MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσικός Livertia μάς συστήνεται, με αφορμή το νέο της τραγούδι “Mess”

Η Ελευθερία Ναθαναήλ ή αλλιώς Livertia, παρουσιάζει το νέο τραγούδι της με τίτλο “Mess” χαρίζοντας άλλο ένα κινηματογραφικό soundtrack των 90s, εμπλουτίζοντας την Αγγλόφωνη ελληνική μουσική σκηνή.

Ευδοκία Βαζούκη | 25.11.2019

Η Livertia μαθήτευσε στο πλευρό του σπουδαίου σολίστα του πιάνο Valery Ismagiloff, ο οποίος την έμαθε να ακούει τις παρτιτούρες και όχι απλά να τις διαβάζει. Ξέρει από μουσικά όργανα, συνθέτει μουσική για το θέατρο, είναι καθηγήτρια μουσικής, είναι μέλος μπάντας. Πλέον μάς συστήνεται και ως ερμηνεύτρια. Γιατί όπως λέει και η ίδια, δεν θα μπορούσε να είχε ασχοληθεί με τίποτα άλλο εκτός από την μουσική!

Πώς προέκυψε η μουσική γενικά στη ζωή σας;

Ο πατέρας μου παίζει κλασική κιθάρα οπότε από πολύ μικρή είχα μέσα στο σπίτι πολύ δυνατό ερέθισμα για να ασχοληθώ και εγώ με τη μουσική. Με κιθάρα ξεκίνησα αλλά πολύ σύντομα πήγα στο πιάνο.

Είστε πολυπράγμων. Παίζετε κλασικό πιάνο, συνθέτετε μουσική για θεατρικές παραστάσεις και video dance projects, είστε καθηγήτρια στο Μουσικό Τμήμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ παράλληλα είστε μέλος των Sans Corps και παίζετε πλήκτρα και ακορντεόν στους Πυξ Λαξ. Με ποια από αυτές τις ιδιότητες συστήνεστε;

Με όλες! Εντάξει, είναι παρεμφερή αυτά που κάνω δεν είναι τόσο διαφορετικά. Είναι όλα μουσική!

Πώς θα περιγράφατε την πορεία σας μέχρι σήμερα που πλέον υπογράφετε τη δική σας δουλειά στον χώρο της μουσικής;

Δεν θα μπορούσα να είχα ασχοληθεί με τίποτε άλλο εκτός από την μουσική. Ο κόσμος της κλασικής μουσικής είναι ανεξάντλητος. Χρωστάω πολλά στον δάσκαλό μου και εκπληκτικό σολίστα του πιάνο Valery Ismagiloff, που μου έμαθε να ακούω και όχι να διαβάζω απλά μία παρτιτούρα. Οι περισσότεροι πιανίστες πάσχουμε από αυτό. Είμαστε κουφοί – βλέπουμε μόνο! Τώρα το τραγούδι – δεν περίμενα ποτέ ότι θα το τολμούσα αυτό. Ήταν πολύ φοβιστικό για εμένα. Με το τραγούδι δεν μπορείς να κρυφτείς ή να ξεγλιστρήσεις. Το τραγούδι σου ζητάει να είσαι άμεσος και ακριβής σε αυτό που εκφράζεις! Πλέον, νιώθω τόσο γεμάτη και χαρούμενη που καταφέρνω σιγά σιγά να προσεγγίσω την δημιουργία τραγουδιών!

Το νέο σας τραγούδι έχει τίτλο “Mess” και εσείς υπογράφετε την μουσική και τον στίχο ο Silot. Γιατί επιλέξατε αγγλόφωνο στίχο;

Ο αγγλικός στίχος, επειδή δεν είναι η μητρική μου γλώσσα, με κρατάει σε μία απόσταση από αυτά που εκφράζω, νιώθω πιο ασφαλής! Ψευδαίσθηση ξεκάθαρα, αλλά έτσι μου βγήκε, για να σου απαντήσω με ειλικρίνεια σε αυτό που με ρωτάς!

Τι ήταν αυτό που αποτέλεσε έμπνευση για να δημιουργήσετε τα δικά σας κομμάτια;

Δεν ήταν ακριβώς έμπνευση. Ήταν ανάγκη να εκφράσω μέσα σε λίγα λεπτά κάτι που να έχει δομή και βέβαια, ωραία μελωδία. Πολύ δύσκολο το τελευταίο, ελπίζω να το καταφέρω κάποια στιγμή!

Ροκ και indie indie στοιχεία δεμένα με κλασικό ήχο συνθέτουν το κομμάτι “Mess”. Υπάρχει τελικά κάποιο είδος μουσικής που νιώθετε να σας αφορά περισσότερο;

Νομίζω το blues είναι ένα είδος που με εκφράζει περισσότερο! Βέβαια, όπου υπάρχει ωραία μελωδία ή αρμονία, με συγκινεί και αυτό είναι ανεξάρτητα από το είδος.

Το επίσημο βίντεο κλιπ του τραγουδιού δείχνει πλάνα από την ανοιχτή στο κοινό, live ηχογράφησή του, στο πλαίσιο του «Live Recording Project» τον περασμένο Μάιο. Ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό; Και πως θα περιγράφατε αυτή την εμπειρία;

Η ιδέα πίσω από αυτό, ήταν, η πρόκληση να καταφέρουμε να παίξουμε το υλικό και σωστά από άποψη δομής και να δημιουργήσουμε την ανάλογη ατμόσφαιρα που έχουν τα κομμάτια χωρίς το περιθώριο επανάληψης! Οπότε και διόρθωσης ή καλυτέρευσης των παιξιμάτων μας. One shot! Και βέβαια επειδή το στούντιο είναι ένας πολύ αγαπημένος μου χώρος τι καλύτερο από το να στήσεις ένα live εκεί!

Ποιες είναι οι κυριότερες επιρροές σας πάνω στη μουσική;

Κυρίως από την κλασική, γιατί παίζω από εννιά χρόνων. Πάντα μου άρεσε ότι είχε ωραία μελωδία και καθαρή πρόθεση!

Τώρα που έγινε η αρχή, τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;

Καινούργια τραγούδια! Και ωραία live!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κυκλοφορούν ακόμα τρία τραγούδια της Livertia (Ελευθερία Ναθαναήλ) με αγγλόφωνο στίχο “Intensive Pulse”, “Toy” και “Wet Violets” από τη δισκογραφική εταιρεία 314 Records.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b