MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

5 ασκήσεις για να “ανεβάσετε” την ψυχολογία σας

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης από άποψη σωματικού βάρους και δύναμης, αλλά πόσοι από εμάς συνειδητοποιούν την επίδραση της γυμναστικής στην ψυχολογία μας;

author-image Μαρία Γεωργιλάκη
Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έχουν τεκμηριώσει τις θετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης στη ψυχολογία των ανθρώπων. Μάλιστα ορισμένες έδειξαν ότι σε ασθενείς με κατάθλιψη, η σωματική άσκηση βοηθούσε όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, η συστηματική άσκηση του σώματος συμβάλλει σε μια καλύτερη αυτοεκτίμηση και σε λιγότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Όμως ποιες δραστηριότητες βελτιώνουν την αυτοπεποίθησή μας και μας βοηθούν να πούμε αντίο στο στρες και την κατάθλιψη;

Περπάτημα
askiseis gia kaluteri psuxologia 2

Η απλούστερη, πιο εύκολη και οικονομικά προσιτή άσκηση όλων. Η Κλινική Υπνοθεραπεύτρια και Life coach, Jacqueline Hurst, υποστηρίζει ότι το να βάλουμε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Πραγματικά δεν χρειάζεται να είμαστε ώρες στο γυμναστήριο! Ένα δεκάλεπτο περπάτημα στη φύση είναι τεράστιο όφελος για την ψυχική μας ευεξία. “Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε, είναι να σας είναι ευχάριστη και αβίαστη η άσκηση που θα επιλέξετε. Μη βάζετε πάρα πολύ δύσκολους στόχους στην αρχή. Αν το κάνετε αυτό, θα είναι λιγότερο πιθανό ότι θα ξεκινήσετε και εν συνεχεία να τους πετύχετε”, σημειώνει η ειδικός.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αερόβια δραστηριότητα χαμηλής έντασης είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για την ενθάρρυνση των θετικών σκέψεων και τη βελτίωση της εγρήγορσης. Ξεκινώντας έτσι αργά και αυξάνοντας το ρυθμό και την απόσταση που πηγαίνετε σταδιακά, θα δείτε μεγάλη βελτίωση, όσον αφορά την πρόοδο της ψυχικής υγείας. Ασκήσεις χαμηλής έντασης μπορεί επίσης να είναι η καλύτερη επιλογή εάν υποφέρετε από κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα ή είστε επιρρεπείς σε κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την αναπνοή.

Yoga
askiseis gia kaluteri psuxologia 3

Ίσως είναι μια προφανής επιλογή, αλλά αν θέλετε να συμπληρώσετε το περπάτημα με πιο δυναμικές και διατατικές ασκήσεις (κυριολεκτικά και διανοητικά), η γιόγκα είναι ότι πρέπει. Όπως εξηγεί η Jacqueline: “Αν αγαπάτε τις πιο ήπιες ασκήσεις, πηγαίνετε γιόγκα. Είναι πολύ χαλαρωτική και είναι πάντα η πρώτη δραστηριότητα στη λίστα μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους. Η συγκέντρωση και η επικοινωνία της αναπνοής με το σώμα σας, μπορεί να είναι πολύ ευεργετική. Είναι δύσκολο να κρυφτείς όταν βρίσκεσαι στο στρωματάκι σου και αυτό από μόνο του μπορεί να είναι πραγματικά θεραπευτικό”. 

Εάν θέλετε πραγματικά να βιώσετε τη σύνδεση μυαλού-σώματος, προγραμματίστε μια συνεδρία yoga και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε. Μη βιαστείτε να βγάλετε σύντομα συμπεράσματα! Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε μαθήματα με πιο χαλαρό ρυθμό, όπως Hatha και Kundalini και αργότερα θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τα πιο δυναμικά, όπως Vinyasa και Ashtanga για να ανεβάσετε τον καρδιακό σας παλμό.

Κολύμπι
askiseis gia kaluteri psuxologia 4

Άλλη μία χαμηλής έντασης άσκηση, που η Jacqueline έχει δει θετικά αποτελέσματα στους πελάτες της, είναι το κολύμπι. Ενσωματώνοντας μόλις δέκα λεπτά κολύμβησης στην καθημερινότητά τους, είχαν καλύτερη διάθεση και ψυχολογία. Το πιο σημαντικό είναι το αν σας αρέσει ή όχι; Αν μισείτε κάθε δευτερόλεπτο στο νερό, βγείτε και κάνετε κάτι άλλο. Η αίσθηση ενθουσιασμού για τη δραστηριότητα στην οποία συμμετέχετε είναι εξίσου σημαντική με τα φυσικά οφέλη που θα κερδίσετε, όπως τονίζει η Jacqueline.

“Σκεφτείτε πώς θα αισθανθείτε αργότερα και επίσης παρατηρήστε πώς σκέφτεστε για την άσκηση εκ των προτέρων. Με άλλα λόγια, όταν βάζετε στο μυαλό σας θετικές σκέψεις, παίρνετε την αντίστοιχη ενέργεια από αυτό. Πρέπει να έχετε τις σωστές σκέψεις στο μυαλό σας, προτού προβείτε στην οποιαδήποτε δραστηριότητα”.

Ποδήλατο
askiseis gia kaluteri psuxologia 5

Ήρθε η ώρα να ξετρυπώσουμε το ποδήλατο από το γκαράζ και να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας! Η ποδηλασία αποτελεί μία από τις καλύτερες δραστηριότητες για τη βελτίωση της υγείας. Ποδηλατώντας, ενισχύουμε και βελτιώνουμε το μυοσκελετικό μας αλλά και το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, έχουμε ηρεμία, καταπολεμάμε τις αϋπνίες και μπορούμε να χάσουμε περιττά κιλά. Τι επίδραση όμως μπορεί να έχει στην ψυχολογική μας ισορροπία; Αρχικά, κάνοντας ποδήλατο αλλάζουμε παραστάσεις, βλέπουμε ένα ωραίο τοπίο και έτσι ξεκουραζόμαστε. Επίσης, ενεργοποιείται το ορμονικό μας σύστημα κι αυτό διευκολύνει την αντιμετώπιση ήπιας κατάθλιψης, άγχους και στρες.

Χορός
askiseis gia kaluteri psuxologia 7

Αν πιστεύετε ότι χορεύοντας γυμνάζονται μόνο τα πόδια, καιρός να αναθεωρήσετε! Η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης, μια διέξοδος από την καθημερινότητα και το στρες. Μακριά από την έννοια του “μοναχικού σπορ”, ο χορός είναι φτιαγμένος πάντα για δύο ή περισσότερους ανθρώπους, που βιώνουν έτσι τη χαρά της επαφής και της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο χορός, με την παραδοσιακή του έννοια, είναι της μόδας. Πέραν όμως της ευφορίας που μας προκαλεί, μελέτες έχουν δείξει ότι η απομνημόνευση χορευτικών κινήσεων και χορογραφημένων συνδυασμών, ενδυναμώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα την βελτίωση της μνήμης.

Το 2003 από τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, προέκυψε ότι άτομα που εξασκούνται στους χορούς αίθουσας δύο φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Επίσης άτομα με την νόσο Αλτζχάιμερ μπόρεσαν να ανακτήσουν ξεχασμένες αναμνήσεις όταν χόρευαν με μουσική που γνώριζαν.

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b