MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θεατρική σεζόν 2017-2018: 30 αναμενόμενες παραστάσεις για το χειμώνα

Από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι το Μάιο του 2018, ξεχωρίζουμε τις νέες εκείνες παραγωγές που θα βρεθούν στην κορυφή της θεατρικής μας ατζέντας.

author-image Στέλλα Χαραμή

Θρίλερ. Κωμωδίες και τραγωδίες. Συναίσθημα και πολιτική. Κλασικό ρεπερτόριο και νεόκοπα έργα. Θεατρικές αποδόσεις κινηματογραφικών αριστουργημάτων. Η χειμερινή περίοδος που ξεκινά – και σίγουρα πρόκειται ν’ αποκαλύψει κι άλλους θησαυρούς στην εξέλιξη της – μοιάζει να θέλει να ικανοποιήσει όλα τα θεατροφίλ γούστα. Εδώ φτιάχνουμε έναν επιλεκτικό οδηγό με τις αναμενόμενες νέες παραγωγές της αθηναϊκής (και όχι μόνο) σκηνής που θα μας φτάσουν από τον προσεχή Οκτώβριο μέχρι την Άνοιξη του 2018.

Ο Φάρος
Επικεφαλής (ως σκηνοθέτης) μιας ανδρικής dream team – Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Ψαρράς, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Προμηθέας Αλειφερόπουλος – στέφεται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και, σε συνέχεια των επιτυχιών του «Πουπουλένιου» και του «Θεού της σφαγής», συστήνει από τη σκηνή του «Αθηνών» το θρίλερ του Κόνορ ΜακΦέρσον. Αυτή τη φορά, η πλοκή τοποθετείται σ’ έναν παραθαλάσσιο οικισμό του Δουβλίνου, το βράδυ μιας βροχερής παραμονής των Χριστουγέννων όπου τέσσερις φίλοι κι ένας μυστηριώδης «εισβολέας» έρχονται απρόσμενα αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τους άλλους. Σασπένς, μαύρο χιούμορ, δραματικές κορυφώσεις, υπαρξιακά αδιέξοδα μπαίνουν στο μπλέντερ ενός έργου που έκανε την εμφάνιση του προ δεκαετίας στη σκηνή της Βρετανίας αποσπώντας επευφημίες κριτικών και βραβεία.
Πρεμιέρα Τετάρτη 4 Οκτωβρίου
Πού Θέατρο Αθηνών

Με δύναμη από την Κηφισιά 
Μετά το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» στο Εθνικό θέατρο, ο Δημήτρης Καραντζάς δοκιμάζεται ξανά στις αποχρώσεις της κωμωδίας εδώ στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου· αυτή τη φορά μ’ ένα τα σπουδαιότερα κείμενα του νεοελληνικού θεάτρου, το τελευταίο των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιαρά και άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή το 1995. Στον αριστοτεχνικό διάλογο ανάμεσα σε τέσσερις γυναίκες της αστικής κοινωνίας, έμπλεο από συγκίνηση, απόγνωση και χιούμορ, θα πρωταγωνιστήσει μια, υψηλών προσδοκιών, ομάδα: Λυδία Φωτοπούλου, Εμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. 
Πρεμιέρα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 
Πού Θέατρο του Νέου Κόσμου 

List Kifisia

«Με δύναμη από την Κηφισιά».

Αμλετ
Σταθερός προσκεκλημένος του παραγωγού και ηθοποιού Τάσου Ιορδανίδη, ο σκηνοθέτης Λεβάν Τσουλάντζε επιστρέφει στη σκηνή της Κηφισίας, δοκιμάζοντας αυτή τη φορά να σκηνοθετήσει μια κλασική τραγωδία, τη δημοφιλέστερη της σαιξπηρικής εργογραφίας. Ο μυστηριώδης θάνατος του βασιλιά της Δανίας του και ο ξαφνικός γάμος της χήρας του με τον αδελφό του, φέρνει το γιο του, πρίγκιπα Αμλετ μπροστά σε υπαρξιακές οδύνες, αποκαλύπτοντας συνάμα μπροστά στα μάτια του το έρεβος της εξουσίας, της πολιτικής και της ανθρώπινης ψυχής. Στο ρόλο του Αμλετ, ο Τάσος Ιορδανίδης, Οφηλία η Ιωάννα Παππά, Γερτρούδη η Πέμυ Ζούνη, Κλαύδιος ο Αρης Λεμπεσόπουλος – ένας ωραίος θίασος.
Πρεμιέρα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Ανεσις

