MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οld-time κοστούμι, μάγκικο καπέλο και γκραν χτένισμα με… μπριγιαντίνη: Ναι, έρχεται ο Τονίνο Καροτόνε

Μέχρι σήμερα έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Αθήνα. Αυτή τη φορά όμως ετοιμάζει μια γιορτή γεμάτη εκλεκτούς καλεσμένους. Εμείς μιλήσαμε μαζί του…

Γεωργία Οικονόμου | 04.11.2019

Το όνομά του ακούγεται ιταλικό, είναι όμως καθαρόαιμος Βάσκος. Φορά old-time κοστούμια και μάγκικο καπέλο, κάνει γκραν χτένισμα με… μπριγιαντίνη και τα τραγούδια του συνδυάζουν με εξαιρετική μαεστρία στοιχεία από την Ισπανική, Ιταλική, Γαλλική, και Μεξικάνικη λαϊκή μουσική. Πιστεύει πως η μουσική είναι ελεύθερη, δεν έχει περιορισμούς, δεν μπαίνει σε καλούπια.

Ο λόγος για τον πολύ αγαπημένο στην Ελλάδα Τονίνο Καροτόνε, πνευματικό τέκνο του Manu Chao, που ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του το 2000 με τον δίσκο Mondo Difficile – ο οποίος από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ο τελευταίος σπουδαίος δίσκος του 20ου αιώνα ή ο πρώτος του 21ου. Με διασκευές παλιότερων γνωστών και κυρίως ιταλικών τραγουδιών, αλλά πάνω απ’ όλα με τα δικά του κομμάτια, κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του τόπου και του χρόνου.
Μέχρι σήμερα έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Αθήνα. Αυτή τη φορά όμως ετοιμάζει μια γιορτή γεμάτη εκλεκτούς καλεσμένους. Μαζί του θα έχει την Ναπολιτάνα Πιέτρα Μοντεκορβίνο, αλλά και τους αγαπημένους μας Γκάτζο Ντίλο.

Εμείς είχαμε μαζί του μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη….

Έχετε έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές. Τι θα ακούσουμε από εσάς στο Christmas Theater; 

Ποτέ δεν κάνω δύο ίδιες συναυλίες. Εξαρτάται από την ενέργεια μου και πάνω απ’ όλα από την ενέργεια που εισπράττω από το κοινό. Στην Ελλάδα κάθε φορά έχω νιώσει από το κοινό πολύ θετική ενέργεια και αυτό με χαροποιεί αρκετά, όπως και ο σεβασμός και η αγάπη του κόσμου. Αυτό τον καιρό τελειώνω μια νέα μουσική δουλειά. Θα ερμηνεύσω δικά μου τραγούδια και επίσης κάποια λίγα από την επερχόμενη μου δουλειά με σοβαρή και elegant μπάντα από την Ιταλία. Σίγουρα θα διασκεδάσουμε!

Ποια θεωρείτε ως την αγαπημένη σας στιγμή στην Ελλάδα; 

Θυμάμαι με πολλή αγάπη την ελληνική περιοδεία με τον Λαυρέντη (Μαχαιρίτσα), τον Αλκιβιάδη (Κωνσταντόπουλο) και ειδικότερα την συναυλία στο Καλλιμάρμαρο που ήταν φοβερά συγκινητική για όλους. Όταν βγήκα να τραγουδήσω είδα ότι όλο το στάδιο ενθουσιάστηκε, όλος ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος και άρχισα να τραγουδάω στα ελληνικά μαζί με τον Λαυρέντη. Επίσης τις συναυλίες μου στην Καλαμάτα και ειδικότερα την ημέρα που γνώρισα τον Μηνά (τον σχεδιαστή), μια μοναδική ιδιοφυΐα και  μεγάλο φίλο από τότε.    

Τι είναι η μουσική για εσάς και τι σας εμπνέει; 

Η μουσική για εμένα είναι το πιο σημαντικό πράγμα της ζωής μου, με κάνει να νιώθω καλύτερα, γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου και μαθαίνω τα πάντα. Με εμπνέει το καλό και το κακό που νιώθω, που βλέπω και μοιράζομαι με τους άλλους. Με εμπνέει η νύχτα, το κρασί, η ομορφιά, η αγάπη…

Πόσο μοιάζουμε Έλληνες και Βάσκοι;

Γενικά, οι Βάσκοι εκφράζουν μουσικά μεγάλη λύπη αλλά μετά είναι ένας λαός χαρούμενος και αλληλέγγυος, εξίσου ευαίσθητοι και συναισθηματικοί, όπως οι Έλληνες. Συγκρατημένοι, αλλά ειλικρινείς, κοιτούν και μιλούν ευθέως. 

