MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πέτρος Λαγούτης: ότι κάνω το έχω φέρει στα μέτρα που θέλω

Ο γνωστός ηθοποιός μάς μιλά για την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί και αποκαλύπτει τη στάση του όταν ο ίδιος αποτελεί “πείραμα” στα βλέμματα των άλλων.

Monopoli Team | 27.03.2019 Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Τι είδους «Πείραμα» γίνεται φέτος στο Μέγαρο Μουσικής;

To έργο της Ζέτης Φίτσιου εμπνέεται από το πείραμα της διπλής σχισμής, ένα πολύ διάσημο πείραμα στη φυσική επιστήμη, που άλλαξε το ρου της φυσικής και που απέδειξε ότι τα ηλεκτρόνια μεταβάλλουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το αν κάποιος τα παρατηρεί. Με βάση αυτό το πείραμα, στην παράσταση αντικείμενο της παρατήρησης και της μεταβολής που αυτή επιφέρει γίνεται μια ολόκληρη οικογένεια.

Ποιο είναι για εσάς το βασικό θέμα που θίγει το έργο;

Το κατά πόσο ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον μεταβάλλει και προσαρμόζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με το αν βρίσκεται υπό το βλέμμα, υπό την παρατήρηση άλλων και κατά πόσο είναι δέσμιος ή όχι αυτής της παρατήρησης.

Πόσο κοντά στη δική σας πραγματικότητα είναι αυτο;

Η απάντηση βρίσκεται μέσα στη φράση του έργου: “αφού το ηλεκτρόνιο αλλάζει όταν το κοιτάνε, μήπως κι εγώ αλλάζω όταν με κοιτάνε…” Δεχόμενοι ότι αυτό συμβαίνει, σίγουρα το ποιος και με τι διάθεση μας κοιτάζει παίζει σημαντικό ρόλο.

Ένας άνθρωπος αναγνωρίσιμος είναι περισσότερο εκτεθειμένος στα βλέμματα των παρατηρητών. Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;

Αυτό είναι μια πραγματικότητα αλλά ταυτόχρονα δεν θέλω να το αφήνω να μ’ επηρεάζει σε βαθμό που να χάνω τον πραγματικό μου εαυτό… Η παρατήρηση είναι εκεί και την αντιλαμβάνομαι πολλές φορές αλλά προσπαθώ να μην την αφήνω να με καθορίζει, τουλάχιστον στα ουσιώδη κομμάτια της ζωής μου. Αν θέλω κάτι πραγματικά πολύ, δεν μου επιτρέπω πια να μου το απαγορεύει η γνώση του ότι μπορεί κάποιος να με παρατηρεί.

Πόσο χώρο αφήνετε στα «κοινωνικά πρέπει»;

Δεν μου αρέσει η λέξη «πρέπει» και γι’ αυτό ότι κάνω το έχω φέρει στα μέτρα που θέλω. Αν κάτι με πνιγεί το αποφεύγω, αν κάτι δεν μπορώ να το αποφύγω ψάχνω να δω πώς μπορώ να το απολαύσω.

Στα social media όλοι λίγο πολύ εκθέτουμε -οικειοθελώς- την προσωπική μας ζωή. Ποια είναι η δική σας στάση σ’ αυτό;

Προσπαθώ να ακολουθώ τους δικούς μου κανόνες και όχι των social media.

Ένα από τα θέματα που θίγει το έργο είναι το πώς ο κάθε άνθρωπος πλάθει και «πουλά» μια εικόνα του εαυτού του έτσι ώστε να κερδίσει την αποδοχή των άλλων. Έχετε νιώσει ποτέ αυτή την ανάγκη;

Νομίζω πως σχεδόν όλοι μας στην καθημερινότητα μας και συνήθως στην επαγγελματική μας ζωή, επιλέγουμε να δείξουμε κάποια από τα κομμάτια του εαυτού μας. Αυτό είναι λογικό και θεμιτό και είναι διαφορετικό από το να είσαι ψεύτικος, από το να είσαι μια κατασκευή του εαυτού σου, που προσωπικά μου μοιάζει με φυλακή.

Εάν σας ζητούσαμε να προσδιορίσετε τη θέση σας στον καλλιτεχνικό χώρο πού θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας; Είστε ικανοποιημένος από το “timeline” της μέχρι τώρα καριέρας σας;

Η καριέρα είναι σαν καρδιογράφημα, με τα πάνω της και τα κάτω της, έτσι είναι η ζωή άλλωστε. Το θέμα είναι η γραμμή να μην σταματήσει να διαγράφει αυτές τις πορείες γιατί αυτό σημαίνει ότι έχεις “πεθάνει”, έχεις βαλτώσει.

Νιώθετε δικαιωμένος από τις επιλογές σας μέχρι σήμερα; Θα κάνατε κάτι διαφορετικό εάν ξεκινούσατε πάλι από την αρχή;

Πιστεύω ότι «όλα για κάποιο λόγο γίνονται» και γι’ αυτό ακόμα και τις επιλογές εκείνες που δεν ήταν ακριβώς μέσα στο πεδίο των πραγμάτων που ιδανικά θα έκανα, δεν τις πετάω, δεν τις αποκηρύσσω. Πολλές φορές κάνουμε κάτι για να μάθουμε κάτι άλλο ή πληρώνουμε κάτι άλλο.

Με ποιο κριτήρια επιλέγετε κάθε φορά τους ρόλους σας;

Το βασικότερο κριτήριο είναι οι συνεργάτες μου και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Τί αισθάνεσθε ότι έχετε κερδίσει μέσα από το θέατρο;

Το θέατρο είναι μια ζωντανή διαδικασία που δρα ψυχοθεραπευτικά πάνω μου. Με αυτό τον τρόπο το θέατρο μπορεί να βοηθήσει και σε συναισθηματικό αλλά και σε νοητικό και πνευματικό επίπεδο. Επίσης έχω γνωρίσει ρόλους και συναδέλφους που θα τους κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή.

Εκτός από το θέατρο έχετε συμμετάσχει σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Σε ποιον χώρο νιώθετε πιο πλήρης;

Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Η πληρότητα όμως είναι κάτι εσωτερικό και δεν μπορεί να μου τη δώσει τίποτα αν δεν την έχω κερδίσει εγώ.

Μετά το «Πείραμα» τί άλλο περιλαμβάνει η επαγγελματική σας ατζέντα;

Τελειώσαμε τα γυρίσματα για το «» του Σωτήρη Τσαφούλια, μια σειρά οχτώ επεισοδίων για την COSMOTE TV, νιώθω περήφανος που είμαι μέλος αυτής της δουλειάς και ετοιμάζω μια μεγάλη επιστροφή στο θέατρο για μια παράσταση που άφησε εποχή. Η Μέθοδος Γκρόνχολμ επιστρέφει το χειμώνα, με την σύνθεση που για εφτά χρόνια έσκισε στο θέατρο Τέχνης, αυτή τη φορά στο θέατρο Άνεσις.

Τι εύχεστε να σας συμβεί στα στο άμεσο μέλλον;

Δεν εύχομαι τίποτα εκτός από το να είμαι υγιής εγώ και οι άνθρωποι που αγαπώ. όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στο όμορφο ταξίδι που λέγεται ζωή.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b