MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

10 άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

Δέκα άνθρωποι των γραμμάτων επιλέγουν και παρουσιάζουν ένα ή και περισσότερα βιβλία που διάβασαν και ξεχώρισαν μέσα στο 2019. Γράφουν οι: Σάββας Μιχαήλ, Αλέξανδρος Ίσαρης, Στέφανος Ροζάνης, Μαρία Παπαγεωργίου, Θοδωρής Τσάτσος, Γρηγόρης Αζαριάδης, Άλκηστη Χαλικιά, Γιώργος Κεντρωτής, Δημήτρης Βανέλλης, Δημήτρης Τρίκας.

author-image Αγγελική Βασιλάκου

Μαρία Παπαγεωργίου

Μιχάλης Μακρόπουλος, “Μαύρο Νερό”, Εκδόσεις Κίχλη

Σ’ ένα χωριό κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μετά από κάποιες εργασίες επιχωμάτωσης, το πόσιμο νερό μολύνεται, έτσι όσοι το καταναλώνουν βρίσκουν το θάνατο. Σιγά-σιγά οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το χωριό και μένουν μόνο κάποιοι για λόγους που έχουν σχέση με τις προσωπικές τους ιδιοκτησίες αλλά και ως αντίδραση για ό,τι συμβαίνει. Μαζί με αυτούς ο ήρωας του βιβλίου και ο ανάπηρος γιος. Διαβιούν κάτω από δυσμενείς συνθήκες, αλλά αρνούνται να φύγουν όπως κάνουν σχεδόν όλοι. Το φινάλε βρίσκει τον μεν πατέρα να ανταποκρίνεται σε ένα ερωτικό κάλεσμα, τον δε γιο να καβαλά ένα άλογο καλπάζοντας προς την ελευθερία.

Καθαρά οικολογικό λογοτεχνικό πόνημα το οποίο έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων βιβλίων του Μακρόπουλου ·αυτή τη φορά όμως με δεδομένη την ιδέα αλλά και τη θέση του για εγκατάλειψη της μεθορίου από το επίσημο κράτος και παράλληλα για την απάθειά του σχετικά με τη ζωή των εκεί κατοικούντων.

Μάρω Δούκα, “Πύλη Εισόδου”, Εκδόσεις Πατάκη

Μια ευρισκόμενη στην τρίτη ηλικία μικροαστή νοικοκυρά, η οποία έχει βιώσει το θάνατο του πατέρα, της μητέρας, της αδελφής και του άντρα της, με τρεις κόρες και μια κολλητή φίλη και μερικούς άλλους ανθρώπους που την περιστοιχίζουν, αποφασίζει να γράψει για την καθημερινότητά της και όλο αυτό το υλικό το ανεβάζει στο διαδίκτυο, επιθυμώντας την αποδοχή, την εκτίμηση και γιατί όχι την αυτοεκτίμηση.

Μονόλογος αλληγορικός λοιπόν, διαδικασία που στόχο έχει τον περιορισμό της μοναξιάς που αισθάνεται, τάση επέκτασης της προσωπικής της ταυτότητας προς την κοινωνία, σχέσεις αντιμετώπισης του στενού οικογενειακού κύκλου,  και τέλος αντίδραση μάλλον άκομψη απέναντι σ’ ένα κοινωνικό κλοιό που την καταδυναστεύει.

Η Μαρία Παπαγεωργίου, η καλύτερη βιβλιοπώλης στην Αθήνα και για χρόνια υπάλληλος του πάλαι ποτέ Βιβλιοπωλείου της Εστίας στη Σόλωνος, διευθύνει το βιβλιοπωλείο, Επί λέξει.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b