MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αύγουστος 2019: Τα sos της πολιτιστικής ατζέντας του μήνα

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ και εικαστικές εκθέσεις που ξεχωρίζουν μέσα στον Αύγουστο εντός και κυρίως εκτός Αθήνας.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη.
author-image Στέλλα Χαραμή

Νεφέλες

Ο πρώτος Αριστοφάνης του Δημήτρη Καραντζά θα είναι οι ποιητικές «Νεφέλες» – εδώ σε μετάφραση του Γιάννη Αστερή. Εχοντας εξασφαλίσει ένα θίασο πρωταγωνιστών – Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου – ο Καραντζάς χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα, σ’ ένα αέναο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταμορφώσεων.
Πότε 2-3 Αυγούστου
Που Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πόσο 12 -70 ευρώ

Οrchestra Akokan στο ΚΠΙΣΝ.

Οrchestra Akokan

Οι Orquesta Akokán, η ορχήστρα-κολεκτίβα αποτελούμενη από κορυφαίους μουσικούς της Αβάνας και της  νεοϋορκέζικης latin σκηνής,  έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα.  Στο ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα απελευθερώσουν τα γεμάτα ψυχή mambo τους που θυμίζουν τον Pérez Prado και τον Benny Moré με την Banda Gigante του από τις δεκαετίες του’40 και του ’50. Με επικεφαλής τον τραγουδιστή José «Pepito» Gómez, στιβαρά μουσικά αρχιτεκτονήματα βασισμένα στο son cubano και τo mambo και ρυθμοί που αντέχουν στον χρόνο, παίρνουν νέα ζωή σε ένα πλούσιο κράμα από τα στυλ της Αβάνας, της Νέας Υόρκης και όχι μόνο. Η συναυλία δίνεται στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Parklife, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Που Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πότε Παρασκευή 2 Αυγούστου
Πόσο Ελεύθερη είσοδος

Saristra Festival στην Σάμη της Κεφαλονιάς.

Saristra Festival

Τα ερειπωμένα Παλιά Βλαχάτα της Κεφαλονιάς ζωντανεύουν ξανά για τρεις μέρες με το σημαντικότερο μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ του Ιονίου. Ο μεγάλος προσκεκλημένος της φετινής διοργάνωσης είναι ο τελευταίος gentleman της americana/ folk σκηνής, ο σπουδαίος Τεξανός μουσικός Josh T. Pearson, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του album «Straight Hits!».

Τα δύο (από φέτος) stages του φεστιβάλ καταλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι αειθαλείς βασιλιάδες του stoner Nightstalker, οι Bazooka που επιστρέφουν στο Saristra ύστερα από τη σαρωτική εμφάνιση του 2016, οι Chickn με νέο άλμπουμ στις αποσκευές τους και τη φήμη μιας από τις καλύτερες live μπάντες, η Εβρίτικη Ζυγιά, το πενταμελές παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα που θα μας παρασύρει σε θρακιώτικο trance, ο  μελωδικός Jack Heart με την μπάντα του Love Ghosts, η πολυτάλαντη Nalyssa Green λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της album, το χορευτικό ντουέτο των Tendts από τη Θεσσαλονίκη.
Που Παλιά Βλαχάτα, Σάμη, Κεφαλονιά
Πότε 2-4 Αυγούστου
Πόσο Ελεύθερη είσοδος

Νίκος Στεφάνου,1992 (φωτογραφία Νίκη Τυπάλδου).

Τα παιχνίδια της ζωής

Αφιερωμένος στη ζωγραφική και τη σκηνογραφία του Νίκου Στεφάνου και στους μαγικούς κόσμους που κατασκευάζει με απλά υλικά, θα είναι ο φετινός Αύγουστος στην Ύδρα. Περίπου 40 ζωγραφικά έργα και ισάριθμες μακέτες σκηνογραφιών, ένα μεγάλο σύνολο κατασκευών, παιχνιδιών και μικρών γλυπτών, περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα που διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ύδρας, με τη φροντίδα του ζωγράφου και συλλέκτη Αλέξη Βερούκα. Τίτλος της έκθεσης  «Τα παιχνίδια της ζωής μας – Το μυστικό εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου», που φιλοξενείται στο πρώην Hydra Workshop αλλά και στο λιμάνι του νησιού, όπου θα τοποθετηθούν τρεις κατασκευές του μεγάλης κλίμακας.
Που Hydra Workshop, ‘Υδρα
Πότε 3 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου
Πόσο Ελεύθερη είσοδος

Πάνος Κοκκινιάς Nisyros, 2014, ΕκτύπωσηPhotoTextinkjet, 150 x 00 εκ.

