MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

40 παραστάσεις για παιδιά που θα δούμε τη νέα σεζόν

Ένας πλήρης θεατρικός οδηγός με τις νέες, πιο ενδιαφέρουσες, παιδικές παραστάσεις της χρονιάς, αλλά και αυτές που επιστρέφουν δριμύτερες.

"Το Σκλαβί" στο θέατρο Πόρτα- @Πάτροκλος Σκαφιδας
author-image Γεωργία Οικονόμου

Το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα μοιάζει να αποδίδει καρπούς τα τελευταία χρόνια. Αρχίζει σιγά σιγά να ξεφεύγει από τα απαρχαιωμένα διδακτικά κλισέ, τα ανούσια γλυκανάλατα τραγουδάκια, τις μπεμπεκίστικες ερμηνείες, αλλά και από την κιτς σκηνογραφική αισθητική και πλέον δεν είναι λίγες φορές που ξαφνιάζει. Χρόνο τον χρόνο, πληθαίνουν οι παραστάσεις που απευθύνονται στα παιδιά σαν νοήμονα… όντα, που δεν εστιάζουν τόσο στον εντυπωσιασμό, αλλά στο μήνυμα που θέλουν να περάσουν, που δεν εμμένουν στη στείρα αναπαραγωγή ενός γνωστού παραμυθιού, αλλά δουλεύουν εξαντλητικά πάνω στον μύθο και εστιάζουν σε θέματα και προβληματισμούς που αφορούν απόλυτα το παιδί σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως οι μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί (Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο Τέχνης) επενδύουν πλέον στο παιδικό θέατρο, ενώ καταξιωμένοι, αλλά και ταλαντούχοι νεότεροι σκηνοθέτες τολμούν να αναμετρηθούν με το δύσκολο νεαρό κοινό κοιτώντας το στα… μάτια. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η περίπτωση της Σoφίας Πάσχου και των Patari Project που με αφορμή το παραμύθι της Σταχτοπούτας δημιούργησαν το έξοχο «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» και τους απολαυστικούς «Χιονάνους», η νέα εκδοχή του θρυλικού έργου της Ξένιας Καλογεροπούλου, το «Σκλαβί», που σκηνοθέτησαν από κοινού ο Θωμάς Μοσχόπουλος και η Σοφία Πάσχου, η συγκινητική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Μόσχος στο Εθνικό Θέατρο την περσινή σεζόν, οι εύστοχες και επίκαιρες προσεγγίσεις της ομάδας, η Συντεχνία του Γέλιου και του Βασίλη Κουλακάνι που φέτος επιστρέφει με τον κλασικό «Μορμόλη» και το εξαιρετικό «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν», οι ευφάνταστες αναγνώσεις παραμυθιών, αλλά και νεοελληνικής λογοτεχνίας του σκιοπαίχτη Ηλία Καρελλά κ.ά.

Εμείς προσπαθήσαμε να συντάξουμε έναν πλήρη και μεστό οδηγό παιδικών παραστάσεων που μπορεί να βρει κανείς φέτος στην Αθήνα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ανερχόμενης και ταλαντούχας ομάδας των C. for Circus με τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο στην περιπέτεια «Ως την άκρη του κόσμου», τη σκηνοθετική προσέγγιση της Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη στη διασκευή του παραμυθιού «Χίλιες και μια νύχτες» από τον Μάικ Κέννυ στο Μικρό Εθνικό, το «Ερωτευμένο Σύννεφο» του Ν. Χιμκέτ που σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου στην Εναλλακτική της Λυρικής, αλλά και τα εφηβικά έργα που σκηνοθετούν η Ευα Οικονόμου Βαμβακά και ο Ηλίας Κουνέλλας στο Θέατρο Τέχνης.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη μετάκληση του βερολινέζικου θεάτρου GRIPS στην Ελλάδα από τη «Συντεχνία του Γέλιου» στις 3 και 4 Νοεμβρίου στο θέατρο «Δίπυλο».

