MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ

Light in Babylon: Η πολυεθνική μπάντα έρχεται από την Πόλη για να μας ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο

Με αφορμή την πρώτη συναυλία των Light In Babylon στην Αθήνα μιλήσαμε με την τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Michal Elia Kamal, για το πολύ απαραίτητο “φως” που προσφέρει η μουσική τους στις μέρες μας.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 07.11.2019

Οι Light In Babylon επιστρέφουν στη χώρα μας, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, για την πρώτη τους συναυλία στην Αθήνα και μας υπόσχονται μια βραδιά γεμάτη τραγούδι, κέφι και χορό.

Οι Light in Babylon στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Το πολλά υποσχόμενο συγκρότημα από την Κωνσταντινούπολη, που ξεκίνησε παίζοντας μουσική στους πολυσύχναστους δρόμους της Πόλης, έχει καταφέρει σήμερα να αγγίξει χιλιάδες ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας, θρησκείας και κουλτούρας. Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τη γλώσσα τους, αλλά οι ανατολίτικοι ήχοι τους μπορούν να μας ταξιδέψουν στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τα Βαλκάνια.

Πρόκειται για ένα “multi-culti” συγκρότημα, όπως μας εξηγηγεί παρακάτω η τραγουδίστρια Michal Elia Kamal, που όμως δεν έχει ποτέ επιτρέψει στη διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και κουλτούρα να τους σταθεί εμπόδιο. Αντιθέτως, αφήνουν τη μουσική τους να μιλήσει και να μας μεταδώσει όλα εκείνα τα συναισθήματα, που η Michal Εlia Kamal θεωρεί κοινή γλώσσα όλων μας.

Εμείς σίγουρα ανυπομονούμε να τους απολαύσουμε και να ταξιδέψουμε μαζί τους την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στο Κύτταρο.

Η μουσική σας είναι μοναδική, μερικοί την αποκαλούν “world music”. Εσείς πως θα την περιγράφατε;

Σίγουρα θα περιγράφαμε τη μουσική μας «μουσική του κόσμου» (world music) με την πραγματική έννοια της λέξης, όχι μόνο ως μουσικό στυλ, αλλά περισσότερο για το νόημα και το μήνυμα της. Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ανθρώπους του κόσμου και το μήνυμα είναι αυτό πριν από κάθε εθνικότητα, κουλτούρα, θρησκεία, γλώσσα. Πρώτα απ’ όλα, είμαστε άνθρωποι. Τα μέλη του συγκροτήματος μας έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Εγώ, η τραγουδίστρια, είμαι Ιρανοϊσραηλινή, ο κιθαρίστας Julien Demarque είναι Γάλλος, ο Metehan Çiftçi που παίζει το σαντούρι είναι Τούρκος, ενώ παίζουμε με έναν Σκωτσέζο ντραμερ και έναν Ιρανό μπασίστα. Όταν κοιτάς το κοινό μας θα δεις άτομα από όλο τον κόσμο, θρησκευόμενους ή και καθόλου. Στην μουσική μας θα ακούσεις την Μεσόγειο, την έρημο, την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Στην μουσική μας θα ακούσεις την Μεσόγειο, την έρημο, την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Πως σκεφτήκατε το όνομα «Light in Babylon»; Τι σημαίνει για εσάς;

Υπάρχουν δύο λόγοι που επιλέξαμε το όνομα «Light in Babylon» για το συγκρότημα μας. Η πρώτη μας «σκηνή» ήταν ο δρόμος. Στον δρόμο, οι άνθρωποι περπατούν προς το σπίτι τους, πηγαίνουν ή επιστρέφουν από τη δουλειά, κανείς δεν κοιτά τριγύρω, κανείς δεν χαμογελά. Τη στιγμή που θα βάλεις μουσική στο δρόμο, ο κόσμος σταματά, ακούει, χαμογελάει, κλαίει, χορεύει, επικοινωνεί με τους άλλους. Η Βαβυλώνα (Babylon) είναι ένα όνομα για το σύστημα που μας αναγκάζει να κοιτάμε μόνο προς μία κατεύθυνση. Τη στιγμή που βάζει οποιαδήποτε μορφή τέχνης στο σύστημα αυτό, δημιουργείς φως, κάνοντας τους ανθρώπους να κοιτάξουν και σε μία διαφορετική κατεύθυνση.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ιστορία γύρω από τον πύργο της Βαβέλ, τη στιγμή που οι πολιτισμοί διαχωρίστηκαν και οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Στο συγκρότημα μας είμαστε από διαφορετικά μέρη, μιλάμε διαφορετικές γλώσσες. Παρ’ όλ’ αυτά έχουμε μια κοινή κουλτούρα και γλώσσα, τη μουσική.

