MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Record Store Day: Tips και… ευχές απ’ τα Δισκάδικα

Από όλες τις γιορτές και τις επίσημες μέρες _ υπάρχουν πολλές,π χ μέρα του αβοκάντο, μέρα της σαγιονάρας, μέρα της επαφής με τους εξωγήνιους_ αυτή που εμείς οι φαν της μουσικής τιμάμε κάθε χρόνο είναι η Μέρα του Δισκάδικου, παγκοσμίως γνωστή ως Record Store Day και πέφτει Σάββατο του Απρίλη φέτοs το Σάββατο αυτό, 21 του μήνα.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Το δισκάδικο παραμένει ο φυσικός χώρος της μουσικής, ακόμη και τώρα που η μουσική δεν κυκλοφορεί σε φυσική μορφή, αλλά “stream-άρεται και υπάρχει παντού, ανά πάσα στιγμή και έτσι όπως ονειρεύεσαι να την έχεις. Αμέσως. Δεν περιμένεις, δεν πας στο δισκάδικο να ρωτάς ξανά και ξανά μήπως ήρθε το δισκάκι. 

Τότε γιατί γιορτάζουμε τη Μέρα του Δισκάδικου, και όχι ας πούμε τη μέρα του streaming;
Πρώτο, προφανώς θα γιορτάζεται και η μέρα του streaming κάποια μέρα, αλλά γιορτάζουμε τη Μέρα του Δισκάδικου γιατί –πώς να το κάνουμε;- τα δισκάδικα είναι cool μέρη. Είναι σαν καφέ με βινύλια και CD (ναι και τέτοια) όπου συναντιώνται άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και ανταλλάσουν απόψεις για το τι σημαίνει το βραβείο Pulitzer που δόθηκε στον Kendrick Lamar και πόσο σούπερ είναι που οι Last Drive έχουν καινούργιο δίσκο. Στο μεταξύ «παίζει» να εμφανιστεί και κάποιος από τους Last Drive δίπλα να τσεκάρει δισκάκια.

Για την ιστορία η ιδέα του Record Store Day γεννήθηκε στην Αμερική στη Βαλτιμόρη συγκεκριμένα απο ιδιοκτήτες μικρών, ανεξάρτητων δισκάδικων, μια μέρα που τα έλεγαν μεταξύ τους. Για να τονωθούν τα μικρά ανεξάρτητα δισκάδικα δημιουργήθηκε άλλωστε η Record Store Day, ανεξάρτητα που όλα τα δισκάδικα στο μεταξύ έγιναν μικρά και χώρεσαν και σε ορόφους πολυκαταστημάτων. Το 2007 η Μέρα Δισκάδικου έκανε πρεμιέρα και πρέπει να ανήκει σίγουρα στις πιο πετυχημένες ιδέες, αφού όχι μόνο «έπιασε» αλλά και φούντωσε και διαδόθηκε σε πολλές χώρες που την γιορτάζουν με συνέπεια κάθε χρόνο.

Ειδικά για αυτή τη μέρα, πολλοί καλλιτέχνες κυκλοφορούν δίσκους– και τα 7ιντσα γίνονται ανάρπαστα. Συναυλίες οργανώνονται μέσα σε δισκάδικα, ενώ βρίσκεις προσφορές και σπάνιες εκδόσεις, δηλαδή να’ ταν κι άλλες μέρες σαν κι αυτή! Μα είναι –τα δισκάδικα είναι στη θέση τους όλες τις μέρες του χρόνου.

Record Store Day 2018

Οπότε, σε αυτό το σημείο και μέσα στον εορταστικό τόνο της ημέρας ακολουθούν μερικά Record Store Day tips για να περάσεις καλά μέρα που είναι.

  • Να πας σε όσα περισσότερα δισκάδικα μπορείς. Είναι περισσσότερα από όσα φαντάζεσαι και το καθένα έχει το δική του ατμόσφαιρα.
  • Αν εντοπίσεις κάποιο βινύλιο που σ’ενδιαφέρει με το σηματάκι Record Store Day-ειδική έκδοση- πάρτο. ‘Η αξία του, άλλωστε, ανεβαίνει συνεχώς.
  • Μην αφήσεις δίσκο που να σ’ ενδιαφέρει για αργότερα. Εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Ετσι παραλίγο να είχα χάσει το 12ιντσο American Beauty του Bruce Springsteen που το πέτυχα τελικά τελευταία στιγμή τυχαία.
  • Ευκαιρίες είναι κρυμμένες και στα «μεταχειρισμένα» κάπου ανάμεσα στις πολλές ζωές του βινυλίου.
  • Καλό είναι να φτιάξεις ένα γενικό πρόγραμμα. «Παίζουν» live και event σε διάφορα σημεία που ανακοινώνονται πάντα νωρίτερα. Όπως στο Homocore (Βουλής και Ηπίτου) όπου γύρω στις 4 το απόγευμα θα στηθεί ένα Window Session με μουσικές που θα ομορφύνουν (κι άλλο) τον πεζόδρομο. Ή όπως στο Kasseta Record Store (Σοφοκλέους 5) που έχει προγραμματίσει πάρτι με 10 DJs και live ή στο Underflow εκεί στον σταθμό Μετρό Συγγρού-Φιξ, στην Καλλιρόης όπου εκλεκτοί μουσικάνθρωποι διαλέγουν και παίζουν δίσκους. Ή στο Record House της Νέας Σμύρνης με το πλούσιο εορταστικό μενού.
  • Δώσε ραντεβού με φίλους σε δισκάδικα. Εμπειρίες που μοιράζονται είναι καλύτερες.
  • Ζήτησε από παλιότερους να ακούσεις ιστορίες από δισκάδικα, από το Happening και το Jazz Rock, από το Pop 11, από δισκάδικα παντού, εδώ κι αλλού, από το Λωτό και τη Stereodisc της Θεσσαλονίκης ως το μεγαλοπρεπές Amoeba της Καλιφόρνιας. Όλοι θέλουμε να λέμε/και ν’ ακούμε ιστορίες.
  • Να φορέσεις βολικά παπούτσια. Και να μην αφήσεις τη μέση να διαμαρτυρηθεί πολύ από την ορθοστασία(έχουν χαλάσει μέσες και μέσες σε δισκάδικα)
  • Μπες στο κλίμα βλέποντας σειρές και ταινίες που έχουν σχέση με μουσική και δισκάδικα, αλλά όχι πάλι το High Fidelity. Δες το Get Down μια πρόταση. Ή δες το άλλο, το Vinyl. Ή πήγαινε σινεμά έτσι κι αλλιώς.
  • Κάθε χρόνο η Μέρα έχει και τον καλλιτέχνη – πρεσβευτή της (έτσι το’ χουν φτιάξει). Φέτος είναι οι Run The Jewels, δηλαδή ο Killer Mike και ο El-P που και οι δυο έχουν αφομοιώσει την κουλτούρα του δισκάδικου και έχουν διαμορφώσει τους δικούς τους ήχους μέσα από ψαξίματα και σκαψίματα και ώρες ατέλειωτες ανάμεσα σε πάγκους και σε ράφια. Αξίζει να τους ακούσεις γιατί κάνουν σπουδαία πράγματα στο hip hop.
Run The Jewels 1

Run The Jewels

  • Και κοίτα. Να επιστρέψεις στο δισκάδικο. Είναι εκεί όλες τις μέρες του χρόνου (ώρες καταστημάτων και ίσως κι άλλες μερικές φορές).

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b