Αναλυτικότερα:

“Ήμουν παιδί το ’21 με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη” στο θέατρο Ακροπόλ


Η σκηνοθέτιδα Ειρήνη Ιακώβου εμπνέεται από τον ξεσηκωμό του 1821 και παρουσιάζει την παράσταση «Ήμουν παιδί το ’21 με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» στο Θέατρο «Ακροπόλ». Ο ηρωισμός των Ελλήνων τα χρόνια της Επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η αγνή αγάπη δύο νέων γίνονται το όχημα προκειμένου να μεταφερθεί στα παιδιά το μήνυμα των μεγάλων στόχων και του αγώνα για την επίτευξή τους.
Πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Γιαννόπουλος (Κολοκοτρώνης), Θανάσης  Βισκαδουράκης (Λάμπρος)
Πρεμιέρα: 28 Σεπτεμβρίου

“Ως την άκρη του κόσμου” στο Θέατρο Τζένη Καρέζη


Η ομάδα των C. for Circus ενώνει τις δυνάμεις της με τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο σε μια άκρως ενδιαφέρουσα πειρατική περιπέτεια… «Ως την άκρη του κόσμου»! Τι γίνεται όταν το σπίτι σου, οι αγαπημένοι σου, οι φίλοι σου, ο κόσμος όπως τον ήξερες έχουν χαθεί; Τότε θα κάνεις τα πάντα για να τα φέρεις πίσω κι αν χρειαστεί θα φτάσεις ως την άκρη του κόσμου.
Σκηνοθετεί ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, η δραματουργία και η επιμέλεια κειμένου ανήκει στην Ελίνα Μαντίδη, ενώ η επιμέλεια κίνησης στην Σεσίλ Μικρούτσικου.
Πρωταγωνιστουν οι: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου, Μαρία-Ελισάβετ Κοττίνη, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης.
Πρεμιέρα: 29 Σεπτεμβρίου 

“Συρανό ντε Μπερζεράκ” στο θέατρο Κάππα


Ο σκηνοθέτης και σκιοπαίχτης
Ηλίας Καρελλάς, ζωντανεύει με τον δικό του τρόπο το αριστούργημα του Edmond Rostand «Συρανό ντε Μπερζεράκ» σε διασκευή του Jo Roets και απόδοση – προσαρμογή της Χαράς Γιαννακοπούλου. Τον ήρωα με την πιο διάσημη μύτη στο παγκόσμιο θέατρο θα ερμηνεύσει ο Λευτέρης Ελευθερίου. Οι String Demons διασκευάζουν αριστουργήματα της κλασσικής μουσικής και όχι μόνο, με ροκ και ανατρεπτικό τρόπο, ενώ η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα δημιουργεί επί σκηνής εικόνες του έργου με χορευτές από την ομάδα της «Κινητήρας Χοροθέαμα».
Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αθανασιάδη, Χρήστος Καπενής, Φάνης Παυλόπουλος.
Πρεμιέρα: 29 Σεπτεμβρίου 

“Ο Ραφτάκος των λέξεων” στο ‘Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Η
ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει τον «Ραφτάκο των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου σε μία νέα θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου. Ένα σύγχρονο παραμύθι, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, που μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος.
Παίζουν οι: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Γιούλη Καρναχωρίτη
Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου 

“Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο” στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”

Πού πηγαίνουν οι μνήμες όταν τις ξεχνάμε; Και πώς τα βγάζει κανείς πέρα σ’ έναν κόσμο που επιμένει να ξεχνά; Με τι μοιάζουν τα γηρατειά; Μα τι το νοιάζουν ένα παιδί όλα αυτά! Εκτός αν κάποιος ξεχάσει τα γενέθλιά του…
Ο Μιχάλης Κοιλάκος σκηνοθετεί το έργο της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου «Ένας Ελέφαντας στο Δωμάτιο».
Ένα θέατρο δωματίου με σουρεαλιστικές αποχρώσεις και ζωντανή μουσική. Ένα τρυφερό, σύγχρονο έργο που με χιούμορ και ενσυναίσθηση προσεγγίζει το θέμα της απώλειας μνήμης και, παρουσιάζοντας τις σχέσεις των τριών γενεών μέσα στην οικογένεια, δείχνει πώς η δημιουργική σκέψη και το παιχνίδι μπορούν -με πολύ διασκεδαστικό τρόπο- να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσά μας!
Παίζουν οι:  Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάκης, Αλέξανδρος Χωματιανός
Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου 

“Μωβ Ομπρέλα” στο θέατρο Άνεσις


Η Δήμητρα Λαρεντζάκη σκηνοθετεί το εμβληματικό βιβλίο της Αλκης Ζέη «Η Μωβ Ομπρέλα». Η ιστορία μιας οικογένειας ένα καλοκαίρι λίγο πριν ξεσπάσει στην Ελλάδα ο πόλεμος του 1940, αλλά και τα γεγονότα που θα καθορίσουν την ιστορία, μέσα από τη μοναδική ματιά των παιδιών. Η παράσταση παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στο Καμπέρειο Θέατρο στα Γιάννενα, σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.  Η διασκευή του βιβλίου ανήκει στη Σοφία Ευτυχιάδου και τη Δήμητρα Λαρεντζάκη.
Παίζουν οι: Νίνα Δραγώνα, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Στέλλα Ράπτη, Γιάννης Ασκάρογλου, Έλιο Φοίβος Μπέικο, Χρήστος Χριστόπουλος, Κωνσταντίνα Εμμανουήλ.
Πρεμιέρα: 12 Οκτωβρίου

