορία δυο νέων ανθρώπων που εξελίσσεται παράλληλα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής, μιλάει για το σινεμά!

Οι δύο ήρωες, ο Σωτήρης και η Ντάρια, καθώς κινούνται, αγαπιούνται, μεγαλώνουν και ωριμάζουν, μπλέκονται με την ιστορία του Φεστιβάλ: το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του. Τη σχέση τους κατευθύνουν και σχολιάζουν, άνθρωποι που μέσα στις δεκαετίες του Φεστιβάλ έχουν δουλέψει ή έχουν περάσει από αυτό. Από τον β΄ εξώστη και την Κατρίν Ντενέβ… ως τον Βιμ Βέντερς, τους νέους δημιουργούς και τα φωτεινά πρωινά στη θάλασσα, την κοσμοσυρροή στα μπαρ, τις γνωριμίες, τα πάρτι… Προσωπικά με συγκίνησε.

Ο Δημήτρης Βανέλλης είναι συγγραφέας 4 βιβλίων, υπήρξε αρθρογράφος περιοδικών κόμικ και κινηματογράφου, γράφει σενάρια για κόμικ και από το 2011 κυκλοφόρησε 3 άλμπουμ στις εκδόσεις «Τόπος”», βασισμένα στην ελ. λογοτεχνία με σχέδια του Θανάση Πέτρου. Τελευταία δουλειά τους, το άλμπουμ «Γιαν. Χαλεπάς», εκδ. Πατάκης.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b