MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στέρεο Νόβα, η επιστροφή

Είναι ένα κομμάτι, μικρό σαν σφήνα μέσα στον «Ουρανό» το καινούγριο άλμπουμ των Στέρεο Νόβα…

author-image Μαρία Μαρκουλή

Δυο δεκαετίες από τότε που έδωσαν σήμα /τέλος (ποτέ δεν λέμε αντίο στους φίλους πάντα «στο επανιδείν») ένα κομμάτι, η «" target="_blank" >Ακτογραμμή» που μπορεί να το έβαζα λεζάντα στην επιστροφή/ σαν κολλητική ουσία των στιγμών, σαν ηχώ από τα παλιά (το ’97 είχε κυκλοφορήσει το «Βιταμίνα Τεκ») γιατί κατά κάποιο τρόπο με ακτογραμμή μοιάζει το αφήγημα της συναρπαστικής διαδρομής και στέρεας θέσης τους στα μουσικά πράγματα.

Σε κάνει να προσέχεις τις λεπτομέρειες, κοντά και μακριά, αφήνει ίχνη στην άμμο, μεταφέρει τις ιστορίες της πόλης σε μια άλλη ατμόσφαιρα, μετατρέπει την αστική ζωή σε μια ποιητική, αλμυρή ελαφρότητα. Για σένα και στον εαυτό σου απέναντι.

‘Ομορφες στιγμές, θαυμάσια τραγούδια. Το ηλεκτρονικό μέλλον των 90ς είναι ψηφιακή μας ιστορία πια και οι Στέρεο Νόβα, λίγο μεγαλύτερα παιδιά που δεν σταμάτησαν να σκαρώνουν παιχνίδια. Ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχάλης Δέλτα δεν έπαψαν να εκφράζονται δημιουργικά σε όλη αυτή την μετα-Στέρεο Νόβα εποχή. Που τόσα-πολλά-έχουν-συμβεί.

Και εδώ τώρα: «" target="_blank" >Ισορροπία», «" target="_blank" >τα Δέντρα», «" target="_blank" >Βίντεο Κλαμπ», «" target="_blank" >Θηβών», «" target="_blank" >Ασύμετρη Διάταξη», «" target="_blank" >Πισίνα», «" target="_blank" >Διασταύρωση Ρέηβ», «" target="_blank" >Νέα Μόδα»_ νέοι , με πολλά αστεράκια, «Στέρεο Νόβα».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=_Nge0_AqRf8

Είμασταν εκεί στην αρχή. Κάναμε συνεντεύξεις στα ΝΕΑ τότε, μέσα σε μια θύελλα ηλεκτρονικών ήχων που «έσκαγαν» γύρω και μας είχαν παρασύρει όλους, κρατούσαμε «πολαρόϊντ» της πόλης, από τις ταράτσες της και άλλα στέκια ενώ οι Στέρεο Νόβα έγραφαν «ποιήματα» που έφταναν παντού. Χωρίς καμία – μα καμία – αμφιβολία, απο τα πιο έντονα αποτυπώματα στην εγχώρια μουσική σκηνή, το δικό τους. Συνειρμικά μια ολόκληρη εποχή, ένας ολόκληρος κόσμος.

Θυμάμαι αυτό – ίσως το θυμούνται κι εκείνοι μια συνέντευξη που κάναμε για το ΕυρωπαΪκό ΜΤV, τότε που το ΜΤV ήταν μουσικό κανάλι. Είχαμε γυρίσει πλάνα στο κέντρο της πόλης, αλλά ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης έγινε στην παραλία του Φαλήρου, στις μεγάλες πέτρες κοντά που κόβουν το κύμα. Πόσο μ’ αρεσε εκείνη η εικόνα. Πόση δύναμη είχε η μουσική τους – πόσο οι Στέρεο Νόβα «ταξίδευαν» μακριά. Και όλα επιστρέφουν. Διαφορετικά, φρέσκα και δυνατά το ίδιο. Όλα είναι εδώ. Όλα είναι ο Ουρανός.

stereo nova ouranos

** Οι Στέρεο Νόβα θα εμφανιστούν στο Summer Nostos Festival στις 18 Ιουνίου.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b