“Χίλιες και μία ιστορίες” στο Μικρό Εθνικό

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η συλλογή παραμυθιών και ιστοριών «Χίλιες και μια νύχτες», αποτελεί την έμπνευση για την παράσταση που ζωντανεύει φέτος στο Μικρό Εθνικό, σε διασκευή του αγαπημένου θεατρικού συγγραφέα των παιδιών, Μάικ Κέννυ και σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη. Ένα έργο που μιλά για τα παραμύθια και τις ιστορίες μας, αυτήν την κωδικοποιημένη γνώση που περνά από τη μια γενιά στην άλλη, από μητέρα σε παιδί, δίπλα στο μαξιλάρι, με λίγο ή καθόλου φως.
Παίζουν οι: Χρηστίνα Γαρμπή, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ιωάννης Δενδρινός, Θέμης Θεοχάρογλου, Ρωμανός Καλοκύρης, Λήδα Παπνά, Γιάννης Καράμπαμπας, Εμμανουήλ Κοντός, Κατερίνα Λάττα, Προμηθέας Νεραττίνι-Δοκιμάκης, Χρήστος Πίτσας, Ιωάννα Ραμπαούν και οι μουσικοί Αλέξης Κωτσόπουλος, Ορέστης Πετράκης, Δημήτρης Τάσαινας
Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου

“Το δικό μας παραμύθι: μια μουσικός, μια καρακάξα κι ένας κάστορας!” στο Θέατρο Ίσον


Μια διαδραστική παράσταση της  Ελιάνας Περηφάνου  για μικρούς και μεγάλους  με ζωντανή μουσική που αναδεικνύει τη μοναδικότητα, τη συμπερίληψη, την επιμονή, την αυτοεκτίμηση και την εκπλήρωση των προσωπικών στόχων και ονείρων. Επί σκηνής δύο ηθοποιοί με κινητική αναπηρία και μία μουσικός χωρίς αναπηρία αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη προς τη συναντίληψη, συνεκπαίδευση και συμπερίληψη.
Π
αίζουν οι: Πάνος Ζουρνατζίδης, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου.
Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου 

“Σούπα με Σούμαν” στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Η Μαριάνθη Φωτάκη σκηνοθετεί το έργο «Σούπα με Σούμαν» του του Παναγιώτη Τσιρίδη. Μια καθημερινή, ανθρώπινη ιστορία την οποία η παιδική φαντασία και το χιούμορ μεταμορφώνουν σε ένα θεατρικό έργο με χορό, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου. Σε αυτή την ιστορία, κάθε θεατής, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να συναντήσει διαφορετικές πτυχές του εαυτού του.
Η παράσταση προτείνεται για παιδιά από τρεισήμισι ετών, αλλά και για θεατές κάθε ηλικίας.
Στο πιάνο η  Δήμητρα Κοκκινοπούλου.
Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου

“Το δώρο της παπλωματούς” στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου

Τον Δεκέμβριο κλείνει ένας χρόνος από την απώλεια της Μαριάννας Τόλη και οι στενοί της συνεργάτες τιμώντας την και ακολουθώντας τις οδηγίες της, παρουσιάζουν στην Παιδική Σκηνή του χώρου που η ίδια διαμόρφωσε  «Το δώρο της παπλωματούς»Ένα εμπνευσμένο musical φτιαγμένο ειδικά για τα παιδιά από το βραβευμένο παραμύθι των Τζέφ Μπραμπώ και Γκέηλ Μάρκεν, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη υπό τις οδηγίες του Αλέξανδρου Κουζίτσκιν, που ήταν και ο χορογράφος της παράστασης το 2015, οπότε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Παίζουν οι: Λητώ Αμπατζή, Σωκράτης Μαιδώνης, Δήμητρα-Ιόλη Εξάρχου, Σταύρος Μπέκας, Ελεάννα Κόλια, Αντώνης Παπαδάκης, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Στέφανος Λούρος, Δώρα Γκέκα
Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου

