MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέατρο για παιδιά: 18 παραστάσεις για το χειμώνα

Φτιάχνουμε έναν επιλεκτικό οδηγό με τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της χειμερινής περιόδου για παιδιά κάθε ηλικίας.

author-image Στέλλα Χαραμή

Γιατροί που ψάχνουν φάρμακα για να γιατρευτούν και “τρελοί” εφευρέτες. Ξωτικά που παθαίνουν έρωτα. Ιππότες στα χρόνια του Μεσαίωνα. Πλάσματα με μαγικές ικανότητες. Παιδιά – θαρραλέοι εξερευνητές της ζωής ή παιδιά που απλώς απορούν για τη ζωή. Παιδιά που διασχίζουν ολομόναχα μιαν άγνωστη ήπειρο. Ο Πινόκιο, ο Ματίας, ο Ιβάν, η Μόμο, ο Δον Κιχώτης και ο Ρομπέν. Και οι Χιονάνοι – ποιοι είναι αυτοί; Καθένας από αυτούς τους θαυμαστούς κόσμους κλείνεται σε μια θεατρική παράσταση μα πιο πολύ κλείνεται στη φαντασία που το θέατρο απελευθερώνει. Τα Σαββατοκύριακα οι θεατρικές σκηνές της πόλης έχουν το χρώμα, τον ήχο, τη μουσική που τους δίνουν τα παιδιά. Ακολουθήστε τα. 

  

Άρχισαν

Μόμο
Paidika Momo

Ενα μικρό κορίτσι, η Μόμο κατοικεί στις παρυφές μιας γκρίζας πόλης και, χωρίς να το ξέρει, κρατάει τις τύχες τους στα χέρια της. Πως; Απλούστατα ακούγοντας τους. Το βιβλίο του Γερμανού Μίχαελ Εντε, χαρακτηρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του περασμένου αιώνα, ένας ύμνος για την αγάπη και τη φιλία, δίνει τροφή σε μια μουσικοθεατρική παράσταση που σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου και ζωντανεύει στη σκηνή ένας 15μελής θίασος.
Που Εθνικό θέατρο, Κεντρική Σκηνή
Πότε Κάθε Σάββατο 16.00 και Κυριακή 11.00

Μουσική και φίλοι
Paidika Mousiki kai Filoi2

Η πιο τρελή μπάντα της πόλης με φοβερό γκελ στα παιδιά την τελευταία πενταετία, οι Burger Project στεγάζονται από το φθινόπωρο στην «Πόρτα» με μια αστεία, περιπετειώδη, διαδραστική κι εννοείται μουσική παράσταση. Ηρωας της ο ασθενής δρ Κορνήλιος που πάσχει από φοβερή… ξινίλα – σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης αισιοδοξίας. Ποιο θα είναι, αλήθεια, το γιατρικό του;
Που Θέατρο Πόρτα
Πότε Κάθε Σάββατο, 17.30

Ιστορίες άνω κάτω
Paidika IstoriesAno

Οι μικρές και μεγάλες απορίες, οι σκέψεις, οι χαρές και οι καθημερινές ανακαλύψεις στη ζωή ενός παιδιού όπως τις έχει πρωτότυπα διατυπώσει ο Γάλλος εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μπερνάρ Φριό μπαίνουν κάτω από το “μικροσκόπιο” της Μαρίας Σαββίδου η οποία και τις αφηγείται με τη βοήθεια εννέα ηθοποιών και μουσικών επί σκηνής. Χορός, τραγούδι, μουσική, χρώμα κι ο κόσμος των παιδιών ζωντανεύει μέσα από το δικό τους βλέμμα για τον κόσμο των μεγάλων. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Καρδώνης, Χρήστος Σουγάρη, Αργυρώ Ανανιάδου, Στάθης Κόϊκας κ.α.
Που Θέατρο Τζένη Καρέζη
Πότε Κάθε Κυριακή 11.00 και 15.00 