7 χρόνια
Δύο χρόνια μετά το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο παιδικό θέατρο, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος επιχειρεί εντατικά και στο θέατρο ενηλίκων. Εκτός από την «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ για λογαριασμό του «Μικρού Παλλάς», προσαρμόζει σκηνικά και το κινηματογραφικό ισπανικό δράμα αγωνίας «7 χρόνια» που έκανε έξοδο στις αίθουσες πριν από ένα χρόνο. Μια νευρώδης, νεανική ομάδα – Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ορφέας Αυγουστίδης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιώργος Χριστουδούλου – επανδρώνουν σκηνικά το επικίνδυνο παιχνίδι που στήνεται ανάμεσα σε τέσσερις συνεργάτες όταν εμπλέκονται από κοινού σε μια οικονομική απάτη· αποφασίζουν ωστόσο πως ο ένας εξ αυτών θα σηκώσει το βάρος της ποινής…
Πρεμιέρα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Αποθήκη

List 7years

«Επτά χρόνια». 

Μόλλυ Σουήνη
Ένα από τα πλέον ιδιαίτερα έργα του Ιρλανδού Μπράϊαν Φρίελ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ομάδας «Πυρ». Ο Αργύρης Ξάφης, η Δέσποινα Κούρτη και η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη έλκονται από την ιστορία μιας τυφλής κοπέλας που εγχειρίζεται για να ξαναβρεί το φως της – ωστόσο για κάποιο λόγο η ίδια οδηγείται ξανά στην τυφλότητα και την απομόνωση. Η σύγκρουση μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαισθήσεων, ψυχικής και σωματικής αναπηρίας αναδεικνύει μιαν άλλη όψη της αγάπης και της επιθυμίας για ολοκλήρωση. Η Κούρτη στον επώνυμο ρόλο, ο Ξάφης (και) μεταφραστής και επί σκηνής μαζί τους ο Δημήτρης Γεωργιάδης.
Πρεμιέρα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο κήπος του Ραπατσίνι
Θυμίζοντας παλαιότερες συνεργασίες τους στο «Αμόρε», η Ολια Λαζαρίδου και ο Άγγελος Παπαδημητρίου συμπράττουν ξανά – αυτή τη φορά με αφορμή το διήγημα του Ναθάνιελ Χόθωρν. Εκείνη σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, εκείνος σχεδιάζει το εικαστικό περιβάλλον της παράστασης που παραπέμπει σε μια χώρα ονείρου, σ’ ένα παραμύθι ενηλίκων. Το λυρικό, δραματικό ποίημα του Χόθωρν αφηγείται την ιστορία του Τζιοβάνι όταν φοιτητής στην Πάδοβα ερωτεύεται την όμορφη Βεατρίκη. Όμως το κορίτσι είναι καταδικασμένο να ζει υπό περιορισμό σ’ έναν κήπο με δηλητηριασμένα φυτά…
Πρεμιέρα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Πορεία

List Molly

«Μόλλυ Σουήνη». 

Καινούργια σελίδα
Η τρυφερή, δραματική κομεντί του Νιλ Σάιμον, μια βαθιά συγκινητική αυτοβιογραφική ιστορία, κινητοποιεί αυτό το χειμώνα τη διεισδυτική σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Μόσχου. Το έργο, που πρωτοσύστησε στην αθηναϊκή σκηνή το ζευγάρι του Αλέκου Αλεξανδράκη και της Νόνικα Γαληνέα, αφηγείται την αδυναμία ενός μεσήλικα να ξεπεράσει τον χαμό της συζύγου του. Η παρουσία της τον στοιχειώνει ακόμα κι όταν αποπειράται να συνεχίσει τη ζωή του μ’ ένα δεύτερο γάμο. Εδώ πρωταγωνιστούν οι Ταξιάρχης Χάνος, Μαρία Καλλιμάνη, Αντρή Θεοδότου και Αγγελος Μπούρας.
Πρεμιέρα 25 Οκτωβρίου
Που Μικρό Γκλόρια

Ρωσική επανάσταση
Το προκλητικό εγχείρημα του σκηνικού έπους για τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής Επανάστασης αναλαμβάνει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις. Μετά τη σκηνοθεσία του στους «Επτά επί Θήβας», ο Λιθουανός σκηνοθέτης επανακάμπτει στις σκηνές του ΚΘΒΕ και με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από το ξέσπασμα της επανάστασης που επηρέασε καθοριστικά τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης αφηγείται τα συνταρακτικά τεκταινόμενα μέσα από τα μάτια ενός εργάτη. Στη διάθεση του ένας 23μελής θίασος.
Πρεμιέρα Τετάρτη 25 Οκτωβρίου
Που Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Βασιλικό Θέατρο

List Mosxos Giannis

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί την «Καινούργια σελίδα». 