“Ως την άκρη του Ονείρου” στον Νέο Ακάδημο


Το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε η Κέλλυ Σταμουλάκη, σε πρωτότυπη μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα επιστρέφει ανανεωμένο (τελευταία φορά ανέβηκε τη σεζόν 2013-2014). Ένα ταξίδι ενηλικίωσης που αποδεικνύει πως πάντα μπορούμε να καταλήξουμε στην αθωότητα.
Παίζουν οι: Βασίλης Λέκκας, Νέλλη Γκίνη, Νικόλας Μπράβος, Τζερόμ Καλούτα, Έλενα Δελακούρα, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ελένη Καρβέλη, Νίκος Παρασκευόπουλος, Έλενα Παπαδημητρίου, Ευγενία Μανούσου, Φώτης Λάμαρης.
Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου 

“Οδύσσεια” στο  Θέατρο Ολύμπια (Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας)


Ο εμβληματικός μύθος της Οδύσσειας «ζωντανεύει» υπό τη σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου και τη διασκευή κειμένου από τον Στρατή Πασχάλη. Η παράσταση θέλει να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στα θαλασσινά μονοπάτια του παραμυθιού. Με έμμετρους μα και ελεύθερους στίχους που θυμίζουν το αρχαίο κείμενο, αλλά και την παράδοση των σπουδαίων μεταφράσεων του Ομήρου, παλιών και σύγχρονων, σε μια γλώσσα κατανοητή για τα παιδιά. Στον ρόλο του Ομήρου ο Στέλιος Μάινας και του Οδυσσέα ο Γιώργος Χριστοδούλου.
Παίζουν επίσης: Ελένη Καρακάση, Δημήτρης Γαλάνης, Αρετή Πασχάλη, Ιωάννης Κοντέλλης, Μάριος Πετκίδης.
Πρεμιέρα: 19 Οκτωβρίου

“Όλιβερ Τουίστ” στο “ΘΕΑΤΡΟΝ” του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος


Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη δίνει σάρκα κι οστά στη ζωή του «Όλιβερ Τουίστ» διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας το αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς. Το έργο στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες και τις κοινωνικές αντιθέσεις που επικρατούσαν στην Αγγλία και είναι εξαιρετικά επίκαιρο και στις μέρες μας, όπου παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και στερούνται βασικών αναγκών. Τον Όλιβερ Τουίστ θα ενσαρκώσει ο Διονύσης Πιφέας.
Πρωταγωνιστούν οι: Ρένος Χαραλαμπίδης, Τάσος Κωστής, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Αντουλινάκη
Πρεμιέρα: 19 Οκτωβρίου

“Όρνιθες – Η Πολιτεία των Πουλιών” στο Θέατρο Αθηνά

Ο Δημήτρης Αδάμης διασκευάζει και σκηνοθετεί ένα ταξίδι στην ουτοπία του καθενός μας μέσα από την πιο σπαρταριστή κωμωδία του Αριστοφάνη. Ο Βασίλης Γισδάκης, ο τελευταίος τραγουδιστής του Μάνου Χατζιδάκι, θα ερμηνεύσει ζωντανά στη σκηνή τα τραγούδια της παράστασης, τα οποία έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Θράκη ως την Κρήτη κι από τον Πόντο ως τα Επτάνησα.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μικές Γλύκας, Ντέπυ Μοράρη, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Τάσος Ράπτης, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος,  Μαριλίζα Χρονέα.
Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου

“Ερωτόκριτος” στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο


Τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου διασκευάζει και σκηνοθετεί η Η Ελένη Βλάχου με στόχο να μας ταξιδέψει στη λαϊκή παράδοση και σε εκείνες τις εποχές των ιπποτών και των ηρώων, τότε που όλα ήταν μεγάλα, και οι αγάπες και τα μίση και οι πόλεμοι και οι γιορτές. Τη μουσική σύνθεση, διδασκαλία και εκτέλεση έχει αναλάβει ο Ηλίας Βαμβακούσης.
Παίζουν οι: Αργυρώ Ανανιάδου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα.
Πρεμιέρα: Τον Οκτώβριο 

“Ο κήπος των ονείρων” στο Θέατρο Ήβη


Η Ρέινα Εσκενάζυ σκηνοθετεί το έργο «Ο κήπος των ονείρων» της Ευαγγελίας Βασιλείου στο θεατρο Ηβη, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια γράφει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίος για πρώτη φορά δημιουργεί για θεατρική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά. Μια αισιόδοξη ιστορία που μιλά για την τιμιότητα, την πίστη στο όνειρο και στον εαυτό αλλά και για αξίες όπως η ενσυναίσθηση και η συμπόνια. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στη συγγραφέα Αργυρώ Μαργαρίτη – η οποία έχει κάνει και την δραματουργική επεξεργασία του κειμένου.
Παίζουν οι: Άννα Φιλιππάκη, Δημήτρης Ραφαήλος, Ελίνα Γιαννάκη, Δημήτρης Πάσσος, Αντώνης Σανιάνος, Γιώργος Γκολφινόπουλος,Μαριλένα Γερμανού, Χρήστος Καρανικόλας.
Πρεμιέρα: Οκτώβριος 2019

