MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Εθνικό Θέατρο στις προθήκες του Μουσείου Μπενάκη

Την συνεργασία του με το Μουσείο Μπενάκη επαναλαμβάνει και φέτος το Εθνικό Θέατρο, προσθέτοντας δύο καινούργιες παραστάσεις, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και στην Πινακοθήκη Γκίκα.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Οι περσινές περφόρμανς του κύκλου «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο» συνάντησε «ενθουσιώδη υποδοχή» από το κοινό, παραδέχτηκαν με χαρά οι υπεύθυνοι του Μουσείου Μπενάκη, το κεντρικό κτίριο του οποίου είχε φιλοξενήσει μια σειρά θεατρικών δράσεων, που «συνομιλούσαν» με συγκεκριμένα εκθέματα. Από τη μεριά τους, οι αρμόδιοι του Εθνικού Θεάτρου κάνουν λόγο για μια μακρά λίστα αναμονής, που τους οδήγησε στην απόφαση όχι μονάχα να επαναλάβουν τις περσινές παραστάσεις, αλλά να παρουσιάσουν και δύο ακόμη καινούργιες, που θα παρουσιαστούν στα δύο παραρτήματα του Μουσείου.

«Η παραγωγή αυτή ήταν ένα ρίσκο», είπε, κατά την παρουσίαση των φετινών παραστάσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός. «Δεν είναι θέατρο, δεν είναι μουσείο, ούτε μουσειακό θέατρο. Είναι μάλλον μια παγκόσμια πρωτοτυπία», ενώ παρατήρησε πως «η συνομιλία των πολιτισμών αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο του σύγχρονου θεάτρου».

 ethniko theatro stis prothikes tou mouseiou benaki 2017 kakouriotis 4

Η «συνάντηση του κειμένου με το ιστορικό πλαίσιο του μουσειακού αντικειμένου» αποτελεί τη βασική ιδέα των παραστάσεων αυτών, τόνισε η επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι εδώ «η θεατρική πράξη συμπληρώνει τα κενά ανάμεσα σε αυτά τα δύο και θέτει καινούργια ερωτήματα στον θεατή».

Δύο είναι οι καινούργιες φετινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου που θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη. Η πρώτη έχει τον τίτλο «Περί Αλεξάνδρου» και δραματοποιεί αποσπάσματα από το έπος «Ισκανταρναμέ» του 12ου αιώνα, έργο του πέρση ποιητή Νιζαμί, που «είναι δημοφιλές μέχρι σήμερα», όπως σημείωσε ο Γιώργης Μαγγίνης, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου. «Ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μέρος της περσικής μυθολογίας και στο έπος γίνεται ένας από τους πέρσες βασιλείς». Όπως τόνισε, η παράσταση αφορμάται από ένα εικονογραφημένο φύλλο χειρογράφου του έπους, που αποδίδεται σε εργαστήριο της πόλης Σιράζ του 16ου αιώνα και εικονίζει τον Αλέξανδρο να συζητά με σοφούς της αρχαιότητας. «Αποτυπώνει δρώμενα με αυτό το θέμα που, με μια έννοια, περνούν από το θέατρο στη ζωγραφική και τώρα επιστρέφουν στο θέατρο».

 ethniko theatro stis prothikes tou mouseiou benaki 2017 kakouriotis 5

Για τον σκηνοθέτη της παράστασης Στρατή Πανούριο, η εμπειρία μιας παράστασης μέσα στο μουσείο «ήταν ένα μεγάλο δώρο». Εδώ, τόνισε, αντίθετα απ’ ό,τι στη θεατρική σκηνή, «ο χώρος είναι γεμάτος – πρέπει να αδειάσεις εσύ, για να μπορέσεις να τον γεμίσεις».

Τέλος, η δεύτερη παραγωγή θα αφορά την Γενιά του ’30 («έναν μεγάλο σταθμό απ’ όπου ξεκίνησαν πολλά τρένα», είπε χαρακτηριστικά ο Στάθης Λιβαθινός) και θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Γκίκα από τον Δεκέμβριο.

 ethniko theatro stis prothikes tou mouseiou benaki 2017 kakouriotis 2

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Ασωμάτων 22)

«Περί Αλεξάνδρου»

Παραστάσεις: 17, 22, 24, 29, 31 Οκτωβρίου, 5, 7, 12, 14, 19 Νοεμβρίου 2017

Μουσείο Μπενάκη Πινακοθήκη Γκίκα (Κριεζώτου 3)

«Κριεζώτου 3»

Παραστάσεις: 3, 5, 10, 12, 17, 19, 26 Δεκεμβρίου 2017, 2, 7, 9 Ιανουαρίου 2018

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1)

«Ερωφίλης κέντημα»

Παραστάσεις: 8, 15, 22, 29 Νοεμβρίου, 6, 13, 20 Δεκεμβρίου 2017

«Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε»

Παραστάσεις: 3, 10, 17, 24, 31 Ιανουαρίου, 7, 14 Φεβρουαρίου 2018

«Το είπε ο Γέρος»

Παραστάσεις: 21, 28 Φεβρουαρίου, 7, 14, 21, 28 Μαρτίου, 4 Απριλίου 2018

«Νεοπτολέμου μύησις»

Παραστάσεις: 11, 18, 25 Απριλίου, 2, 9, 16, 23 Μαΐου 2018

Έναρξη παραστάσεων: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: €15, €10 μειωμένο (ανά παράσταση), €25, €18 (για τις δύο νέες παραγωγές), €50, €35 (για το σύνολο των παραστάσεων στην Κουμπάρη)

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b