Υπηρέτης δύο αφεντάδων
Την πασίγνωστη βενετσιάνικη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι προσθέτει στο ρεπερτόριο της η ομάδα Ιδέα. Η αγωνιώδης προσπάθεια για επιβίωση του κατεργάρη Τρουφαλδίνο – Αρλεκίνο στέκεται αφορμή για την παρθενική αναμέτρηση του σχήματος των Γάκη – Μπιμπή – Μουστάκα με το είδος και μάλιστα μέσα την ξέφρενη φόρμα της commedia del arte, καυτηριάζοντας τον ηθικό ξεπεσμό της κοινωνίας. Στον διπλό ρόλο θα δούμε τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και τον Κώστα Γάκη σε καθήκοντα σκηνοθέτη και συνθέτη.
Πρεμιέρα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου
Που Θέατρο Αλφα – Ιδέα

Heisenberg
Την εικοσαετή σκηνοθετική του παρουσία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου γιορτάζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος επιστρέφοντας στην ευαίσθητη και την εμβριθή ματιά του Σάιμον Στίβενς. Μετά το «Motortown» του 2007, ο Θεοδωρόπουλος “κοιτάζει” την ιστορία μιας απροσδόκητης γνωριμίας δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων: Μιας πληθωρικής, εξωστρεφούς Αμερικάνας κι ενός μοναχικού Ιρλανδού μεσήλικα στο ομιχλώδες Λονδίνο. Ένας ύμνος στη μοναξιά μα και στη βεβαιότητα πως ο έρωτας είναι ένα θαύμα διαρκείας όπως και η ζωή με πρωταγωνιστές τους Κόρα Καρβούνη και Περικλή Μουστάκη.
Πρεμιέρα Παρασκευή 3 Νοεμβρίου
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου

List Idea

Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα και Κώστας Γάκης, η ομάδα Ιδέα με τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων». 

Ο γλάρος
Το δημοφιλέστερο, ίσως, έργο του Αντόν Τσέχοφ φέρνει το Γιάννη Χουβαρδά πίσω στο κλασικό ρωσικό δραματολόγιο. Οκτώ χρόνια πριν, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, σκηνοθετούσε το «Θείο Βάνια» για να καταπιαστεί τώρα με την αυτοβιογραφική αλλά σταθερά ελπιδοφόρα ματιά του Τσέχοφ προς ένα καλύτερο μέλλον – εδώ δε φιλτράρεται μέσα από την ζωή στην Τέχνη. Μια διανομή υψηλών αξιώσεων ενισχύει την πρόταση με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της Αρκάντινα και το Νίκο Κουρή ως Τρέπλιεφ και μαζί τους, τους Ακύλλα Καραζήση, Δημήτρη Ημελλο, Νίκο Χατζόπουλο, Δημήτρη Παπανικολάου, Δημήτρη Μπίτο, Αννα Καλαϊτζίδου, Αλκηστη Πουλοπούλου, Σύρμω Κεκέ.
Πρεμιέρα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου
Που Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν
Ήταν 1979 όταν ο αναρχικός Γερμανός Ράϊνερ Φασμπίντερ επέστρεφε στα ανοιχτά τραύματα της μεταπολεμικής Γερμανίας ανοίγοντας μια τριλογία με πορτρέτα γυναικών κι ανάγοντας τις σε σύμβολα της πατρίδας του. Πρώτη από αυτές η Μαρία Μπράουν – ένας αντικατοπτρισμός της Γερμανίας του 20ου αιώνα – τρέφει τη νέα σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα. Ο συνεργάτης του Λευτέρη Βογιατζή και αυτουργός της επιτυχίας του «Κουκλόσπιτου» φωτίζει την ιστορία μιας κοπέλας που προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε τρόπο κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενδίδοντας στην ολοκληρωτική αλλοτρίωση της. Τον ομώνυμο ρόλο που στιγμάτισε αμετάκλητα η Χάνα Σιγκούλα ερμηνεύει η Λένα Παπαληγούρα πλαισιωμένη από τους Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Νίκο Γεωργάκη, Μάξιμο Μουμούρη, Γιάννη Νταλιάνη, Γιώργο Συμεωνίδη.
Πρεμιέρα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου
Που Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

List Papaligoura Lena

Η Λένα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί στο «Γάμο της Μαρίας Μπράουν».  