Έχετε επισκεφτεί τη χώρα μας πολλές φορές. Πως ήταν η εμπειρία σας με το ελληνικό κοινό;

Έχουμε παίξει πολλές φορές στην Ελλάδα, δύο φορές στη Θεσσαλονίκη, στην Άρτα, τις Σέρρες, το Ηράκλειο, την Ύδρα και την Κέρκυρα. Κάθε φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα ξέρουμε ότι θα είναι μια χαρούμενη συναυλία και όλοι θα χορεύουν! Πάντα και κάθε φορά μας καλωσορίζουν τόσο θερμά. Έρχονται με ολόκληρη την οικογένεια τους στις συναυλίες μας, μερικοί φέρνουν σπιτικά παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά. Δεν πίνω πολύ, αλλά κάθε φορά που πίνω σπιτικό ποτό από την Ελλάδα, νιώθω όλη την καλή ενέργεια σε αυτό και «πετάω». Την τελευταία φορά στη Θεσσαλονίκη, δεν μπόρεσα να κρατηθώ, κατέβηκα από τη σκηνή και στο τελευταίο τραγούδι τραγουδούσα και χόρευα με το κοινό.

Οι Light in Babylon στο βιντεο κλιπ του τραγουδιού Ya Sahra

Τι να περιμένουμε από εσάς αυτή τη φορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι για τη συναυλία σας στην Αθήνα;

Σε αυτή τη συναυλία θα μοιραστούμε μαζί σας τη μουσική μας, αλλά και την ιστορία μας, τα όνειρα μας και τις ελπίδες μας. Θα ταξιδέψουμε μαζί μέσα από την Μέση Ανατολή, την Μεσόγειο, την Κωνσταντινούπολη, τα Βαλκάνια και παλι πίσω.

Η μουσική μπορεί να ταξιδέψει, η μουσική δεν έχει σύνορα.

Συνδυάζετε στοιχεία από πολλές διαφορετικές κουλτούρες στη μουσική σας. Πόσο σημαντική είναι η πολυπολιτισμικότητα στις μέρες μας; 

Θεωρούμε την πολυπολιτισμικότητα πολύ σημαντική. Κατά κάποιον τρόπο, είμαστε όλοι «πολυπολιτισμικοί», καθώς εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε διαφορετικές κουλτούρες κάθε μέρα (μέσω της μουσικής, του φαγητού κτλ). Ζούμε σε μία εποχή που μπορείς να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη του κόσμου με το πάτημα ενός κουμπιού. Υπάρχει μια ισχυρή φωνή στη γενιά μας που θέλει να ξέρει περισσότερα, που θέλει να ταξιδέψει, να γνωρίσει νέο κόσμο και νέες ιδέες. Η μουσική μας αντιπροσωπεύει αυτή τη φωνή.

Ποιο μήνυμα ελπίζετε να μεταδώσετε μέσω της μουσικής σας;

Στη μουσική μας θα ακούσετε πολλά μηνύματα. Παρ’ όλ’ αυτά δεν λέμε στους ανθρώπους τι να κάνουν ή πως να ζήσουν τη ζωή τους. Μοιραζόμαστε την ιστορία μας και τα όνειρα μας και τους αφήνουμε να ταξιδέψουν μαζί μας. Για παράδειγμα, εγώ είμαι Ισραηλινή, γράφω τα περισσότερα τραγούδια μου στα Εβραϊκά.Έχω Ισραηλινό διαβατήριο, οπότε είναι πολλές οι χώρες στις οποίες δεν επιτρέπεται να ταξιδέψω (Τυνησία, Μπανγκλαντές, Ιράν, Συρία, Μαλαισία, Σαουδική Αραβία). Το σώμα μου δεν μπορεί να βρεθεί εκεί, αλλά η φωνή μου μπορεί να πετάξει μακριά σε κάθε μέρος. Άνθρωποι ακούν τη μουσική μας και μου γράφουν από πολλές χώρες που δεν μπορώ να επισκεφτώ. Μου γράφουν πόση δύναμη τους δίνουμε, ότι η μουσική μας τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια πολύ δύσκολη εποχή ή τους βοήθησε να καταλάβουν πολλά πράγματα. Η μουσική μπορεί να ταξιδέψει, η μουσική δεν έχει σύνορα.

