MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΑΘΗΝΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
19
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 • ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
  ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  Δραματοποιημένη λογοτεχνία

  Τω μάθειμα, του Ευγένιου Ιονέσκο στο Bios

  Ο Δημήτρης Κομνηνός και η Ομάδα 90°C παρουσιάζουν «Τω Μάθειμα» στην Αθήνα του 2019

  Monopoli Team

  Λίγα λόγια για το έργο

  Ένας συνεσταλμένος δάσκαλος, γνήσιος εκφραστής της απολιθωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό το επιτηρητικό βλέμμα της πιστής του Υπηρέτριας, συμβολική εκπρόσωπο της νοσηρής κοινωνίας, παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας, σε ένα nonbinary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) άτομο. Η ομάδα 90οC, μέσα από εικόνες ντυμένες με το σαρδόνιο χιούμορ του Ιονέσκο και ερωταπαντήσεις που θυμίζουν όλα όσα έχουμε υποστεί στο σχολείο, σαρκάζει με ξεκαρδιστικό τρόπο το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των δυο «κόσμων» : Από τη μια, ο απαρχαιωμένος τρόπος διδασκαλίας της ακραίας πειθαρχίας που εκπροσωπεί ο δάσκαλος και από την άλλη το φρέσκο φιλελεύθερο πνεύμα που εκπροσωπεί το μαθητευόμενο άτομο.

  Πάνω σε αυτόν ακριβώς τον καμβά, η ομάδα 90οC, στήνει τη θεατρική της παγίδα:

  Στην Αθήνα του 2019, που μετά από 10 χρόνια μνημονίων, μετεωρίζεται κάπου ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο,οαπολιθωμένος δάσκαλος που εδράζει τις απόψεις του στις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού, έρχεται αντιμέτωπος με το νέο, έξυπνο, γοητευτικό, μη-δυαδικό άτομο, που δεν ενδίδει στις ύπουλες μεθόδους του. Οι δυο ισχυροί αντίπαλοι πόλοι συγκρούονται. Η κατάσταση εκτροχιάζεται. Ποιος θα επικρατήσει;

  Στο ΜΑΘΗΜΑ – ξεκάθαρα το πιο queer μάθημα στην ιστορία της παιδαγωγικής – ο Ακαδημαϊκός Ιονέσκο στηλιτεύει με τρόπο ωμό, τον αυταρχισμό και την άνοδο της φασιστικής νοοτροπίας στη διδακτική διαδικασία. Η έλλειψη οράματος στην εκπαίδευση, η ελλιπής κατάρτιση των διδασκόντων, σε συνδυασμό με τα απαρχαιωμένα σχολικά εγχειρίδια, έχουν ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση κάθε κριτικής σκέψης, θεμελιώνοντας έτσι την πολιτισμική παρακμή.

  Στην παράσταση της, η ομάδα 90 ο C έχει αντικαταστήσει το ρόλο της πρωταγωνίστριας μαθήτριας, όπως περιγράφεται στο πρωτότυπο κείμενο του Ionesco, με ένα non-binary άτομο (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα), ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κόσμων. Υπογραμμίζει την αποδοχή στη διαφορετικότητα, και υποστηρίζει πως μέσα από τις χαραμάδες διαφαίνεται η γνώση.

  Η ομάδα αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το 2015.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Μετάφραση: Δημήτρης Κομνηνός
  Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός

  Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης
  Κοστούμια: Μαρίνα Πολυμέρη Atelier
  Μουσική: Ανδρέας Τρούσσας
  Χορογραφία: Πάνος Μεταξόπουλος

  Παίζουν: Καθηγητής: Μελέτης Γεωργιάδης, Μαθητευόμενο άτομο: Jamesrodi, Υπηρέτρια: Μαρίνα Πολυμέρη

  Διάρκεια: 80 λεπτά
  Τιμές Εισιτηρίων: Πέμπτη, Παρασκευή: Γενική Είσοδος12€, Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό Εισιτήριο: 14€Μειωμένο/φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65: 12€
  Πληροφορίες: Προπώληση: Viva.gr
  Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00.
  Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης
  Διασκευή: Ομάδα 90°C
  Βοηθός Σκηνοθετη: Σεμέλη Παπαοικονόμου
  Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