Ακυβέρνητες Πολιτείες: Αριάγνη & Νυχτερίδα
Το φιλόδοξο εγχείρημα θεατροποίησης της επικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα, μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με το Εθνικό θέατρο, ολοκληρώνεται αυτό το χειμώνα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Έφη Θεοδώρου και τη «Λέσχη» της, ο Γιάννης Λεοντάρης και ο Αρης Τρουπάκης σκηνοθετούν την «Αριάγνη» και τη «Νυχτερίδα» – αντίστοιχα σε δύο διαδοχικές παραστάσεις. Η δράση μετατοπίζεται από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο όταν στα 1943 διαλύεται η Β΄ Ταξιαρχία των ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και στην Αλεξάνδρεια του 1944 όταν ενεργοποιείται το κίνημα του Απρίλη. Κρίσιμα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα αναδεύονται με την ερωτική μυθοπλασία κρατώντας στο επίκεντρο της πλοκής τον αριστερό διανοούμενο Μάνο Συμωνίδη. Η διανομή και για τις δύο παραστάσεις διατηρείται η ίδια: Δημήτρης Πασσάς, Παντελής Δεντάκης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Θανάσης Δήμου.
Πρεμιέρα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου (Αριάγνη) και Απρίλιος (Νυχτερίδα)
Που Θέατρο Τέχνης – Σκηνή Φρυνίχου

Hommage
Τέσσερα χρόνια μετά τον αναπάντεχο θάνατο του, ο Λευτέρης Βογιατζής “επιστρέφει” στο καλλιτεχνικό του σπίτι μέσα από ένα πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο – αφιέρωμα στο έργο του ως κορυφαίου αναμορφωτή της νεότερης γενιάς του ελληνικού θεάτρου. Ο Σπύρος Αλιδάκης οργανώνει – στην καρδιά του θεάτρου που ταυτίστηκε με τη δράση και το όραμα του Βογιατζή – ένα site specific project, κατασκευάζοντας ένα τόπο μνήμης που ορίζεται από ντοκουμέντα, προβολές, ηχητικό και αρχειακό, δηλώσεις και συνεντεύξεις του, αποσπάσματα παραστάσεων. Το multimedia θέαμα στελεχώνει μια ομάδα 18 ερμηνευτών που συνδέθηκαν με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη· μεταξύ αυτών οι Αμαλία Μουτούση, Μαρία Κεχαγιόγλου, Στεφανία Γουλιώτη, Μαρία Σκουλά, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Λουκία, Μιχαλοπούλου, Αργύρης Πανταζάρας, Γεράσιμος Μιχελής.
Πρεμιέρα Μέσα Νοεμβρίου
Που Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

List Amalia Moutousi 

Η Αμαλία Μουτούση στο «Hommage».

Αγριόπαπια
Στην τροχιά των σύγχρονων αναγνώσεων πάνω σε κλασικά κείμενα που έφεραν το θέατρο «Πορεία» στις αθηναϊκές σκηνές πρώτης γραμμής, εξακολουθεί να κινείται ο Δημήτρης Τάρλοου. Φέτος, επιχειρεί με Ερρίκο Ιψεν και το τολμηρό του σχόλιο πάνω στη μοίρα της μεσαίας τάξης, παρατηρητής του θεσμού της οικογένειας και σύνολης της κοινωνίας που συντηρείται από ζωτικά ψεύδη – βαυκαλιζόμενη για τα ήθη, την ιδεολογία και τα επιτεύγματα της. Αυτήν την πικρή ιλαροτραγωδία που εκκινεί από το ξανασμίξιμο δύο παιδικών φίλων μετά από πολλά χρόνια ζωντανεύουν οι Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Θέμης Πάνου, Άννα Μάσχα, Αντίνοος Αλμπάνης, Λένα Δροσάκη, Σίσσυ Τουμάση σ’ ένα 14μελές σύνολο ηθοποιών.
Πρεμιέρα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου
Που Θέατρο Πορεία