Το αγόρι με τη βαλίτσα
Paidika Valitsa
Με τη συγκινητική ιστορία ενός προσφυγόπουλου καταπιάνεται φέτος ο θίασος του σκιοπαίκτη και σκηνοθέτη Ηλία Καρελλά. Πρόκειται για το έργο του Βρετανού συγγραφέα Μάικ Κένι (σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου) «Το αγόρι με τη βαλίτσα» που παρακολουθεί το ταξίδι του μικρού Ναζ από τη Μέση Ανατολή ως το Βερολίνο, κυνηγημένου από έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνει στην προσπάθεια του να σμίξει με το μεγαλύτερο αδελφό του… Μια παράσταση που παντρεύει ευρηματικά τη θεατρική αφήγηση, το θέατρο σκιών, τις video προβολές και τη μουσική. Στο ρόλο του αγοριού ο Δημήτρης Μακαλιάς και μαζί του η Αρετή Κετιμέ.
Που Θέατρο Κάππα
Πότε Κάθε Κυριακή 11.30

Ο σκεπαστής του φεγγαριού
Paidika Skepastis

Το best seller του Γάλλου Ερίκ Πιμπαρέ «Ο Φεγγαροσκεπαστής», το ποιητικό αυτό παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της αλληλεγγύης, αναλαμβάνει να ζωντανέψει η ηθοποιός Δέσποινα Μαραγκουδάκη. Πρόκειται για την ιστορία του Τιμολέοντα, ενός αγοριού που πιάνει δουλειά στο Φεγγάρι, με καθήκον να προστατέψει τα μισοφέγγαρα – εδώ δοσμένη μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, την ομάδα πέντε ηθοποιών και τεσσάρων παιδαγωγών.
Που Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης
Πότε Κάθε Κυριακή 12.00

Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο
Paidika Efeureseis

Η ιστορία των εφευρέσεων και των επιστημόνων που άλλαξαν (και θα αλλάξουν) την ιστορία του πλανήτη από την μακρινή αρχαιότητα μέχρι το μακρινό μέλλον. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σαρακατσάνης υπογράφει το πρώτο του θεατρικό έργο καταγράφοντας με άφθονο χιούμορ το χρονικό της ανθρώπινης εφευρετικότητας. Βιντεοπροβολές, animation, μουσική, διάδραση και επτά χαρισμαστικοί ηθοποιοί – Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη – βάζουν το μυαλό των παιδιών να δουλέψει προς το επίτευγμα!
Που Γκλόρια
Πότε Κάθε Σάββατο 15.00 και κάθε Κυριακή 11.30 και 15.00

Πινόκιο
Paidika Pinokio

Συνεχίζοντας την πολύτιμη δράση για θέατρο σε νοσοκομεία Παίδων και ιδρύματα, η νέα παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου αντλεί ιδανικά από τη διάσημη ιστορία του ξύλινου αγοριού που εμπνέει για τις αξίες της αλήθειας, του θάρρους και της δύναμης για ζωή. Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί την παράσταση που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, την κίνηση και τη μουσική και που όταν δεν ταξιδεύει σε κοινωνικές δομές εδρεύει στο Φουαγιέ του Νέου Κόσμου.
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου
Πότε Κάθε Κυριακή 12.00

Ματίας, ο πρώτος
Paidika Matias

Ενας κόσμος όπου τα παιδιά παίρνουν την εξουσία και βάζουν τέλος στον πόλεμο. Αυτόν τον κόσμο ονειρεύτηκε για λογαριασμό μας η Αλκη Ζέη σε μια τρυφερή αντιπολεμική ιστορία όπου ο μικρός Ματίας στρέφεται ο νεαρότερος βασιλιάς της ιστορίας και πλάθει ένα καλύτερο μέλλον. Σκηνοθετεί η Αρτεμις Γρύμπλα.
Που Αλφα Ιδέα
Πότε Κάθε Κυριακή 11.15

