MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Animal
Aquaman: Το χαμένο βασίλειο
Barbie
Bob Marley: One Love
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ferrari
Gaza
Ladies in Waiting
Madame Web
Poor Things
Take a Trip
White Dog
Άγνωστοι μεταξύ μας
Άκουσέ με
Ανατομία μιας πτώσης
Αποστολή στην Ελλάδα
Αργκαϊλ
Αργοναύτες: Η οργή του Ποσειδώνα (μεταγλωττισμένη)
Αστερίξ και Οβελίξ στο δρόμο για την Κίνα (μεταγλωττισμένη)
Αστερίξ και Οβελίξ στο δρόμο για την Κίνα (με υπότιτλους)
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γουόνκα (μεταγλωττισμένη)
Γουόνκα (με υπότιτλους)
Εκεί που το κακό παραμονεύει
Εμπόλεμη ζώνη
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Εξέλιξη
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Περιφρόνηση
Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας
Η γη της επαγγελίας
Η κυρία με το σκυλάκι
Η τελευταία παμπ
Λατρεύω να σε μισώ
Μάγια η μέλισσα: Η χρυσή σφαίρα (μεταγλωττισμένη)
Μάτια ερμητικά κλειστά
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Μια γυναίκα
Μια ζωή
Μυστήριο στη φάρμα των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Ξερά χόρτα
Ο Μαέστρος
Ο διάβολος δεν υπάρχει
Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού
Οι ευχούληδες 3:Μαζί για μπάντα (μεταγλωττισμένη)
Οι περιπέτειες του επιθεωρητή Σαν (μεταγλωττισμένη)
Ο καπετάν Μιχάλης
Ο καρυοθραύστης και η μαγική φλογέρα (μεταγλωττισμένη)
Ο μελισσοκόμος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο πάγος που καίει
Οπενχάιμερ
Περάσματα
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Πρίμα μπαλαρίνα
Στο γραφείο καθηγητών
Τα παιδιά του χειμώνα
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; (μεταγλωττισμένη)
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το αλάνι
Το μπλε καφτάνι
Το χέρι της Θείας δίκης
Υπέροχες μέρες
Φόνισσα
Χελωνονιντζάκια: Μεταλλαγμένος χαμός (μεταγλωττισμένη)
ΔΡΑΜΑ

Ρόμα

Είναι σχεδόν αδύνατο να μείνεις ασυγκίνητος μπροστά στην σπαρακτική εξομολόγηση του Αλφόνσο Κουαρόν που κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 135'
Monopoli Team

Η καθημερινότητα και οι έκρυθμες σχέσεις των μελών μιας επταμελούς (ο μπαμπάς γιατρός, η νοικοκυρά αλλά με σπουδές βιοχημείας μητέρα, η γιαγιά και τα τέσσερα παιδιά ηλικίας 5 έως 14ετών) μεσοαστικής οικογένειας που ζει στην «καλή» συνοικία Ρόμα της Πόλης του Μεξικού, όπως τα παρακολουθούμε μέσα από το έκπληκτο αλλά ζεστό βλέμμα της Κλέο, της ιθαγενούς υπηρέτριας του σπιτιού.

Βρισκόμαστε στο Μεξικό του 1970 που μόλις έχει διοργανώσει το πιο πετυχημένο μουντιάλ ποδοσφαίρου στην μέχρι τότε ιστορία του θεσμού και ζει μια από τις πιο ταραχώδεις πολιτικές σελίδες του με το φιλοαμερικανικό καθεστώς του Ετσεβερία να προκαλεί ασφυξία στις χαμηλά λαϊκά στρώματα και τις φοιτητικές νεολαίες. O Αλφόνσο Κουαρόν που ήταν τότε μόλις 9 ετών, επιστρέφει στις ρίζες της πατρίδας του και στη δεξαμενή των παιδικών αναμνήσεων του. Σκοπός του όμως δεν είναι να αναμετρηθεί με τα φαντάσματα του παρελθόντος αλλά να διορθώσει αδικίες, να δείξει κατανόηση, να πει αλήθειες.