Ελληνική μουσική ακούτε; Ποιο είδος σας αρέσει;

Είμαι λάτρης της μουσικής και της ρεμπέτικης κουλτούρας και απολαμβάνω αρκετά την ελληνική μουσική. Νιώθω ότι είναι μια βαθιά μουσική. Επίσης, μου αρέσει πολύ να συνεργάζομαι και να μοιράζομαι όμορφες στιγμές με τους Locomondo, τους οποίους θεωρώ επίσης καλούς φίλους.

Γιατί το ντύσιμό σας παραπέμπει σε άλλες εποχές;

Ντύνομαι όπως μου αρέσει και όπως νιώθω πιο άνετα στη σκηνή για να διασκεδάσω στην παράσταση μου. Νομίζω ότι συμβαδίζει το ένα με το άλλο. 

Τι πιστεύετε για την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα πιο αδύναμα κράτη- μέλη της;

Η Ευρώπη έχει ασκήσει ιμπεριαλισμό σε όλη την ιστορία της, αλλά επίσης έχει υποφέρει τα προβλήματα που αυτή τη στιγμή υποφέρουν όλοι οι γειτονικοί λαοί. Νομίζω ότι σε αυτές τις στιγμές η Ευρώπη ξεχνάει τις ηθικές, κοινωνικές και δημοκρατικές αξίες που συμφωνήσαμε στην Μάγκνα Κάρτα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινωνία χρειάζεται τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για να μην επαναλάβει ξανά τα ίδια λάθη που μας ώθησαν στο γκρεμό της αδιαφορίας, που είναι η μεγαλύτερη δυστυχία.       

Έχετε εκφραστεί ενάντια στον στρατό, έχετε φυλακιστεί γι΄αυτές σας τις απόψεις. Πώς θα ήταν αλήθεια η κοινωνίας μας χωρίς στρατό; 

Ένα μεγάλο μέρος των παγκόσμιων, οικονομικών και κοινωνικών μας προβλημάτων είναι η μιλιταριστική κουλτούρα και οι συνέπειες της σε μερικούς ανθρώπους. Πιστεύω ότι πολλές διαφωνίες μπορούν να λυθούν με άλλους τρόπους, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τις μεγάλες εξουσίες. Με αυτήν την καπιταλιστική βία απειλείται η ελευθερία του ατόμου και φτωχοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του πλανήτη. Επαναλαμβάνω για τα συμφέροντα των λίγων. 

Σχολιάζετε τις πολιτικές εξελίξεις στον κόσμο, είτε στις συνεντεύξεις σας είτε στους στίχους σας … Γιατί νομίζετε ότι οι εθνικιστές κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη; Αυτό σας τρομάζει;

Ο εθνικισμός δε με φοβίζει. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών και στη συλλογική ταυτότητά τους, που προστατεύει δημοκρατικά τις ιδέες τους. Με φοβίζει περισσότερο ο λαϊκίστικος φασισμός που επωφελείται, όπως πάντα, τις κρίσεις, όχι μόνο τις οικονομικές, για να ενισχύσει την ξενοφοβία, την ομοφοβία, τον σεξισμό και να καταστρέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα που μας κόστισαν τόσες θυσίες για να τα κατακτήσουμε.

Μελλοντικά σχέδια; 

Θα συνεχίσω να προσπαθήσω όπως πάντα να κάνω ότι μου αρέσει, να τραγουδάω και να σέβομαι, να υπερασπίζομαι τις αξίες στις οποίες πίστευα πάντα, ανάμεσα τους η ισότητα και η ελευθερία του κόσμου. 

KΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ!

για τη συναυλία του Tonono Carotone – κάντε κλικ εδώ!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στις 20.00
Christmas Theater
Κλειστό ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου (Βεϊκου)

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία και Κερκίδα (θεατρικά καθίσματα)
VIP ζώνη:44 ευρώ
A ζώνη: 36 ευρώ
Β ζώνη: 30 ευρώ

Κερκίδα (καθίσματα κερκίδας)
Γ ζώνη: 22 ευρώ, παιδικό – εφηβικό – φοιτητικό – 65+, ανέργων, πολυτέκνων: 11 ευρώ
Δ ζώνη: 16 ευρώ, παιδικό – εφηβικό – φοιτητικό – 65+, ανέργων, πολυτέκνων: 8 ευρώ
Ε ζώνη: 10 ευρώ, παιδικό – εφηβικό – φοιτητικό – 65+, ανέργων, πολυτέκνων: 5 ευρώ

Θέσεις ΑΜΕΑ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση) 5 ευρώ, συνοδός 10 ευρώ
Για κρατήσεις θέσεων ΑΜΕΑ επικοινωνήστε στο 211 77 01 700

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες 211 77 01 700

Προπώληση εισιτηρίων:
211 77 01 700, www.christmastheater.gr & www.viva.gr

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b