“Στην παράγκα του Καραγκιόζη” στον Τεχνοχώρο Cartel

Ο Τεχνοχώρος Cartel ανοίγει την πόρτα του στην Παράγκα του Καραγκιόζη και από τα μέσα του Οκτώβρη θα φιλοξενεί κάθε Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, τον “Καραγκιόζη” του Κωνσταντίνου Κουτσουμπλή. Ο Μυθικός Καραγκιόζης, για φέτος μια ενότητα παραστάσεων εμπνευσμένη από τους ελληνικούς μύθους και τη Μυθολογία θα περιμένει μικρούς και μεγάλους μέχρι και το  τέλος του 2019.

“Ψαρόσουπα: Βουτιά στη Βυθούπολη” στο Θέατρο Παλλάς


Η κλασική και επτά φορές best seller “Ψαρόσουπα” του Γιώργου Δ. Λεμπέση έρχεται τον Νοέμβριο στο Θέατρο Παλλάς με μια ολοκαίνουργια ιστορία που θα ταρακουνήσει τα νερά της Αθήνας, σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και πρωτότυπη μουσική Γιώργου Λεμπέση.
Πρωταγωνιστούν οι: Μέμος Μπεγνής, Μαριέλλα Σαββίδου, Ιάσονας Μανδηλάς, Idra Kayne και ο Φώτης Σεργουλόπουλος
Πρεμιέρα: 2 Νοεμβρίου 

“Μια μέρα χωρίς (#mia_mera_xwris)” στο ΥΠΟΓΕΙΟ του θεάτρου Τέχνης

Η απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και νέα σκηνοθέτιδα Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, μαζί με μια ομάδα ηθοποιών- αποφοίτων της σχολής «μιλούν» για την εξάρτηση (με έμφαση στην εξάρτηση από το διαδίκτυο) σε μια παράσταση που ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου αλλά και ενήλικες. Για την τελική διαμόρφωση του κειμένου καθοριστικές υπήρξαν οι συνεντεύξεις που δέχτηκαν να δώσουν έφηβοι, γονείς και θεραπευτές που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ με στόχο την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το ίντερνετ.
Παίζουν οι: Βαγγέλης Αμπατζής, Δημήτρης Μαγγίνας, Μαριλένα Μόσχου, Ναταλία Πελέκα
Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου

“Χωρίς Οικογένεια”στο θέατρο Τέχνης στην οδό Φρυνίχου

Το πασίγνωστο, αγαπημένο μυθιστόρημα του Εκτόρ Μαλό ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο σε διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία του Δημήτρη ΔεγαΐτηΤο κλασικό αυτό μυθιστόρημα αποτελεί «ύμνο» στην αξία της οικογένειας, που τοποθετείται στην ίδια κλίμακα με τη βαθιά, πραγματική φιλία.
Παίζουν οι: Δημοσθένης Φίλιππας, Κατερίνα Μηλιώτη, Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Μάριος Κρητικόπουλος, Φοίβος-Μαρίνος Σαμαρτζής, Τάσος Προβιάς, Μαρία Αρζόγλου, Σταύρος Καραμπάτσος
Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου 

“Το μαγικό φίλτρο” στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα

Tο αριστούργημα του Michael Ende «Το μαγικό φίλτρο» παρουσιάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κάτω απ’ τη Γέφυρα σε θεατρική μεταφορά Γιάννη Θ. Οικονομίδη και σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Σαραντοπούλου. Οι δυνάμεις του κακού, έχοντας στην υπηρεσία τους τον «πλούτο» και την «επιστήμη» βρίσκονται ένα βήμα πριν τον τελειωτικό αφανισμό της ανθρωπότητας. Η παρασκευή ενός φίλτρου θα επιταχύνει την καταστροφή… Σ’ αυτόν τον ύστατο αγώνα θα χρειαστούν συμμαχίες και βοήθειες που θα… ζητηθούν από τους μικρούς (και όχι μόνο) θεατές την ώρα της παράστασης.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Κώστας Κλάδης, Γιώτα Βόκαλη, Οδυσσέας Κιόσογλου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου 