Φυσικά στο κέντρο του κάδρου του στέκει η οικογένεια του. Οι όμορφες στιγμές γύρω από το οικογενειακό τραπέζι ή μπροστά από την τηλεόραση που παίζει το αγαπημένο τους σίριαλ, πλησιάζουν στο τέλος τους από τη στιγμή που ο πατέρας (το είδωλο όλων όπως απεικονίζεται στην εκπληκτική, τραγελαφική εναρκτήρια σεκάνς με πολιτικές μπηχτές όπου προσπαθεί να χωρέσει το μεγάλο αυτοκίνητο στο μικρό διάδρομο που οδηγεί στην αυλή) εγκαταλείπει τη γυναίκα του για τα μάτια μιας άλλης.

Η μητέρα τους αρχικά χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της αλλά η συγκινητική Κλέο είναι εκεί για να δώσει στα παιδιά τη δύναμη που απαιτείται. Μην φανταστείτε όμως ότι αυτό είναι το κεντρικό θέμα της ιστορίας. Ο Κουαρόν ζυγιάζει σωστά τις αναμνήσεις του και καταφέρνοντας να διώξει από τα πλάνα οποιαδήποτε υπόνοια νοσταλγίας, δίνει στους τυχερούς θεατές ένα έργο φτιαγμένο με τα πιο αγνά υλικά.

Ένα συγκινητικό, χαμηλότονο αλλά τελικά, μεγαλόπνοο φιλμ με εκπληκτική αναπαράσταση εποχή (ένας άθλος η καλλιτεχνική διεύθυνση) που βλέπεται σαν πρόκειται για ένα ασπρόμαυρο καρτ ποστάλ μικρών και μεγάλων δραμάτων. Άλλοτε με μεγεθυντικό φακό που δίνει σε κομμάτια της πραγματικότητας τη σωστή της αξία κι άλλοτε με απλές κινήσεις της κάμερας που καταγράφουν εξαίσια το πως το προσωπικό στοιχείο δένει με το γενικό (η εκπληκτική σεκάνς της σφαγής των φοιτητών από το παρακράτος και την αστυνομία που παρακολουθεί η Κλεό με τη γιαγιά από τα τζάμια ενός καταστήματος) ο Κουαρόν υμνεί τη φυσική ομορφιά και τον ποιητικό χαρακτήρα της ζωής που κρύβεται ακόμη και στις επώδυνες δοκιμασίες.

Τραγική φιγούρα (αλλά και καθοριστικό πρόσωπο για το σκηνοθέτη) του «Ρόμα» δεν είναι ο ίδιος, η μητέρα του ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Είναι η αξιοπρεπής και μεγαλόψυχη Κλέο και η καθαρή ματιά της δίνει τα όρια της ανθρώπινης και μαζί ανοίγει στον τυχερό Κουαρόν το δρόμο του ονείρου και εκείνος την ευχαριστεί «αφιερώνοντας» της το πιο όμορφο κινηματογραφικό ποίημα που είδαμε τελευταία στη μεγάλη οθόνη. Κι ας είναι σε παραγωγή του τηλεοπτικού Netflix…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Roma
Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν
Σενάριο: Αλφόνσο Κουαρόν

Παίζουν: Γιαλίτζα Απαρίσιο, Κάρλος Περάλτα, Φερνάντο Γκρεντιάγκα, Νάνσι Γκαρσία Γκαρσία, Βερόνικα Γκαρσία, Μαρίνα ντε Ταβίρα, Άντι Κορτές, Ντιέγκο Κορτίνα Αουτρέι, Μάρκο Γκραφ

Διάρκεια: 135'
Έτος: 2018

Διανομή: Seven Films
Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b