MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δέκα live από την καρδιά του χειμώνα

Πώς «δουλεύει» η μουσική; Σε κάνει να νοιώθεις καλά, δημιουργεί μια θαλπωρή, λένε πολλοί– μπορεί- είναι μια γέφυρα που ενώνει, είναι ένα sold out που κάνει αίσθηση (όπως οι Suicideboys από τη Νέα Ορλεάνη στο Piraeus Academy), είναι ένα σταθερό ραντεβού (o Σταμάτης Κραουνάκης συναντά το κοινό του στη Σφίγγα), είναι, μεταξύ άλλων και δέκα live προτάσεις από την καρδιά του χειμώνα.

Χειμερινοί Κολυμβητές
author-image Μαρία Μαρκουλή

1. Χειμώνας στα βαθειά και –ποιοι άλλοι;- οι Χειμερινοί Κολυμβητές κάνουν απλωτές στο Κρεμλίνο ( Καραϊσκου 9 Πειραιάς). Οι Χειμερινοί είναι θρύλος δεν είναι αστεία και τα λάιβ τους γνωστό ότι σηκώνουν κύμα σε συναυλικά νερά. Δηλαδή της κατηγορίας «τους βλέπεις και τους ξαναβλέπεις» βρέξει –χιονίσει. Μέχρι τις 27, εκεί στον Πειραιά.

Phil Gates 1

Phil Gates

2. Τα μπλουζ πάντα. Τα μπλουζ που « ζέσταιναν» ψυχές σε καιρούς δύσκολους και δύσβατους δεν θα σταματήσουν ποτέ να το κάνουν. Αυθεντικών, ηλεκτρικών, μπλουζ εκπρόσωπος ο κιθαρίστας Phil Gates από το Σικάγο. Έρχεται για πρώτη φορά. Και τον υποδέχεται στη σκηνή του το Ηalf Νote Jazz Club, κλασικό σημείο εκλεκτών εμφανίσεων της πόλης (Τριβωνιανού 7 στο Μετς). Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου.

aggelakas 1

Γιάννης Αγγελάκας

3. Αυτό τώρα: Η Θεσσαλονίκη κατεβαίνει στην Αθήνα. Και εξηγώ: Μερικοί από τους ωραίους, δραστήριους και ανήσυχους μουσικούς τη σκηνής πάνω, νέοι και παλιοί, έρχονται στην Αθήνα και φέρνουν τη δική τους Θεσσαλονίκη: Το SKG διήμερο φεστιβάλ. Την πρώτη ημέρα (Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου): οι Underwater Chess το ηλεκτρονικό ντουέτο των Μιχάλη Βρέττα (βιολί, φωνή) και Πάνου Παπάζογλου (κιθάρα/φωνή), οι M.A.t.E με τα ηλεκτρονικά drum’n bass τοπία τους, οι Alien Mustangs με έναν αέρα νέο και vintage μαζί καθώς και ο Γιάννης Αγγελάκας & 100°C φέρνουν vibes του βορρά και εμπνεύσεις από παντού. Την επόμενη (Σάββατο 10/2) ο Μπάμπης Παπαδόπουλος επί σκηνής με την Electric Solo πρότασή του, οι Psychedelic Trips to Death με ηλεκτρονικούς και ροκενρόλ συνδυασμούς, οι Johnny Carbonaras με «σερφο/πανκ» ψυχεδελικά διακριτικά και ο Ντίνος Σαδίκης με την ηλεκτρισμένη, πειραματική, νέο-κυματική αύρα του-και με τη μπάντα του μαζί. Με άλλα λόγια- η Θεσσαλονίκη στο Gagarin. Στην οδό Λιοσίων 205.

 tania tsanaklidou

Τάνια Τσανακλίδου

4. Τάνια Τσανακλίδου. Με τον μοναδικό τρόπο που έχει η Τάνια να επικοινωνεί την Τέχνη της στο κοινό και τέσσερις μουσικούς, ο καθένας με την δική του αναγνωρίσιμη ταυτότητα στη σκηνή, ο Blaine L. Reininger βιολί, ο Βαγγέλης Κοντόπουλος μπάσο, ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας κιθάρες και ο Αναστάσιος Μισυρλής τσέλο. Δευτέρες και Τρίτες στον Σταυρό του Νότου (Θαρρύπου 37, Ν. Κόσμος) από τις 29/1. Αυτή και αν είναι συνάντηση που ζεσταίνει ψυχές.