Νεκρή ζώνη
Ένα από τα σπάνια παιζόμενα έργα του Χάρολντ Πίντερ στην ελληνική σκηνή ανεβάζει ο Κώστας Φιλίππογλου, φιλοξενούμενος στην σκηνή του «Θησείον». Το έργο που γνώρισε θριαμβική υποδοχή κατά το τελευταίο ανέβασμα του (2016) στο Μπρόντγουεϊ με τα “θηρία” Ιαν ΜακΚέλεν και Πάτρικ Στιούαρτ να πρωταγωνιστούν – περιγράφει μια καλοκαιρινή βραδιά από τη ζωή του, αστικής τάξης, μα και εξαρτημένου στο αλκοόλ λογοτέχνη, Χιρστ, όταν γνωρίζει σε μια παμπ του Χάμπστεντ, τον Σπούνερ – έναν συνομήλικο του συγγραφέα. Οι δυο τους αποφασίζουν να συνεχίσουν τη βραδιά πίνοντας και συζητώντας στην έπαυλη του πρώτου. Ένα παιχνίδι συγκρούσεων και εξουσίας αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας στο οποίο στέφονται πρωταγωνιστές ο Γιώργος Αρμένης, ο Αλέκος Συσσοβίτης και ο Αντώνης Καρυστινός.
Πρεμιέρα Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
Που Θέατρο Θησείον

List Agriopapia

«Αγριόπαπια». 

Πέερ Γκυντ
Με όχημα το σπουδαίο δραματικό ποίημα του Ερρίκου Ιψεν επανακάμπτει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου, ο Δημήτρης Λιγνάδης. Μετά την εμπνευσμένη ερμηνεία του ως «Ριχάρδος» Γ΄» σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στο ιψενικό έπος, την ιστορία ενός άλλου Δον Κιχώτη, ενός ονειροπόλου και ιδεαλιστή που προσβλέπει σ’ έναν ιδανικό κόσμο. Πλάϊ στο Δημήτρη Λιγνάδη θα δούμε τους Στεφανία Γουλιώτη, Γιουλίκα Σκαφιδά, Δημήτρης Μοθωναίος.
Πρεμιέρα Δεκέμβριος
Που Εθνικό θέατρο

Ο Καντίντ ή η Αισιοδοξία
Μετά τη ζόρικη και απολύτως επιτυχημένη αναμέτρηση με το αριστούργημα του Κάφκα «Η δίκη» ο Θωμάς Μοσχόπουλος βάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη, ακροβατώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία μ’ ένα από τα εμβληματικότερα κείμενα του Βολταίρου. Έργο που ανήκει στην κιβωτό του Διαφωτισμού, καταχωρημένο στο είδος του περιπετειώδους μυθιστορήματος, ο Καντίντ είναι η ιστορία ενός αγαθού νέου που ωριμάζοντας αναγκάζεται να προδώσει την προσωπική του γνώμη για τον κόσμο που αναγνωρίζει γύρω του. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μιχάλης Συριόπουλος.
Πρεμιέρα 8 Δεκεμβρίου
Που Θέατρο Πόρτα

Αντιγόνη – Lonely planet
Κι όμως η Λένα Κιτσοπούλου κάνει αρχαία τραγωδία. Εννοείται πως την κάνει ανατρεπτικά. Η ηθοποιός και σκηνοθέτις ανιχνεύει ποιότητες κωμωδίας μέσα στο υλικό της Αντιγόνης του Σοφοκλή, καλώντας στη σκηνή ένα Χορό σημερινών ανθρώπων για να μοιραστεί σημερινά μα και παντοτινά υπαρξιακά αδιέξοδα. Στο project που παρουσίασε πέρυσι για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, ως προσκεκλημένη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ωνάση, η Κιτσοπούλου ερευνά τη συγγένεια ανάμεσα στην απελπισία και τη μοναξιά του ανθρώπου με το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό. Στη σκηνή μαζί της τολμούν οι Γιάννης Τσορτέκης, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος. Θα είναι η δεύτερη συνεργασία της με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μετά την σπλάτερ εκδοχή της «Κοκκινοσκουφίτσας» της το χειμώνα του 2014.
Πρεμιέρα Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

List Kitsopoulou

Η Λένα Κιτσοπούλου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην «Αντιγόνη – Lonely planet» 

Ηρωες
Το πολυταξιδεμένο και βραβευμένο πλην άπαιχτο –στην ελληνική σκηνή – έργο του Γάλλου Ζεράρ Σιμπλιάς μας συστήνει ο σταθερός της επισκέπτης, ο σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς. Πρόκειται για μια τρυφερή, ανθρώπινη κωμωδία που τροφοδοτεί η ιστορία τριών μίζερων βετεράνων στρατιωτικών οι οποίοι – παρότι έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο – αναπολούν επίμονα τις παλιές τους δόξες κι ελπίζουν πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και θα ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Στους βασικούς ρόλους οι Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς και Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
Πρεμιέρα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
Που Θέατρο Βασιλάκου