13,700,000 km3

Ο αριθμός αναφέρεται στον όγκο των υδάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας φαινομενικά ειδυλλιακής και γαλήνιας, που διασχίζουν όμως πολλαπλές, ορατές και αόρατες, εντάσεις: Γεωπολιτικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές, οικονομικές. Σε αυτήν την υποβόσκουσα πτυχή του «απέραντου γαλάζιου» είναι αφιερωμένη η φετινή έκθεση του Ιδρύματος Schwarz, στο Art Space Pythagorion της Σάμου, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, με τίτλο «13,700,000 km3». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Centre for Political Beauty, Depression Era, Mark Dion, Sphinxes (Μάνος Φλέσσας, Ιωάννα Τσακαλού), Κυριακής Γονή, Newton Harrison, Πάνου Κοκκινιά, Stefan Kruse, Minna Rainio & Mark Roberts, Maarten Vanden Eynde.
Που Art Space Pythagorion, Σάμος
Πότε από 4 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου
Πόσο Ελεύθερη είσοδος

Η Κάθριν Χάντερ ερμηνεύει τον εμβληματικό ρόλο του Προμηθέα.

Προμηθέας δεσμώτης

Η κορυφαία Ελληνοβρετανίδα ηθοποιός Κάθριν Χάντερ και, σταθερή συνεργάτιδα του Πίτερ Μπρουκ, κάνει το ντεμπούτο της στην Επίδαυρο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου. Σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη και κινησιολογία του συζύγου της και ιδρυτικού μέλους της εμβληματικής Complicite Μαρτσέλο Μάνι, η Χάντερ ερμηνεύει τον εμβληματικό ρόλο του αντι-ήρωα Προμηθέα, που δίνει την φωτιά στους ανθρώπους ως σύμβολο επαναστατικότητας, αντίστασης και ελεύθερης βούλησης. Στη σκηνή μαζί με τη Χάντερ, οι Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γεράσιμος Γεννατάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Περικλής Βασιλόπουλος.
Πότε 9-10 Αυγούστου
Που Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πόσο 8-80 ευρώ

Θέατρο Απόλλων Σύρου.

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στη Σύρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων επιστρέφει για 15η χρονιά στο Θέατρο Απόλλων, στην Ερμούπολη. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν έργα Μπαρόκ, μουσικής δωματίου και άριες από την Όπερα, σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννου Μαργαζιώτη.
Που Θέατρο Απόλλων, Σύρος
Πότε 9- 18 Αυγούστου
Πόσο 12-25 ευρώ (ελεύθερη είσοδος για τις συναυλίες της 14ης και 15ης Αυγούστου)

Ziria Music Festival στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Ziria Music Festival

Δέκα χρόνια συμπληρώνει το ελεύθερο και συμμετοχικό μουσικό φεστιβάλ στην πανέμορφη Natura τοποθεσία του Χιονοδρομικού κέντρου Ζήρειας στην Ορεινή Κορινθία, στα 1.550 μέτρα υψόμετρο. Πάνω από 30 μουσικά σχήματα της ευρύτερης εναλλακτικής σκηνής, μέσα από ένα τολμηρό κοκτέιλ με μεγάλες δόσεις ροκ, χιπ χοπ, ηλεκτρονικής, φολκ, παραδοσιακής, ρέγγε αλλά και ατμοσφαιρικής και ινστρουμένταλ μουσικής, κρυφαίοι djs και παραγωγοί και μαζί κάποια ξεχωριστά μουσικά και όχι μόνο events εγγυώνται ένα μαγευτικό και αξέχαστο τριήμερο.
Που Χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας, Τρίκαλα Κορινθίας
Πότε 29-31 Αυγούστου
Πόσο Ελεύθερη είσοδος

Ο Rammon Valle στο ΚΠΙΣΝ.

Rammon Valle

Ο κουβανός πιανίστας με την εκρηκτική ενέργεια κάνει μια στάση στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Cosmos, τον Ramón Valle, το παιδί – θαύμα της Κούβας. Παίζοντας πιάνο από επτά ετών έχει αποσπάσει μια σειρά από βραβεία, έχει ηχογραφήσει 13 άλμπουμ κι έχει δώσει το παρών στα μεγαλύτερα φεστιβάλ τζαζ του κόσμου, όπως τα London Jazz Festival και Montreux Jazz Festival. Η μουσική του είναι μεθυστική και η σκηνική του παρουσία χαρισματική, είτε αποτελεί μέρος μίας ορχήστρας, είτε ηγείται ενός τρίο – όπως θα κάνει και στην αθηναϊκή συναυλία του.
Πότε 30 Αυγούστου
Που Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, Κέντρο  Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πόσο 5-10 ευρώ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b