MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Budapest Gypsy Symphony Orchestra

Ένα χρόνο μετά τις sold out παραστάσεις τους, οι 100 μουσικοί της μεγαλύτερης τσιγγάνικης συμφωνικής ορχήστρας του κόσμου επιστρέφουν από τις 13 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Badminton και από τις 20 έως τις 22 του ίδιου μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης! Το έντονο ανατολίτικο χρώμα διαπερνά την αίθουσα από το πρώτο κιόλας λεπτό […]

Budapest Gypsy Symphony Orchestra - Monopoli.gr
Monopoli Team

Ένα χρόνο μετά τις sold out παραστάσεις τους, οι 100 μουσικοί της μεγαλύτερης τσιγγάνικης συμφωνικής ορχήστρας του κόσμου επιστρέφουν από τις 13 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Badminton και από τις 20 έως τις 22 του ίδιου μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Το έντονο ανατολίτικο χρώμα διαπερνά την αίθουσα από το πρώτο κιόλας λεπτό με τον πασίγνωστο «Χορό των Σπαθιών» του Γεωργιανού συνθέτη Αράμ Ίλιτς Χατσατουριάν, έναν ξεσηκωτικό ρυθμό στα βήματα των Αρμένιων πολεμιστών που εμφανίζονται στην τελευταία πράξη του μπαλέτου Gayaneh, επιδεικνύοντας την επιδεξιότητά τους στο χειρισμό του σπαθιού. Ταξιδεύοντας από τον Καύκασο στην κεντρική Ευρώπη με τον 5ο Χορό του Γιοχάνες Μπραμς, πατάμε στέρεα πια στην Ουγγρική παράδοση με την πιο διάσημη μελωδία μιας σειράς 21 ζωντανών χορευτικών κομματιών του Γερμανού συνθέτη. Όταν ακούμε το Hullamzo Ballaton του Ούγγρου συνθέτη Jeno Hubay και αμέσως μετά το πιο γνωστό ίσως czardas- Ουγγρικός λαϊκός χορός- του Vittorio Monti από την ορχήστρα, τα χέρια των μουσικών φλέγονται. Η σκόνη από τις χορδές των βιολιών καταφέρνει να κατακάτσει μόνο για λίγο, όσο δηλαδή κρατάει το αργό και μελαγχολικό πρώτο μέρος του εξαιρετικά δύσκολου ερμηνευτικά σόλο για βιολί Zigerneurweisen, του Ισπανού συνθέτη Pable de Sarasate.
Από τη μέση και μετά, η μουσική αποκτά και πάλι γρήγορο αισιόδοξο ρυθμό με το τσιγγάνικο πάθος να χτυπάει κόκκινο! Οι Ρώσικες Μελωδίες και το Σόλο για Κύμβαλα κλείνουν τον κύκλο της παραδοσιακής μουσικής της βραδιάς, ενώ η θρυλική μελωδία της Κάρμεν του Μπιζέ μας κλείνει το μάτι, αφήνοντας μια υποψία για το δεύτερο κλασικό μέρος της παράστασης, κατά το οποίο το βαλς, η πόλκα και τα εμβατήρια έχουν την τιμητική τους.

Τη σκυτάλη παίρνει η οικογένεια Στράους, τόσο ο «βασιλιάς του βαλς» Γιοχάνες Στράους ο υιός, όσο και ο πατέρας, με αθάνατα έργα του κλασικού ρεπερτορίου: τα έργα «Legends of the Vienesse Forest» και «Οn the Beautiful BlueDanube», που έχουν μείνει στο συλλογικό υποσυνείδητο των Βιεννέζων ως μελωδίες συνδεδεμένες με την αγάπη για ζωή, η μουσική από την οπερέτα Gypsy Baron, η πόλκα Elyen a Magyar και το πασίγνωστο Radetzsky March, που όπου κι αν παίζεται ξεσηκώνει θύελλα ρυθμικών χειροκροτημάτων.
Ο Ουγγρικός Χορός Νο 1 του Μπραμς και η 2η Ραψωδία του Λιστ, συμπληρώνουν το κλασικό μοτίβο του δεύτερου μέρους, ενώ η βραδιά δεν θα μπορούσε παρά να κλείνει με το έργο ενός συνθέτη που ανήκει στη φυλή των Ρόμα, του Ρουμάνου Grigoras Dinicu, ως φόρος τιμής σε όλους τους τσιγγάνους που με το πάθος και την αγάπη τους για τη μουσική, διαδίδουν την κουλτούρα τους σε όλο τον κόσμο. Τον περασμένο Ιανουάριο το πάθος της Budapest Gypsy Symphony Orchestra μάς έκανε να σφυρίζουμε αγαπημένες μελωδίες, ενώ την επόμενη μέρα ψάχναμε το cd τους στα ράφια των δισκοπωλείων προσπαθώντας να θυμηθούμε το ουγγρικό όνομα της ορχήστρας: Szaztagn Cinanyzencokow.
Πληροφορίες- Κρατήσεις: www.ticketnet.gr, 2108840600

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας:
Σκηνοθεσία:


Παίζουν:

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b