Κι εμείς καλύτερα!
Paidika Kalytera
Ποιος θα ανακαλύψει το Βιβλίο με όλες τις Γνώσεις του Κόσμου πριν είναι πολύ αργά; Με αυτή τη φοβερή σπαζοκεφαλιά καταπιάνεται ένα μικρό αγόρι που διψάει για περιπέτειες και βγαίνει στο κυνήγι της ανακάλυψης! Η νέα ιστορία της ομάδας Ντουθ για τη χαρά της γνώσης και της επικοινωνίας γεμάτη μυστήριο, χιούμορ και ανατροπές παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής για παιδιά ηλικίας 3-9 ετών.
Που Μέγαρο Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη
Πότε Κάθε Κυριακή 11.30

Αγησίλαγος
Paidika Agisilagos

Μετά τη θριαμβευτική της παρουσία στα θεατρικά πράγματα της Θεσσαλονίκης η παράσταση του μουσικού και παραμυθά Δημήτρη Μπασλάμ, επισκέπτεται την Αθήνα. Κουκλοθέατρο, μουσική, δράση και διάδραση και κεντρικός ήρωας ένας σεφ… λαγός που προσπαθεί να εμφυσήσει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού το ζήτημα της καλής διατροφής.
Που Ελληνικός Κόσμος, Θέατρον
Πότε Κάθε Κυριακή 11.00 (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου)

Ο ανύπαρκτος ιππότης
Paidika Ippotis

Ο κόσμος των Ιπποτών της Υψηλότερης Αρετής, στα χρόνια του βασιλιά των Φράγκων, Καρλομάγνου, ένας αλλιώτικος Μεσαίωνας και άφθονες δόσεις φαντασίας και χιούμορ ξεδιπλώνονται στο μυθιστόρημα του Ιταλο Καλβίνο, το οποίο και τροφοδοτεί την προσπάθεια της ομάδας Ντουθ και της σκηνοθέτη Βάσιας Ατταριάν, εδώ υπό τον τίτλο «Ο ανύπαρκτος ιππότης». Για δεύτερη χρονιά και για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω.
Που Skrow
Πότε Κάθε Κυριακή, 12.00

Έρχονται

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς 

Paidika Ivan 

Ο Θοδωρής Αμπαζής επιστρέφει με τη νέα του όπερα για παιδιά, αυτή τη φορά φιλοξενούμενος από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Το έργο βασισμένο στο γνωστό ρώσικο παραμύθι – πάνω στο οποίο έχει βασιστεί και το διάσημο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι – για το πουλί της φωτιάς, το μεγαλόσωμο πτηνό με τις μαγικές ικανότητες και σύμβολο της ελευθερίας καλεί παιδιά ηλικίας 5-12 ετών να γνωρίσουν τη λυρική τέχνη μέσα από μια βουτιά στον κόσμο της φαντασίας. Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου ενώ το λιμπρέτο υπογράφει η Σοφιάννα Θεοφάνους.
Πρεμιέρα 22 Οκτωβρίου
Που Εθνική Λυρική Σκηνή, Εναλλακτική Σκηνή
Πότε 22, 25, 26, 29 Οκτωβρίου/ 5, 7, 8, 12, 19, 21, 26, 28, 29 Νοεμβρίου/ 3, 5, 6, 10, 17, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

oneiro kalokairinis nyxtasΣαίξπηρ για παιδιά; Ναι. Οι δραστήριες «Μαγικές Σβούρες» του Δημήτρη Αδάμη συναντούν ξανά – αυτή τη φορά σε νέα διασκευή – το δημοφιλές σαιξπηρικό έργο «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» όπου άνθρωποι και ξωτικά μπλέκονται σε διασκεδαστικές περιπέτειες και συναισθηματικές παρεξηγήσεις στο μακρινό 1920, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αναμονή ενός καλύτερου κόσμου.
Πρεμιέρα 22 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Ιλίσια
Πότε Κάθε Κυριακή 11.00 και 15.00

