MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Δείτε τον ψηλότερο εσωτερικό καταρράκτη του κόσμου στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης!

Ο ψηλότερος εσωτερικός καταρράκτης που θα κοσμεί το πιο εντυπωσιακό αεροδρόμιο του κόσμου

Monopoli Team

Ένας εσωτερικός καταρράκτης 7 ορόφων εγκαινιάστηκε στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, το Changi Airport, το οποίο έχει ανακηρυχτεί το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου για εφτά συνεχόμενες χρονιές.

Ο  εντυπωσιακός καταρράκτης, που ονομάζεται Στρόβιλος Βροχής (Rain Vortex), είναι έργο της αρχιτεκτονικής ομάδας του διάσημου Ισραηλινο-αμερικάνου αρχιτέκτονα Μοσέ Σαφντί και είναι 40 μέτρα ψηλός, κάτι που τον καθιστά το ψηλότερο εσωτερικό καταρράκτη του κόσμου. Αποτελεί μέρος του νέου πρότζεκτ του αεροδρομίου της Σιγκαπούρης, ονόματι Jewel (κόσμημα), που κόστισε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει κήπους, πάνω από 280 εστιατόρια, καταστήματα, ένα σινεμά και ένα ξενοδοχείο.

Οι κήποι του Jewel Changi Airport

Ο καταρράκτης βρίσκεται στο κέντρο ενός εσωτερικού δάσους, το οποίο ονομάζεται Κοιλάδα Shiseido,  περιλαμβάνει δύο μικρότερους καταρράκτες και είναι μέρος ενός πενταόροφου θερμοκηπίου. Πρόκειται για έναν χώρο που επιτρέπει το φως να διεισδύει από παντού, αφού καλύπτεται από έναν στρογγυλό, γυάλινο τρούλο.  Το γυάλινο στρογγυλό κτίριο συνδέεται μέσω γέφυρας με τρεις τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου και έχει πέντε ορόφους πάνω και άλλους πέντε ορόφους υπό το έδαφος.

Δύο μικρότεροι καταρράκτες στην Κοιλάδα Shiseido

Το γυαλί του κτιρίου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπαίνει όσο περισσότερο φως γίνεται χωρίς όμως να γίνεται πολύ ζεστός ο χώρος, ώστε τα φυτά να έχουν τις ιδανικές συνθήκες να μεγαλώσουν. Παράλληλα, κάθε τζάμι έχει ένα κενό 16 χιλιοστών για να απορροφά τον θόρυβο που κάνουν τα αεροπλάνα στην απογείωση και την προσγείωση, ενώ έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές για να σιγουρευτούν οι υπεύθυνοι ότι δεν θα δημιουργούνται αντανακλάσεις από τα τζάμια.

Στις μεγάλες βροχές της Σιγκαπούρης θα μαζεύεται το νερό για την τροφοδότηση του καταρράκτη και για την άρδευση των κήπων του κτιρίου. Σύμφωνα με τον Safdie “οι αρχιτέκτονες πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι ενόψει της κλιματικής αλλαγής και τα κτίρια τους να μπορούν να αντέξουν πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.”

Οι κήποι του Shiseido Valley

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αρχιτεκτονική ομάδα του Safdie κατάφερε να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες των υπευθύνων του αεροδρομίου, να γίνει το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης ένας ξεχωριστός προορισμός, που οι τουρίστες δεν θα επισκέπτονται μόνο για τις πτήσεις τους, αλλά και για να κάνουν τα ψώνια τους, να δειπνήσουν και γενικότερα να απολαύσουν τις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις του.

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης το βράδυ.

Πηγή: https://www.dezeen.com

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b