MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θεατής: «Το Φτερωτό άλογο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Eίδαμε το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, «Το φτερωτό άλογο», που παρουσιάζεται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.

author-image Νίκος Ρουμπής

Εκ πρώτης, το ότι ένα ανέκδοτο κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη έρχεται στην επιφάνεια αποτελεί ένα σημαντικό λογοτεχνικό γεγονός. Το ότι το κείμενο αυτό είναι ένα παραμύθι, αυξάνει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον και την περιέργεια, για να καταλήξει ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός καθότι πρωτοπαρουσιάζεται ως θεατρική διασκευή στην παιδική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής.

to fteroto alogo Megaro c Akriviadis 16582 0780p

Η ιστορία έχει να κάνει με ένα φανταστικό ταξίδι στη μακρινή Ανατολή, με πρωταγωνιστές βασιλόπουλα, πριγκίπισσες, δερβίσηδες, μάγους, πραματευτάδες και καραβάνια, θυμίζοντας τις «Χίλιες και μια νύχτες» από την αραβική λογοτεχνική παράδοση. Με αφετηρία την απώλεια της αγάπης και με όπλο τα μάτια της ψυχής, κάθε εμπόδιο στο τέλος θα ξεπεραστεί, ο πρίγκιπας, αφού περιπλανηθεί σε μέρη άγνωστα και συναντήσει κάθε λογής ανθρώπους, θα ξανασμίξει με τη χαμένη του αγαπημένη. Είναι μια ιστορία που πέρα από την πλούσια συμβολιστική της σημασία λειτουργεί ως απλό μάθημα ένταξης στο καζαντζακικό σύμπαν  -όλοι και όλα χωρούν σε αυτό-, με τα  νοήματά του, ακόμα και τη γλωσσική του ποικιλία.  

Ο Νίκος Μαθιουδάκης, μελετητής του καζαντζακικού κόσμου και επιστημονικός σύμβουλος της παράστασης, μας αποσαφηνίζει σχετικά. 

«Το παιδικό διήγημα “Το φτερωτό άλογο” είναι ένα άγνωστο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που πρόσφατα μεταγράφηκε απευθείας από το χειρόγραφο, τεκμηριώθηκε και μελετήθηκε. Αποτελεί μια πρωτότυπη διασκευή ενός παραμυθιού από τις «Χίλιες και μία νύχτες» μέσα από την ξεχωριστή ματιά του κρητικού λογοτέχνη. Παρά το γεγονός πως ο Καζαντζάκης ακολουθεί την πλοκή της ιστορίας της Χαλιμάς, ενσωματώνει δικά του λογοτεχνικά μοτίβα, δίνοντας μια ανατρεπτική ποιητικότητα στην αφήγηση. Mετά λοιπόν από πολλές δεκαετίες από τη συγγραφή του, «Το φτερωτό άλογο» βρίσκει τη μαγική δύναμη να πετάξει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και να συναντήσει τους πραγματικούς αποδέκτες του, τα παιδιά κάθε ηλικίας, όπως εξάλλου και ο ίδιος ο Καζαντζάκης θα ήθελε».

to fteroto alogo Megaro c Akriviadis 16582 0208p

Η παράσταση

Μπαίνοντας στο χώρο της παράστασης διαπιστώσαμε ότι έχει στηθεί κυριολεκτικά ένα ανατολίτικο σαράι – εντυπωσιακά τα σκηνικά της Θάλειας Μέλισσα -, γεμάτο χρώματα,  όπου μικροί και μεγάλοι θεατές, καθισμένοι σε μαξιλάρες, μεταβαίνουν ψυχή και σώματι στον μυθοπλαστικό κόσμο των σελίδων του Καζαντζάκη, βιώνοντας απευθείας κάθε εμπειρία. Με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Μαυρογεωργίου δώδεκα ηθοποιοί και μουσικοί αναπαριστούν τους ρόλους, στολίζοντας την εξέλιξη της ιστορίας με ζωντανές εκτελέσεις από τις πρωτότυπες συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού.

Κίνηση, ήχος, δυναμική μουσική, διάλογος με το κοινό, κερδίζουν αμέσως τους μικρούς θεατές που αγωνιούν, συμμετέχουν, με έναν λόγο βιώνουν την παράσταση. Και παρόλο που αυτή απευθύνεται κατά κύριο λόγο στις πιο μικρές ηλικίες, δεν στερείται έμπνευσης, επιπέδου και αφοσίωσης από πλευράς των συντελεστών της. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι τόσο ωραίο να βλέπεις παιδικά, γεμάτα ειλικρίνεια χαμόγελα, γεγονός που αβίαστα επιτυγχάνεται με αυτήν την εξαιρετική δουλειά.

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b