Ρομπέν των Δασών
Paidika Roben

Ο μύθος του εμβληματικότερου λαϊκού ήρωα της Αγγλίας που πολέμησε την κοινωνική αδικία κλέβοντας χρήματα από τους ευγενείς της Βρετανίας και παραδίδοντας τα στα χαμηλά στρώματα της, φιλτράρεται δημιουργικά από την γραφίδα του έμπειρου Ανδρέα Φλουράκη και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη. Μια αθάνατη ιστορία για τις αξίες της δικαιοσύνης και της δύναμης του Καλού δοσμένη με χιούμορ και φαντασία.
Πρεμιέρα 29 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Τέχνης, Σκηνή Φρυνίχου
Πότε Κάθε Κυριακή 11.00 και 15.00

Χιονάνοι

Paidika Xionanoi2

Η ομάδα που άλλαξε τα δεδομένα στο παιδικό θέατρο, οι Patari project, δημιουργοί του υπέρ-επιτυχημένου «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» επιστρέφουν με την καινούργια τους πρόταση. Κοιτάζουν στο μαγικό καθρέφτη και αντικρίζουν μια νέα εκδοχή πάνω στο διάσημο παραμύθι της Χιονάτης και των Επτά Νάνων. Πάνω στο πατάρι ανεβαίνουν οι Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Σύρμας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης. Σκηνοθετεί η Σοφία Πάσχου
Πρεμιέρα 5 Νοεμβρίου
Που Θέατρο Πόρτα
Πότε Κάθε Κυριακή 11.00 και 15.00

Υπερπαραγωγές για μικρούς και μεγάλους

Δον Κιχώτης

Paidika DonKixotis

Η, εξασκημένη στις θεαματικές παιδικές παραγωγές και σημαντική χορογράφος, Σοφία Σπυράτου, επιχειρεί να δώσει θεατρική υπόσταση σε μια από τις οικουμενικότερες φιγούρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με σύμμαχο τον ποιητή Στρατή Πασχάλη που διασκευάζει τον Θερβάντες, μια αισθητική επηρεασμένη από το θέατρο του δρόμου και την commedia del arte, με μουσική (Νίκος Κηπουργός) και χορό και δράση, προσεγγίζει το μύθο του ονειροπόλου ιππότη, του «ολότελα ανθρώπινου» κατά τον Βάρναλη, Δον Κιχώτη. Στον επώνυμο ρόλο ο Γιάννης Στάνκογλου και στο ρόλο του πιστού ιπποκόμου του Σάντσο Πάντσο ο Δημήτρης Πιατάς. Μαζί τους ένας 18μελής θίασος.
Πρεμιέρα 21 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Παλλάς
Πότε Κάθε Σάββατο 15.00 και Κυριακή 11.30 και 15.00

Μέγας Αλέξανδρος

Paidika Alexandros

Αντλώντας από το νεανικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη πάνω στη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που αναδημιούργησε το πορτρέτο ενός βασιλιά – θεού, η σκηνοθέτις Νανά Νικολάου επιχειρεί να στήσει μια θεαματική παραγωγή με πλούσια σκηνικά, κοστούμια και video art. Στον επώνυμο ρόλο ο Μέμος Μπεγνής ενώ στο 14μελή θίασο συμμετέχουν ακόμα ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και ο Αγγελος Μπούρας.
Πρεμιέρα 22 Οκτωβρίου
Που Ελληνικός Κόσμος, Θέατρον
Πότε Κάθε Σάββατο 15.00 και Κυριακή 11.30

Παράσταση για μωρά

Εξω Πάνω Μέσα Κάτω

Paidika Exo Mesa

Εμπνευσμένη από το θέατρο βρεφών που εισήγαγε στην Ελλάδα η Ξένια Καλογεροπούλου, η Κατερίνα Καραδήμα φτιάχνει θέατρο για μωρά και νήπια – για δεύτερη χρονιά στη φυσική του «στέγη», στο θέατρο Πόρτα. Φέτος, με πρωταγωνιστή τον Αιμίλιο Αλεξανδρή, η Κατερίνα Καραδήμα στήνει μια ιστορία για τις πρώτες “μεγάλες” εμπειρίες στη ζωή ενός μικρού αγοριού.
Που Θέατρο Πόρτα
Πότε Κάθε Σάββατο, 12.00

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b