gefira 1

Νίκος Τσουκαλάς – Κώστας Καριτζής

5. Γέφυρες τώρα, παντού. Γνωστή μας αυτή, στο 3ο ήδη κεφάλαιό της, η Γέφυρα πάνω από τη Συγγρού που «ενώνει» την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με την Πάντειο, απέναντι. Ενώνει και ο Ianis Xenakis. Δυο νέοι συνθέτες, ένας κοντραμπασίστας και τρεις ακόμη μουσικοί. Οι Νίκος Σταυρόπουλος και Κορνήλιος Σελαμσής συζητούν για τον διάλογο των σημερινών δημιουργών με το έργο του Ιάννη Ξενάκη. Και συναυλία ακολουθεί, ένα ρεσιτάλ του κοντραμπασίστα Νίκου Τσουκαλά, με τη συνδρομή της σοπράνο Νέλης Μαυροειδή, του βιολονίστα Κώστα Καριτζή και του Tim Ward στα ηλεκτρονικά. Αυτά τα ωραία –Ianis Xenakis και θάλασσα στο βάθος. 24/1

galani 

Δήμητρα Γαλάνη

6. Στη σειρά «Γέφυρες» στο Μέγαρο Μουσικής συναυλία που αξίζει να προσέξεις είναι προγραμματισμένη. Παραδόσεις, χρώματα, ήχοι ανακατεύονται με προτάσεις, εμπνεύσεις και πειραματισμούς. Πώς γίνεται αυτό; Έτσι: Η Δήμητρα Γαλάνη με τους Chronos Project συναντά τους ΤΑΚΙΜ σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ανατολή έτσι όπως η μουσική μπορεί να σε πάει. Στις 30 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ταιριάζουν οι ήχοι του Κόσμου στο Μέγαρο. Όμορφα.

foivos delivorias

Φοίβος Δεληβοριάς και Μαρίνα Σάττι 

7. Και τώρα κάτι διαφορετικό: Γιουσουρούμ, δηλαδή flea market, δηλαδή απλώσαμε πραμάτια και σας περιμένουμε. Ποιοί; Ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Μαρίνα Σάττι με τις Fones καθώς Φοίβος και συνεργάτες ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους στους πάγκους και αρχίζει παζάρι μουσικό και πολύχρωμο, ενώ η Σάττι φέρνει τραγούδια και μουσικές από όλο τον κόσμο, από την παλιά Αμερική, την μεσαιωνική Γαλλία, απ’ τα Βαλκάνια ως την Αραβία, ένα παζάρι μουσικό δηλαδή κανονικό στήνεται τα Σάββατα 20 & 27 Ιανουαρίου και 3 και 10 Φεβρουαρίου  στο Passport Κεραμεικός (Κεραμεικού 58)

protopsalti

Άλκηστη Πρωτοψάλτη & Σταύρος Ξαρχάκος 

8. Τίτλος ταινίας θα μπορούσε να ήταν: «Η Συνάντηση», που όντως έχει κινηματογραφική διάσταση αν σκεφτεί κανείς τις εικόνες που φέρνουν τα τραγουδια μαζί τους. Σταύρος Ξαρχάκος και Άλκηστη Πρωτοψάλτη μαζί και πάλι στο main stage του Gazarte. Από τις 20 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Yiannis Kassetas

Yiannis Kassetas

9. Στο μεταξύ, δεν ξέρω αν έχει σημειωθεί ότι κάθε Τρίτη στην Afrikana (Ιεροφαντών 13) «παίζουν» δυνατά jam sessions. Yiannis Kassetas και Athens Jazz Collective τζαμάρουν και ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και κάθε μήνα έχουν και αφιέρωμα σε ένα διαφορετικό είδος της τζαζ. Jazz Funk Revolution για τώρα- με καλεσμένους που σπεύδουν μαζί τους να «τζαμμάρουν». Στα τζαζ κλαμπ της πόλης ανεβαίνουν συνεχώς οι θερμοκρασίες (μην πείτε ότι δεν σας το είπαμε).

panos katsimixas

Πάνος Κατσιμίχας

10. Πρόταση διαχρονικής αξίας. Γιατί τέτοιοι είναι οι αυθεντικοί καλλιτέχνες. Ο Πάνος Κατσιμίχας θα είναι στη Σφίγγα και εκεί έχει πρόγραμμα να πει τραγούδια από όλη την πορεία των αδελφών Κατσιμίχα, να κάνει ένα αφιέρωμα στον Μπομπ Ντίλαν, μαζί με το συγκρότημά του τους Back Pages και με τον τραγουδοποιό Δημήτρη Καρρά. Όλα αυτά στην μουσική σκηνή της Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημίας (20 και 27 Ιανουαρίου και 3 και 10 Φεβρουαρίου).

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b