“Να βγω λιγάκι στον αέρα” στο ΥΠΟΓΕΙΟ του Θεάτρου Τέχνης


O
Ηλίας Κουνέλας γράφει και σκηνοθετεί μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση για την απενοχοποίηση του επαγγελματικού προσανατολισμού που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους και νέους, στους γονείς τους. Αλλά και σε όλους εκείνους που μέσα στον πυρετό της καθημερινότητας, μέσα στο άγχος και τη φιλοδοξία να επιτύχουν ή να εντοπίσουν τους στόχους τους, ξεχνάνε να “βγουν λιγάκι στον αέρα”.
Παίζουν οι: Ιφιγένεια Γρίβα, Στεφανία Σαμαρά, Μπλερίμ Δαμπιράι
Πρεμιέρα: 18 Νοεμβρίου

Δύο παραγωγές από την Κάρμεν Ρουγγέρη


Στο Θέατρο Κιβωτός θα ανέβει η παράσταση «Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα», ένα παραμύθι, μέσα από το οποίο, θα γνωρίσουμε τέσσερις Ρώσους συνθέτες στα παιδιά. Τον: Α.Μποροντίν, Μ. Μουσόργκσκι, Π. Τσαϊκόφσκι, Ν. Ρίμσκι-Κόρσακοφ. 

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα αναβιώσει ο μύθος του «Θησέα και του Μινώταυρου».
Τα παιδιά και όχι μόνο, θα παρακολουθήσουν την πορεία του δημοφιλή ήρωα της μυθολογίας μας, με κρητική λύρα, μαντινάδες, χορό  και παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, μέσα σε μια προσεγμένη, σε όλες τις λεπτομέρειες, παράσταση.

Και οι δύο παραστάσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. 

“Τέσσερις Εποχές” στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ

Μας έχουν χαρίσει τα τελευταία χρόνια παραστάσεις που αποτέλεσαν σημείο αναφορά για το παιδικό θέατρο. Ο λόγος για την ταλαντούχα Σοφία Πάσχου και τους Patari Project που τώρα καταπιάνονται, σκηνοθετούν και στήνουν το σκηνικό σύμπαν της βασισμένης στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι παράστασης «Τέσσερις εποχές». Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία δημιουργείται από τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια των προβών. Το πρωτότυπο υλικό του Βιβάλντι αποτελεί για τον συνθέτη της παράστασης Νίκο Γαλενιανό μια αφορμή για τη δημιουργία νέων ηχητικών τοπίων, τα οποία θα κινούνται από τον πρωτότυπο ήχο του Βιβάλντι μέχρι μουσική φτιαγμένη από υλικά ανακύκλωσης ή από ηλεκτρονική επεξεργασία φυσικών ήχων.
Πρεμιέρα: 3 Δεκεμβρίου 

“Το ερωτευμένο Σύννεφο” στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής- ΚΠΙΣΝ


Η πρώτη σκηνική παρουσίαση του έργου «Το ερωτευμένο σύννεφο» του σπουδαίου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ θα παρουσιαστεί σε μουσική σύνθεση της Σοφίας Καμαγιάννη, λιμπρέτο Ελένης Ζαφειρίου και με τη συμμετοχή της Χορωδίας Rosarte. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Ευθυμίου, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς.
Ανάμεσα στα άλλα έργα του, ο Χικμέτ έγραψε και μικρές ιστορίες που πηγάζουν από την παράδοση της χώρας του. Αυτές έχουν τη μορφή διδακτικών παραμυθιών που απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Το Ερωτευμένο σύννεφο είναι μια απ’ αυτές τις μικρές ιστορίες, που όμως είναι μεστή από μεγάλα διανοήματα, ανθρώπινες αξίες, υψηλές σκέψεις και υψηλά συναισθήματα.
Πρεμιέρα: Μάρτιος του 2020

Επαναλήψεις

“Το Αγόρι με τα Μπλε Μαλλιά” στο Θέατρο Φούρνος

Η παράσταση που ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο με δύο sold out παραστάσεις και δέχτηκε δωρεά από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» επιστρέφει για 5η χρονιά. Μία παράσταση με πολύ τραγούδι για την αντιμετώπιση των φόβων μας, της διαφορετικότητας και τη δύναμης της φιλίας.
Παίζουν οι:   Άρης Καλλέργης, Ευγενία Μαραγκού, Ματίνα Δημητροπούλου
Πρεμιέρα: 28 Σεπτεμβρίου 

