MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
07
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
All the Colors of the Dark
Arabian Nights
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Father Mother Sister Brother
Greenland 2
How to Shoot a Ghost
Inception
KinoFest στην Αθήνα
Kontinental ’25
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Noi
Old boy
O χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο
Rosemary
SOS
Sirât
Stray Kids: The dominATE Experience
The Greek Experiment
The loner
Vampyr
Yunan
Ένα απλό ατύχημα
Αίμα και μαύρη δαντέλα
Αγάπη για τον Ερωτα
Αγιος Παΐσιος
Αλέξανδρος ο Μακεδών
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανακόντα
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Βιριδιάνα
Βοήθεια!
Βουγονία
Διπλόδοκος, το δεινοσαυράκι (μεταγλωττισμένη)
Δύο εισαγγελείς
Εκτός εαυτού
Επιστροφή στην πατρίδα
Επιστροφή στο Silent Hill
Ετοιμη για όλα
Ζουζούνια (μεταγλωττισμένο)
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η θυσία
Η καρδιά του ταύρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θεώρημα
Κάποτε στη Γάζα
Κάρλα
Καποδίστριας
Κλείδωσες; Οι άγνωστοι 3
Μέρες οργής
Μίστερ Κλάιν
Ματαντόρ
Μια μάχη μετά την άλλη
Μια μορφή στο παράθυρο
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Νυρεμβέργη
Ο Λέων της Πεντέλης
Ο Σημαδεμένος
Ο Χόπερ και το μυστικό της μαρμότας (μεταγλωττισμένη)
Ο έρωτας γράφεται…
Ο ήχος της πτώσης
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο θρύλος του κάστρου Σουράμ
Οι δικοί μου άνθρωποι
Οι φύλακες του χιονιού (μεταγλωττισμένη)
Ο ξένος
Ο φίλος μου ο Ταφίτι (μεταγλωττισμένη)
Πάρε το πράγμα και σφάξ’ το
Πρωινή περίπολος
Ρούφους – Ο θαλάσσιος δράκος που δεν ήξερε κολύμπι (μεταγλωττισμένη)
Σας πιστεύουμε
Σατανάδες της ακολασίας
Σπασμένη φλέβα
Συναισθηματική αξία
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τα ονειροζωάκια: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το Χαμίνι
Το ήσυχο κορίτσι
Το καταφύγιο
Το πάθος της Ζαν ντ’Αρκ
Το πουλί με τα κρυσταλλένια φτερά
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρήμα της οργής
Το χρώμα του ροδιού
Φρου-Φρου ο σκανδαλιάρης (μεταγλωττισμένη)
ΔΡΑΜΑ

Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι

Δυνατό σκηνοθετικό ντεμπούτο για την ισπανίδα Κάρλα Σιμόν που τιμήθηκε με δύο βραβεία στο φεστιβάλ Βερολίνου και τρία Γκόγια από την Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 97'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Η εξάχρονη Φρίντα κοιτάζει σιωπηλά τα τελευταία αντικείμενα που μπαίνουν σε κουτιά στο διαμέρισμα της μητέρας της που έχει πεθάνει. Αποχαιρετώντας την, οι φίλοι της ακολουθούν το αυτοκίνητο κουνώντας τα χέρια τους. Αν και η οικογένεια του αγαπημένου θείου της την υποδέχεται με ανοιχτή αγκαλιά, η Φρίντα χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει το νέο της σπίτι στην εξοχή, μακριά από τη Βαρκελώνη. Τις στιγμές παιδικού ενθουσιασμού διαδέχονται μοναχικές σκέψεις τα βράδια που η Φρίντα προσεύχεται για τη μητέρα της.

Μια σχεδόν αυτοβιογραφική ιστορία δοσμένη με σπάνια ειλικρίνεια, τρυφερότητα και αμεσότητα από την ταλαντούχα Σιμόν που αφιερώνει την ταινία στη μητέρα της.

Το οδυνηρό θέμα της απώλειας του γονιού και του κενού που αφήνει στην ζωή του μικρού παιδιού (αλλά και το αναγνωρίσιμο μοτίβο τους δράματος ενηλικίωσης) δίνεται μέσω μιας ποιητικής υπέρβασης που ποντάρει στο ζεστό καλοκαιρινό κλίμα της ξενοιασιάς και δίχως να εκβιάζει τη συγκίνηση. Κυρίως όμως είναι η εστίαση στη συμπεριφορά της μικρής πρωταγωνίστριας (αφοπλιστική ερμηνεία από την πιτσιρίκα και κυρίως θαυμάσιο το υποκριτικό δέσιμο που έχει στις σκηνές με την μικρότερη ξαδέλφη της) και η απεικόνιση με έντονα χρώματα της παιδικής ψυχοσύνθεσης που κάνει την ταινία σχεδόν ακαταμάχητη.

Είναι φυσικό βέβαια ένα τόσο σκληρό στόρι να αποθαρρύνει μεγάλο μέρος του κοινού αλλά είναι τέτοια η σκηνοθετική προσέγγιση- χωρίς μελό αναφορές ή περιττές ευκολίες- και κυρίως η εντιμότητα στις προθέσεις και τη γραφή, που οδηγούν το φιλμ σε ένα καίριο σχόλιο όχι μόνο για την ανάγκη ενός παιδιού να βρει την ασφάλεια και τη φροντίδα που του αρμόζει αλλά κυρίως για τη σημασία και την έννοια της οικογένειας.

Η καταλανική οικογένεια των 90ς είναι το πεδίο αντιπαράθεσης δύο ρητορικών (από τη μια η σκληρή θρησκόληπτη γιαγιά και από την άλλη η αγνότητα κι ο αέρας ελευθερίας που αναπνέει η οικογένεια του θείου της Φρίντα) που πρεσβεύουν διαφορετικές λογικές ως προς το θέμα της διαπαιδαγώγησης και της φροντίδας των ανήλικων τέκνων της.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Ενα Αξέχαστο Καλοκαίρι (Summer 1993)
Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν
Σενάριο: Κάρλα Σιμόν

Παίζουν: Λάια Αρτίγκας, Πάουλα Ρόμπλες, Μπρούνα Κούζι, Νταβίντ Βερντάγκερ

Διάρκεια: 97'
Χώρα: Ισπανία
Έτος: 2017

Rating: 3
Διανομή: One From the Heart
Περισσότερα από CINEMA