Ο αληθινός
Μετά την αναμέτρηση με τη «Θεία κωμωδία», το θηριώδες κείμενο του Δάντη, η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas κάνουν μια ακόμα απόπειρα να βουτήξουν σ’ ένα ποιητικό σύμπαν, αυτή τη φορά προσεγγίζοντας μια σειρά από μικρασιατικά παραμύθια, βγαλμένα από την ανάμνηση των Ελλήνων της Σμύρνης. Με κινητήριο δύναμη – όπως πάντα – τη μουσική, τέσσερις ερμηνεύτριες, οι Θεανώ Μεταξά, Νικολίτσα Ντρίζη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη αφηγούνται σκληρές, ρεαλιστικές ιστορίες ενός άλλου κόσμου σαν σύγχρονο τραγούδι.
Πρεμιέρα 23 Δεκεμβρίου
Που Πόρτα 

List Chioti4

Η Αργυρώ Χιώτη σκηνοθετεί τον «Αληθινό». 

Ρόμπ/Rob
Ο “οσκαρικός” σεναριογράφος των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου, ο Ευθύμης Φιλίππου επανακάμπτει στη θεατρική σκηνή παρουσιάζοντας το νέο του θεατρικό έργο στη Στέγη. Όλα ξεκίνησαν από μια κουβέντα τους γύρω από τον «Ρομπέρτο Τσούκο» του Κολτές, μια, κινηματογραφικής δομής, παραβολή στη βία. Ο Φιλίππου ανασυνθέτει το ψυχολογικό πορτρέτο ενός κατά συρροή δολοφόνου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά. Τρία χρόνια πριν ο Φιλίππου έγραφε για πρώτη φορά θεατρικό κείμενο και πάλι για τη Στέγη – εξίσου αιματοβαμμένο δε – τα «Αίματα» που ταξίδεψαν σε πολλά φεστιβάλ της Κεντρικής Ευρώπης. Τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει ο Χρήστος Λούλης και στη διανομή θα δούμε ακόμα τους Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλη Σαράντη, Μαρία Σκουλά, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Γιάννη Κλίνη, Βασίλη Μαγουλιώτη.
Πρεμιέρα 17 Ιανουαρίου
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Night alive 
Με το νεόκοπο και βραβευμένο σαρκαστικό δράμα του Ιρλανδού Κόνορ Μακφέρσον επιστρέφει σκηνοθετικά η Ελένη Σκότη. Μια ωμή αλλά γοητευτική ιστορία για την απρόσμενη συνάντηση χαμένων ψυχών στους δρόμους του Δουβλίνου: Ένας μοναχικός άνδρας που έχει απομακρυνθεί από την οικογένεια του παίρνει υπό την ευγενική προστασία του μια νεαρή πόρνη μα η ζωή τους διαταράσσεται όταν επανεμφανίζεται ο εριστικός πρώην φίλος της. Μια διανομή με συνταγή ταινιών Γιάννη Οικονομίδη αφού πρωταγωνιστές της στέφονται ο Στάθης Σταμουλακάτος (έκλεψε την παράσταση στο συνταρακτικό «Στέλλα κοιμήσου» του Εθνικού θέατρου) και ο Ερρίκος Λίτσης ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Κατερίνα Μαούτσου, Θάνος Αλεξίου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης. 
Πρεμιέρα Μέσα Ιανουαρίου 
Που Θέατρο Επί Κολωνώ

List Filippou

 Ο Ευθύμυς Φιλίππου υπογράφει το «Ρομπ/Rob». 