“CHATROOM” στο Θησείο, ένα θέατρο για τις Τέχνες

Μετά την επιτυχία που σημείωσε στο Θέατρο Τέχνης (2013-2015) το «Chatroom»  του Enda Walsh– σε μετάφραση Νικορέστη Χανιωτάκη και σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη– επανέρχεται με ανανεωμένο θίασο, πλασιωμένο με άφθονη νεανική μουσική. Μια ιστορία εφηβικής περιπλάνησης στον γοητευτικό, αλλά και επικίνδυνο, κόσμο του διαδικτύου.
Παίζουν οι: Μπέτυ Αποστόλου, Μαρία Δελετζέ, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Στέφανος Παπατρέχας, Δημήτρης Σταματελόπουλος
Πρεμιέρα: 29 Σεπτεμβρίου 

“Μορμόλης” στο Σύγχρονο Θέατρο


Η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει στο Σύγχρονο Θέατρο για δεύτερη χρονιά με την επετειακή παράσταση του θρυλικού «Μορμόλη».
Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους.
Παίζουν οι: Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Γιώργος Τζαβάρας, Μικές Γλύκας, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αντώνης Χρήστου, Φώτης Λαζάρου, Αλέξανδρος Βαμβούκος
Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου 

“Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν” στο Σύγχρονο Θέατρο


Η παράσταση που επιλέχθηκε από το ιστορικό θέατρο Grips του Βερολίνου για να γιορτάσει τα 50 του χρόνια, επιστρέφει στο Σύγχρονο Θέατρο μετά τις sold out παραστάσεις της προηγούμενης θεατρικής σεζόν. Τη σκηνοθεσία μοιράζονται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι και ο σκηνοθέτης και ντοκυμαντερίστας Αντώνης Ρέλλας. Οι δύο επιμελήθηκαν και τη μετάφραση/ διασκευή, ενώ τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ένα έργο δυνατών συναισθημάτων γύρω από τα ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή του νεαρού ήρωα με αναπηρία.
Παίζουν οι: Γιώργος Κατσής, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Φώτης Λαζάρου, Μικές Γλύκας
Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου 

“Ελένη / η αλήθεια μέσα στις πλάνες” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου


Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ), η σκηνοθέτιδα και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το 3o μέρος της «Τριλογίας της Πραγματικότητας»: το έργο του Ευριπίδη Ελένη / η αλήθεια μέσα στις πλάνες. (1ο μέρος: Αντιγόνη / το δικαίωμα να έχω γνώμη του Σοφοκλή, 2ο μέρος: Νεφέλες / η εκπαίδευση που έχω, η εκπαίδευση που θέλω του Αριστοφάνη).
Η παράσταση εμπνέεται από το έργο Ελένη και την καινοτομία του Ευριπίδη να φτιάξει ένα υβρίδιο μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας, υποθέτοντας ότι η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία και κατέληξε στην Αίγυπτο.
Παίζουν οι: Αγγελικη Γρηγοροπούλου, Σταύρος Λιλικάκης, Νατάσα Σφενδυλάκη, Ίρις Κατσούλα,  Βασίλης Ψυλλάς
Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου 

“Το Συρματόπλεγμα” στο θησείο, Ενα θέατρο για τις τέχνες

Το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Νικορέστης Χανιωτάκης επιστρέφει στο θέατρο Θησείον με μουσική και τραγούδια του Μάνου Λοΐζου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ένα μικρό αγόρι, γεμάτο ενέργεια, αποφασίζει να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της μητέρας του και να ανακαλύψει την περιπέτεια στο γειτονικό δάσος. Εκεί πίσω από ένα συρματόπλεγμα, συναντά ένα συνομήλικο αγόρι διαφορετικής καταγωγής. Το παιχνίδι θα νικήσει την έχθρα μεταξύ των λαών και μια εκπληκτική φιλία γεννιέται με απρόβλεπτες συνέπειες.
Παίζουν οι: Μπέτυ Αποστόλου, Μαρία Δελετζέ, Γιάννης Καλατζόπουλος, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Στέφανος Παπατρέχας, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Σταματελόπουλος
Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου 

“Σβήσε το φως!” στη Μουσική Βιβλίοθήκη Λίλιαν Βουδούρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Η μουσικοθεατρική παράσταση της ομάδας “
Κοπέρνικος” μας καλεί για δεύτερη χρονιά να πλησιάσουμε με θάρρος -και να γνωρίσουμε- όλα όσα μας φοβίζουν και που συνήθως πηγάζουν και τρέφονται από την άγνοια και τις προκαταλήψεις μας. Το κείμενο, η μουσική και οι στίχοι είναι του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, ενώ η σκηνοθεσία και τα σκηνικά του Γκάυ Στεφάνου.
Παίζουν οι: Ελισσαίος Βλάχος, Βαγγέλης Πιτσιλός
Κατάλληλο για: Παιδιά 4 έως 10 ετών
Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου 

