MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

10 άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

Δέκα άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν και παρουσιάζουν ένα ή και περισσότερα βιβλία που διάβασαν και ξεχώρισαν μέσα στο 2019. Γράφουν οι: Σάββας Μιχαήλ, Αλέξανδρος Ίσαρης, Στέφανος Ροζάνης, Μαρία Παπαγεωργίου, Θοδωρής Τσάτσος, Γρηγόρης Αζαριάδης, Άλκηστη Χαλικιά, Γιώργος Κεντρωτής, Δημήτρης Βανέλλης, Δημήτρης Τρίκας.

author-image Αγγελική Βασιλάκου

Θοδωρής Τσάτσος

«Η Μέση Αγγλία» του Τζόναθαν Κόου, μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη, εκδ. Πόλις

Παρά το γεγονός πως μιλά για τη Βρετανία, νομίζω πως καταφέρνει να φτάνει πολύ μακρύτερα! Βρήκα το βιβλίο πολύ διαφωτιστικό σε σχέση με το Βρετανικό δημοψήφισμα. Τελειώνοντας το, έμεινα με την σκέψη πως πίσω από τις πολιτικές, τις ιδέες και όσα μας ενώνουν ή μας χωρίζουν, δεν υπάρχουν παρά μόνο οι δικές μας προσδοκίες και φόβοι για έναν κόσμο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι πως οι χαρακτήρες του, οικείοι από την αγαπημένη Λέσχη των τιποτένιων και τον Κλειστό κύκλο, δεν κλείνουν εύκολα τις εκκρεμότητές τους με το παρελθόν. Μεγάλα όνειρα, μεγάλοι έρωτες, βαθιές πληγές είναι πάντα μαζί τους.  Ίσως κάπως ξεθωριασμένα με τα χρόνια αλλά σύντροφοι πάντα στη σκέψη και τις επιλογές τους.

«Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» του Γιάννη Ξανθούλη, εκδ. Διόπτρα

Ύστερα ήρθαν οι μέλισσεςΜια γραφή πότε παιχνιδιάρα και πότε κοφτερή. Άλλοτε πικρή και άλλοτε παρήγορη. Χαρακτήρες αληθινοί με ακόμα πιο αληθινά πάθη, θυμούς, απογοητεύσεις και αμφιλεγόμενες επιθυμίες. Δύο Ελλάδες σε αντίστιξη. Η μία προσπαθεί να σταθεί όρθια μετά τα εμφυλιακά της δράματα μέσα από τους χαρακτήρες του θιάσου που δίνει παραστάσεις στα ιαματικά λουτρά των διαφόρων επαρχιών. Με τα στιχάκια που ερμηνεύουν οι θεατρίνοι για να τέρψουν το εθνικοπατριωτικό τους ακροατήριο να δίνουν μια ευτράπελη γεύση της μετεμφυλιακής λαϊκής αισθητικής. Η άλλη, εκείνη του παρόντος χρόνου σε τροχιά πολύ σταθερότερη, πιο ευημερούσα, είναι μάλλον συναισθηματικά αδιάφορη.

Ο Θοδωρής Τσάτσος είναι ψυχολόγος, συνιδρυτής κι αντιπρόεδρος του «Διαβάζω Για Τους Άλλους», συγγραφέας του βιβλίου «Εκτός οπτικού πεδίου», μέλος του μουσικού σχήματος «Εκτός Εποχής» όπου ερμηνεύει και γράφει στίχους, ενώ αναμένεται ο πρώτος του δίσκος: «Το πιο δικό μου ψέμα».

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b