Τραγουδώ στην κοινή γλώσσα που όλοι ξέρουμε, τα συναισθήματα.

Μπορεί τα τραγούδια σας να είναι γραμμένα σε αρχαία εβραϊκή διάλεκτο, αλλά έχετε φαν σε όλο τον κόσμο. Πως καταφέρατε να ξεπεράσετε το εμπόδιο της διαφορετικής γλώσσας;

Ναι, γράφω τα περισσότερα τραγούδια μας στην εβραϊκή γλώσσα. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να βρείτε τις μεταφράσεις όλων των τραγουδιών μας στα αγγλικά στο site μας. Εκτός από εβραϊκά, όμως, τραγουδώ και στην κοινή γλώσσα που όλοι ξέρουμε, τα συναισθήματα. Η μουσική μας είναι πολύ συναισθηματική. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως κουλτούρας, θρησκείας και γλώσσας μπορούν να νιώσουν, να ερωτευτούν, να αισθανθούν λύπη και χαρά. Όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε με αυτό, όλοι αναγνωρίζουμε και νιώθουμε την ενέργεια του κάθε συναισθήματος. Πολλές φορές, άνθρωποι που μιλούν διαφορετική γλώσσα μου έχουν πει: «Μπορεί να μην καταλαβαίνω τη γλώσσα, αλλά νιώθω την κάθε λέξη!»

Ποια είναι τα σχέδια σας μετά τη περιοδεία αυτή;

Δουλεύουμε πάνω σε ένα νέο άλμπουμ βασικά. Φέτος ήμασταν πολύ απασχολημένοι με τις συναυλίες μας και είναι πολύ δύσκολο να ηχογραφείς και να γράφεις μουσική στον δρόμο. Έτσι, μόλις τελειώσει η περιοδεία μας τον χειμώνα, θέλουμε να αφιερωθούμε στο καινούριο μας άλμπουμ και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βίντεο κλιπ. Γι’ αυτό ακολουθήστε μας στο YouTube, στο Facebook και το Instagram, όπου θα ανεβάζουμε φωτογραφίες και βίντεο από τη διαδικασία αυτή.

Tέλος, έχετε κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες θαυμαστές σας;

Σε όλους τους καταπληκτικούς θαυμαστές μας από την Ελλάδα, σας ευχαριστώ για όλα τα μηνύματα που μας στέλνετε. Στους θαυμαστές μας από την Αθήνα σας ευχαριστώ που μας περιμένατε τόσο καιρό. Μετά τη συναυλία, θα θέλαμε πολύ να σας γνωρίσουμε. Μάλιστα, θα ανακοινώσουμε στη σκηνή που θα σας περιμένουμε. Θέλουμε να σας χαιρετήσουμε, να αγκαλιαστούμε, να δούμε τα μάτια σας, να βγάλουμε φωτογραφίες. Και φυσικά θα φέρουμε και τα άλμπουμ μας μαζί για όσους θέλουν να αγοράσουν κάποιο υπογεγραμμένο από εμάς. Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι Light In Babylon για πρώτη φορά στην Αθήνα!

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019
ΚΎΤΤΑΡΟ Live Club – Ηπείρου 48 & Αχαρνών
Τηλέφωνο: 210 82 24 134
Προπώληση : 17€ – Ταμείο : 20€
Πόρτες : 21:00 – Έναρξη : 21:30
Εισιτήρια στο viva.gr & σε όλα τα συνεργαζόμενα φυσικά σημεία

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b