Φθινοπωρινή σονάτα
Το αριστούργημα και μάλιστα το τελευταίο μεγάλο κινηματογραφικό έργο του Ιγκμαρ Μπέργκμαν τροφοδοτεί το καινούργιο ανέβασμα της σκηνής της Κεφαλληνίας. Ο αλληλοσπαραγμός μεταξύ μιας μητέρας (καταξιωμένης πιανίστα) και μιας κόρης (που πενθεί το γιο της), τα καταστροφικά κενά που έχουν ορίσει τη σχέση και τη ζωή τους, το χάσμα μεταξύ μίσους και αγάπης θα αναπαραστήσουν επί σκηνής η Μπέττυ Αρβανίτη και η Δέσποινα Κούρτη ενώ μαζί τους θα εμφανιστεί και ο Δημήτρης Ημελλος. Τη σκηνοθεσία της παράστασης αναλαμβάνει ο Αρης Τρουπάκης ανανεώνοντας τη συνεργασία του με το Κεφαλληνίας μετά το ανέβασμα των «Τριών Ψηλών Γυναικών».
Πρεμιέρα Τέλος Ιανουαρίου
Που Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Λεωφορείον, ο πόθος
Με το έργο-μνημείο του καταραμένου ποιητή Τένεσι Γουίλιαμς και την κορυφαία ενσάρκωση του τραυματισμένου “εγώ”, την Μπλανς Ντιμπουά, αναμετράται ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Το, παραδοσιακά κουρδισμένο σε ψυχαναλυτικές αναγνώσεις, δράμα αναμένεται να τύχει μιας λιγότερο “συμβατής” αντιμετώπισης από ένα σκηνοθέτη του νεωτερισμού που έχει στη διάθεση του ένα ωραίο ερμηνευτικό σχήμα: Τη Μαρία Ναυπλιώτου στο ρόλο της Μπλανς (θα είναι η δεύτερη συνεργασία τους μετά το «Incenso» του Δημήτρη Δημητριάδη), ο Χάρης Φραγκούλης στο ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι και η Θεοδώρα Τζήμου ως Στέλλα. Ο Αγγελος Τριανταφύλλου στο soundtrack της παράστασης.
Πρεμιέρα 6 Φεβρουαρίου
Που Δημοτικό θέατρο Πειραιά

List Arvaniti

Η Μπέτυ Αρβανίτη πρωταγωνιστεί στη «Φθινοπωρινή σονάτα». 

Skylight
Στη σκηνοθετική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη αφήνεται αυτό το χειμώνα ο Δημήτρης Καταλειφός με αφορμή το, από 20ετίας, πολυβραβευμένο έργο του Ντέϊβιντ Χίαρ. Το τρίγωνο έρωτα, εξάρτησης και πάθους ανάμεσα σε δύο άνδρες και μια νεαρή γυναίκα με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές καταβολές και με φόντο το μελαγχολικό Λονδίνο, ξανασμίγει (μετά την επιτυχημένη σύμπραξη της «Ολεάννας») στη σκηνή το Δημήτρη Καταλειφό και τη μαθήτρια του Λουκία Μιχαλοπούλου.
Πρεμιέρα Μέσα Φεβρουαρίου
Που Θέατρο Εμπορικόν

Γρανάδα
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από το τελευταίο έργο του, τον «Αβελάρδο και Ελοϊζα» και ο Γιάννης Καλαβριανός ενεργοποιείται ξανά συγγραφικά αντλώντας έμπνευση από την ιστορία της βασίλισσας Ιωάννας της Καστίλης – γνωστής και ως Ιωάννας της τρελής, που κατέρρευσε ψυχολογικά κατά την απώλεια του συζύγου της. Το βασιλικό δράμα μπλέκεται δημιουργικά με την ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας αναδεικνύοντας σε κεντρικό ζήτημα της παράστασης την έννοια της απώλειας. Σε καθεστώς παράλληλης αφήγησης εξιστορεί ένας ωραιότατος θίασος: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Εφη Σταμούλη, Στέφη Πουλοπούλου, Διαμαντής Διαμαντίδης.
Πρεμιέρα Φεβρουάριος
Που Από μηχανής θέατρο

List Kataleifos

Δημήτρης Καταλειφός και Λουκία Μιχαλοπούλου συμπράττουν στο «Skylight». 

Ανεμοδαρμένα ύψη
Μια από τις σπουδαιότερες ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών, το σκληρό ερωτικό δράμα της Εμιλυ Μπροντέ έλκει το ενδιαφέρον της ομάδας Χώρος. Δίνοντας χαρακτήρα έντονης εικαστικότητας στην παράσταση, ο Σίμος Κακάλας παρακολουθεί σκηνοθετικά τον καταστροφικό, τραγικό έρωτα του Χίθκλιφ και της Κάθριν μέσα από ένα σύστημα αφήγησης έξι ηθοποιών – μεταξύ των οποίων οι Ελενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα.
Πρεμιέρα Φεβρουάριος
Που Θέατρο Χώρος

