MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

10 άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

Δέκα άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν και παρουσιάζουν ένα ή και περισσότερα βιβλία που διάβασαν και ξεχώρισαν μέσα στο 2019. Γράφουν οι: Σάββας Μιχαήλ, Αλέξανδρος Ίσαρης, Στέφανος Ροζάνης, Μαρία Παπαγεωργίου, Θοδωρής Τσάτσος, Γρηγόρης Αζαριάδης, Άλκηστη Χαλικιά, Γιώργος Κεντρωτής, Δημήτρης Βανέλλης, Δημήτρης Τρίκας.

author-image Αγγελική Βασιλάκου

 Άλκηστη Χαλικιά

“Κλαρίσε Λισπέκτορ, Οικογενειακοί Δεσμοί”, μετάφραση: Μάριος Χατζηπροκοπίου, εκδόσεις: Αντίποδες

 

Οικογενειακοί Δεσμοί

Η αλλόκοτη καθημερινότητα των ανθρώπων με συναρπάζει. Η βίαιη ηρεμία του τίποτα και οι χίλιοι τρόποι για να υπάρχεις άγρια μέσα στις συμβάσεις. Κι είναι γι΄αυτά ακριβώς που μιλάει η Κλαρίσε Λισπέκτορ, με μια γλώσσα τόσο απόκοσμη και τόσο ανθρώπινη μαζί, που με περικλείει συστήνοντας τον ενδόμυχο εαυτό μου. Μιλάει για εκείνον, για εκείνη, τον σκύλο, το βούβαλο αλλά πάντα η ύπαρξή μου είναι αυτή που αναδύεται μέσα από την ανομολόγητη κοινή αίσθηση: «Και ολόγυρα τα πάντα να πονάνε λίγο. Τα πράγματα φτιαγμένα από σάρκα με νευραλγία.» Η δράση, τις περισσότερες φορές, εξαντλείται σε βλέμματα, σε κουνήματα του χεριού, σε κλειστά στόματα κι όμως το έγκλημα παραμονεύει στα ακροδάχτυλα κι η αγάπη στο βάθος της έχει το ενδεχόμενο του μίσους που θέλει να ξορκίσει. «Ω, ήσουν κάθε μέρα ένας σκύλος που μπορούσε κανείς να εγκαταλείψει. Μπορούσε κανείς να επιλέξει να το κάνει. Όμως εσύ, όλο εμπιστοσύνη, κουνούσες την ουρά.»

Benji Davies, Linda Sarah, Φίλοι στο λόφο, απόδοση Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδόσεις Ίκαρος

Φἰλοι στο λόφο

Διάλεξα αυτό το βιβλίο γιατί όλα είναι στα μέτρα των παιδιών: η ιστορία, οι λέξεις, οι εικόνες. Μιλάει για τη δύσκολη εξίσωση μιας φιλίας μεταξύ τριών μ’ ένα εξαίσια απλό τρόπο. Χωρίς πολλές κουβέντες, η φιλία παίρνει τη μορφή μιας χαρτόκουτας και βρίσκει τρόπο να φυτρώσει σαν λουλουδάκι ανάμεσα στις πέτρες. Το χιούμορ κι η ομορφιά της εικόνας είναι τα πιο αποτελεσματικά υλικά για να διεισδύσει μια ιδέα στον κόσμο των μικρών παιδιών.

Η Άλκηστη Χαλικιά είναι συγγραφέας έξι παιδικών βιβλίων, Τα παπούτσια των άλλων (Ίκαρος, 2019) το τελευταίο, και έχει γράψει τους στίχους στο μουσικό άλμπουμ για παιδιά «Τραγουδάκια Γάλακτος», σε μουσική Μέλπως Χαλκουτσάκη που επανακυκλοφόρησε το 2018.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b