MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
07
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΗΘΟΠΟΙΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
  ΘΕΑΤΡΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
  Αρχαία Κωμωδία

  Οι Νεφέλες του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

  Η αριστοφανική κωμωδία “Νεφέλες” θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

  Monopoli Team

  Η  κωμωδία “Νεφέλες” του Αριστοφάνη θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Επιδαύρου 2 & 3 Αυγούστου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και  μετάφραση Γιάννη Αστερή.

  Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών (Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου) χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα, σ’ ένα αέναο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταμορφώσεων.

  Οι “Νεφέλες” του Αριστοφάνη

  Παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ.  και μας αφηγούνται την περιπέτεια  ενός ”καθημερινού ανθρώπου”, του Στρεψιάδη, που προσπαθεί ν’ απαλλαγεί από τα χρέη του.

  Αρχικά, ο Στρεψιάδης προσπαθεί να  πείσει  τον καλοαναθρεμμένο του γιο, Φειδιππίδη, που είναι και η αιτία των χρεών του, να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι  έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο  γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος  αρνείται, αποφασίζει -παρά την ηλικία του-να σπουδάσει ο ίδιος.

  Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των Νεφελών  και  τον Σωκράτη ,αλλά πολύ γρήγορα  αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μην έχοντας  άλλη λύση , αναγκάζει τον Φειδιππίδη να σπουδάσει με το ζόρι. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση Δίκαιου και Άδικου Λόγου, για το ποιος από τους δύο  μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση . Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής  και ο  Φειδιππίδης μεταμορφώνεται σε  έναν υποδειγματικό διανοούμενο.

  Ξέροντας ότι έχει πια κάποιον να τον υπερασπιστεί στο δικαστήριο, ο Στρεψιάδης διώχνει κακήν κακώς τους δανειστές του και διοργανώνει μια γιορτή όπου θα διαπιστώσει τα “καλά” της εκπαίδευσης του γιου του. Σε μια αντιδικία τους ο Φειδιππίδης αρχίζει να τον ξυλοφορτώνει, έχοντας μάλιστα “ατράνταχτα” επιχειρήματα, και  ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο του Σωκράτη σ’ ένα από τα πιο αινιγματικά και τραγικά φινάλε στην αριστοφανική δραματουργία.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Συγγραφέας: Αριστοφάνης
  Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
  Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

  Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
  Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
  Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
  Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

  Παίζουν: Στρεψιαδης Γιώργος Γάλλος Σωκρατης Νίκος Καραθάνος Ποιητής Χρήστος Λούλης Δικαίος Λόγος Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Άδικος Λόγος Θεοδώρα Τζήμου Φειδιππίδης Αινείας Τσαμάτης Μαθητές Παναγιώτης Εξαρχέας Πάνος Παπαδόπουλος Δανειστής Γιάννης Κλίνης Κορυφαίες Αλεξάνδρα Αϊδίνη Ευδοξία Ανδρουλιδάκη Έμιλυ Κολιανδρή Ελίνα Ρίζου Χορός(με αλφαβητική σειρά) Αλεξάνδρα Αϊδίνη,Ευδοξια Ανδρουλιδάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας,Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης, Εμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Πάνος Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου

  Τιμές Εισιτηρίων: Άνω Διάζωμα κανονικό 12 ευρώ, Κάτω Διάζωμα Ζώνη Α κανονικό 25 ευρώ, Ζώνη Β 45 ευρώ, Ζώνη V.I.P 70 ευρώ
  Διάρκεια Παραστάσεων: Από Παρασκευή 2 έως Σάββατο 3 Αυγούστου
  Πληροφορίες: 210 8938 112
  Παραστάσεις: Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Αυγούστου
  Βοηθός Σκηνοθετη: Γκέλυ Καλαμπάκα
  Link Εισιτηρίων: greekfestival.gr και www.ticketmaster.gr
  Πληροφορίες Χώρου: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, τηλέφωνο: 210 8938 112
  Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