MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ένα “μουσικό” ταξίδι στη Σύρο με την Άννα Μπουρμά

To ταξίδι – αποστολή στην ανοιξιάτικη Σύρο για την παρακολούθηση του project της Άννας Μπουρμά, «5 στοιχεία» στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων -αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, κτισμένο κατά τα ιταλικά πρότυπα, με το προσωνύμιο “Μικρή Σκάλα” κατά αντιστοιχία της Σκάλας του Μιλάνου – είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες που στο σύνολό τους ευοδώθηκαν.

author-image Νίκος Ρουμπής

Η παράσταση της Άννας Μπουρμά είναι πρωτίστως μια προσωπική υπόθεση αφού πέρα από τη σύλληψη η ίδια έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία.

Τι είναι τα «5 στοιχεία»; Δύσκολο να του αποδώσει κανείς μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Η Άννα Μπουρμά, δηλώνοντας την αγάπη και τις αντοχές της για την «κινηματογραφική» αυτή δουλειά όπως τη χαρακτήρισε, μίλησε για «εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής, μια έντονη επιθυμία για συνδυασμό όλων των τεχνών επί σκηνής, ένα ρίσκο» που κρίνοντας από το αισθητικό αποτέλεσμα και την πολύχρονη παρουσία του φαίνεται να το έχει κερδίσει, σε μια πορεία περισσότερο προσωπική, πιστή ωστόσο στα ιδανικά και τις αξίες της.

IMG 20180405 095541

Με αφόρμιση τη θεωρία του Ησιόδου για τα στοιχεία συγκρότησης του κόσμου (φωτιά, αέρας, νερό, γη) η performance αυτή επιδιώκει την ανασύνθεση και το συνταίριασμα τους. Σε μια πολυδιάστατη πορεία με τη σύμπραξη της μουσικής, των φιλοσοφικών -εξομολογητικών- αναζητήσεων που σχετίζονται με την ύπαρξη και την πορεία του ατόμου και του συνόλου -τα σχετικά κείμενα υπογράφει και αφηγείται ο Τάκης Μπουρμάς-, των ασυνήθιστων μουσικών οργάνων (γκάιντες, καβάλι, τσαμπούνες), της ψηφιακής τεχνολογίας -εικόνες φυσικής ομορφιάς προβάλλονται πάνω σε μια ιδιαίτερη κατασκευή που μοιάζει με καπάκι πιάνου- δημιουργείται μια πανδαισία ήχων και εικόνων υποδειγματικά συγχρονισμένη.

anna bourma 1 

Οι -με νόημα- στίχοι του Τάκη Μπουρμά και η εκτέλεσή τους με τη μελωδική, καθάρια φωνή και την υποστηρικτική κινησιολογία -άλλοτε έντονη, άλλοτε διακριτική, όπως μπορεί να είναι κατά αντιπαραβολή και η μορφή των συστατικών στοιχείων δημιουργίας- της Άννας Μπουρμά δημιουργούν μια σύνθεση που παραπέμπει κυρίως σε ένα ταξίδι ψυχής με τις κάθε είδους ενδοσκοπικές αναζητήσεις και ευρύτερες επιδιώξεις.

Η ιδιαίτερη αυτή δουλειά, που αφουγκράζεται κανείς την ποιότητά της όπως προκύπτει αβίαστα, τοποθετείται ως συνολικό αποτέλεσμα στο επίπεδο ενός θεάματος με ήθος.

anna bourma 2

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Συναυλίες
VIMA_WEB3b