Βάκχες
Με τη φόρα και την υποδοχή που του εξασφάλισαν οι καθηλωτικοί «Πέρσες» της Αρχαίας Επιδαύρου, ο Αρης Μπινιάρης – αφοσιωμένος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μελετητής του αρχαίου δράματος – τολμά ξανά σε παράσταση μεγάλης κλίμακας αντλώντας από το ρηξιγενές υλικό των «Βακχών». Η τραγωδία του Ευριπίδη, ο κορυφαίος στοχασμός ανάμεσα στη σύγκρουση της λογικής και του ενστίκτου, αποτυπώνεται με τα χρώματα και τον παλμό μιας ροκ συναυλίας. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη – μετά την υπερβατική ερμηνεία της στους «Πέρσες» ως Άτοσσα – ανανεώνει τη συνεργασία της με τον Αρη Μπινιάρη και στέφεται επικεφαλής του θιάσου των Χρήστου Λούλη, Γιώργου Γάλλου, Εύης Σαουλίδου, Αννας Καλαϊτζίδου.
Πρεμιέρα 21 Μαρτίου
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

List KalarianosGiannis

Ο Γιάννης Καλαβριανός γράφει και σκηνοθετεί την «Γρανάδα». 

Ηλίθιος
Στην πρώτη του σκηνοθεσία στο Δημοτικό του Πειραιά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Νίκος Διαμαντής τολμά τη θεατροποίηση ενός από τα κορυφαία μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Βασισμένος στη μετάφραση του Αρη Αλεξάνδρου και σε διασκευή του Διονύση Καψάλη, παρουσιάζεται η ιστορία του επιληπτικού πρίγκιπα Μίσκιν που έχει, εκτός από την αφέλεια και την αθωότητα του να διαχειριστεί τη χλέβη και τον σαρκασμό του περιβάλλοντος του. Στον βασικό ρόλο ο Πέτρος Φιλιππίδης και μαζί του ένας θίασος αξιώσεων: Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Κωνσταντίνου.
Πρεμιέρα 13 Απριλίου
Που Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Τίμων, ο Αθηναίος
Δύο χρόνια μετά την «Αντιγόνη» του στην Επίδαυρο και για πρώτη φορά στο χειμερινό ρεπερτόριο του Εθνικού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Στάθης Λιβαθινός επανακάμπτει σκηνοθετικά με την σαιξπηρική τραγωδία του «Τίμωνα» – την παραβολή του ευγενούς μα σπάταλου Αθηναίου που σκορπά την περιουσία του οργανώνοντας συμπόσια προς τιμήν των φίλων του· μα μόλις παρίσταται ανάγκη βρίσκεται αντιμέτωπος με την αχαριστία τους. Η διαδρομή του ήρωα προς τη μισανθρωπία θ’ απασχολήσει τη σκηνοθεσία Λιβαθινού που για τελευταία φορά καταπιάστηκε με την εργογραφία του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, δουλεύοντας στην πολιτική τραγωδία του «Βασιλιά Ληρ». Στον επώνυμο ρόλο θα δούμε τον Βασίλη Ανδρέου.
Πρεμιέρα Απρίλιος
Που Εθνικό θέατρο

List Mpiniaris Karabeti

Ο Αρης Μπινιάρης και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ξανά μαζί στις «Βάκχες». 

Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης
Μετά τις διαδοχικές επιτυχίες των «Παιδιών του Ηλιου» και της «Επανένωσης της Βόρειας με τη Νότια Κορέα», ο Νίκος Μαστοράκης συνεχίζει στο Υπόγειο του Τέχνης με το έπος των λαϊκών ηρώων του Εντεν Φον Χόρβατ στα πέτρινα χρόνια ανόδου του φασισμού. Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η κοινωνική παρακμή που καλπάζει, διαπίστωση που ο Χόρβατ φωτίζει μέσα από τη γλυκόπικρη ιστορία της νεαρής Μαριάννε. Θέλοντας να αντισταθεί στο τέλμα μιας στάσιμης και μελαγχολικής ζωής της διαλύει τον συμβατικό αρραβώνα που της έχει επιβάλλει ο πατέρας της και ακολουθώντας τα χνάρια ενός γοητευτικού τυχοδιώκτη υποτάσσεται – όπως όλοι γύρω της – σε μια αβέβαια μοίρα. Στην πληθωρική διανομή θα συναντήσουμε τους Θάνο Τοκάκη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρο Μυλωνά, Ιωάννα Μαυρέα και τη Μάγια Λυμπεροπούλου που επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας στη σκηνή.
Πρεμιέρα Απρίλιος
Που Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο Πεσμαζόγλου

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b