“Μικρές Ιστορίες για Αγρίους”  στο Μικρό Εθνικό


Οι «Μικρές ιστορίες για αγρίους» του  Γάλλου συγγραφέα και παιδαγωγού Μπερνάρ Φριό, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Σαββίδου επιστρέφουν στο Μικρό Εθνικό. Οι ιστορίες πραγματεύονται θέματα της καθημερινής ζωής, των σχέσεων, των ανακαλύψεων, των μυστικών και των συγκρούσεων της νεανικής μας ηλικίας. Παίζουν οι: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Αθηνά Μουστάκα, Νίκος Γιαλελής, Αντώνης Γιαννακός, Στάθης Κόικας, Νάντια Κατσούρα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Τζίνη Παπαδοπούλου
Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου

“Το αηδόνι του Αυτοκράτορα” στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ

Αφού εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους στην Εναλλακτική Σκηνή, το μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» θα παρουσιαστεί κατά τη σεζόν 2019/20 στη μεγάλη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος. Μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation. Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.
Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου 

“Το Σκλαβί” στο θέατρο Πόρτα


Το θρυλικό «Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, μετά από 150 sold out παραστάσεις και 60.000 μικρούς και μεγάλους θεατές, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν στο ΠΟΡΤΑ σε συν-σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου. Πρόκειται για ένα καινούριο ξανα-διάβασμα του έργου, κρατώντας, ωστόσο, ανοιχτό τον διάλογο με τη μνήμη της θρυλικής παράστασης και μπολιάζοντας τις παλιές ρίζες με νέους χυμούς και εντελώς φρέσκια ματιά.
Παίζουν οι: Παντελής Βασιλόπουλος, Ελένη Βλάχου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Αυγουστίνος Κούμουλος, Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη, Φοίβος Συμεωνίδης, Δημήτρης Φουρλής
Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου

“Η Επιστροφή των Παραμυθιών” στο θέατρο Σταθμός


Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών μιλούν για δεύτερη χρονιά για την αξία του βιβλίου και παρουσιάζουν με τρόπο χιουμοριστικό, διασκεδαστικό και σύγχρονο την ανάγκη συμπόρευσης του βιβλίου με τη νέα τεχνολογία στο έργο της Γεωργίας Παρασκευά «Η Επιστροφή των Παραμυθιών» που σκηνοθετεί η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.
Μία διαδραστική παράσταση για παιδιά που φέρνει κοντά τον μαγικό κόσμο των Παραμυθιών με την πραγματικότητα των νέων τεχνολογιών.
Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου  

“Το Νησί των Συναισθημάτων” στο θέατρο 104


Η διεθνής ομάδα Hippo παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τη διαδραστική παράσταση με τίτλο «Το Νησί των Συναισθημάτων», βασισμένη σε μια ιστορία του Χορχέ Μπουκάι. Κεντρικό θέμα του προγράμματος είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Η παράσταση είναι βασισμένη σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, το χορό και το τραγούδι και είναι διαδραστική.
Παίζουν: Σίσσυ Ιγνατίδου,  Μιχαέλα Λιόλιου
Πρεμιέρα: Σάββατο 26 Οκτωβρίου 

“Φτερωτό Άλογο” στην Παιδική Σκηνή Α΄ του Μεγάρου (Νέος Εκθεσιακός Χώρος)

O ευρηματικός Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί για δεύτερη χρονιά το ανέκδοτο ‒μέχρι πρόσφατα‒ κείμενο του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, ζωντανεύοντας έναν κόσμο με βασιλιάδες και πριγκίπισσες, μάγους και δερβίσηδες, καραβάνια νωχελικά και άλογα ιπτάμενα. Με ζωντανή μουσική και θίασο 12 ηθοποιών και μουσικών: Μιχάλης Βρεττός, Έλενα Γεροδήμου, Θανάσης Δόβρης, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος,  Σωτήρης Μεντζέλος, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Γιώργος Τσούρμας, Γιώργος Φουντούκος,Θανάσης Χαλκιάς, Στέλιος Χατζηγεωργίου
Πρεμιέρα: Από 2 Νοεμβρίου 

“Πες μου τ’ όνομά σου” στο θέατρο Radar


Ο Φοίβος Δεληβοριάς επιστρέφει με την επιτυχημένη παιδική μουσική παράσταση του «Πες μου τ’ όνομά σου». Μαζί με τον αγαπημένο τραγουδοποιό, η Νεφέλη Φασούλη και ο πολυοργανίστας Γιώργος Κατσάνος. Μια παράσταση γεμάτη τραγούδια μέσα από το ομώνυμο βιβλίο – cd, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.
Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b