MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ιφιγένεια εν Αυλίδι – Λόγια που συγκινούν στο έργο του Ευριπίδη

Ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου και η Λένα Παπαληγούρα, οι τρεις πρωταγωνιστές τις «Ιφιγένειας εν Αυλίδι», ξεχωρίζουν τις πιο εμβληματικές φράσεις από την τραγωδία του Ευριπίδη, λίγο πριν την ολοκλήρωση της περιοδείας τους και το σταθμό τους στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

author-image Στέλλα Χαραμή

«Γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα κι είναι τρελός αυτός που λέει καλύτερα να πέθαινα χαρούμενος παρά να ζω δυστυχισμένος».

Μ’ αυτά τα λόγια, η Ιφιγένεια του οίκου των Ατρειδών, η κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, οδηγείται πενθούσα – παρά τη θέληση της – στη θυσία, εφαλτήριο στην επεκτατική μανία και βορά την εξουσιαστική φαυλότητα των Ελλήνων· και πρώτου και καλύτερου του πατέρα και βασιλιά της. 

Κείμενο της τελευταίας του δημιουργικής περιόδου του Ευριπίδη, παρότι άδικα δεν ανήκει στα πλέον δημοφιλή του έργα, επιφυλάσσει εξαιρετικής πυκνότητας σχόλια πάνω στη διαχρονική μάστιγα του κενού εξουσίας, στην πολιτική αθλιότητα και στη στρέβλωση της έννοιας της θυσίας.

Το λιτό, μολονότι εμπνευσμένο, ανέβασμα του από τους Αιμίλιο Χειλάκη και Μανόλη Δούνια με την πολύτιμη αρωγή της λόγιας μετάφρασης του Γιώργου Μπλάνα φωτίζει τις δραματουργικές αρετές του έργου, υπογραμμίζει εμφατικά τις νοηματικές αξίες του και υπενθυμίζει το αξίωμα της κλασικότητας του.

Εν όψει των τελευταίων σταθμών της περιοδείας και της εμφάνισης τους στο Ηρώδειο στις 12 Σεπτεμβρίου, οι τρεις ερμηνευτές της παράστασης επιστρέφουν σ’ αυτά τα σπουδαία λόγια του Ευριπίδη. Ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου και η Λένα Παπαληγούρα, έχοντας υιοθετήσει την έγκυρη φόρμα των τριών υποκριτών, επιλέγουν τις φράσεις εκείνες (μια για κάθε χαρακτήρα του έργου) που δονούν στο άκουσμα τους, αφηγούμενες τα πάθη των ηρώων τους.

Ifigeneia 2

Η πατρίδα είναι μεγάλη κι εμείς μικροί παιδί μου. Πολύ μικροί μπροστά της. Κι όταν κινδυνεύει η ελευθερία της, εσύ κι εγώ πρέπει να κάνουμε το χρέος μας. Να δώσουμε και την ζωή μας για να μην λεηλατούν οι βάρβαροι τα νυφικά κρεβάτια των Ελλήνων». 
Αγαμέμνονας (τον υποδύεται ο Αιμίλιος Χειλάκης)

«Μάστιγα έχει γίνει αυτή η άθλια πολιτική. Έχει γεμίσει η Ελλάδα φερέλπιδες ηγέτες που κατακτούν με κάθε μέσο την εξουσία κι ύστερα λουφάζουν είτε για να μην δυσαρεστήσουν τους ανόητους πολίτες ή γιατί εκ των πραγμάτων είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν».
Μενέλαος (τον υποδύεται η Αθηνά Μαξίμου)

«Τι περιμένετε λοιπόν; θυσιάστε με. Για την Ελλάδα; Για τα λάφυρα της Τροίας ανοίγετε δρόμο… Ας είναι λοιπόν μνημείο ένδοξο και σπίτι και παιδιά μου…».
Ιφιγένεια (την υποδύεται η Λένα Παπαληγούρα)

Ifigeneia 3

«Και να γυρνώ στις άδειες κάμαρες να κλαίω και να λέω:”Σε σκότωσε, παιδί μου, αυτός που σε γέννησε· αυτός που σου δώσε ζωή, σου την πήρε· με τα ίδια του τα χέρια. Δεν ήταν ξένος κόρη μου ο φονιάς σου. Ήταν πατέρας σου. Πατέρας!”».
Κλυταιμνήστρα (την υποδύεται η Αθηνά Μαξίμου)

«…Eν πάσει περιπτώσει δεν μ’ εξοργίζει η απώλεια μιας νύφης -την οποία δεν ζήτησα άλλωστε- οι παρθένες που τριγυρίζουν το κρεβάτι μου· δεν είναι ούτε λίγες ούτε ασήμαντες – η ύβρις με φρενιάζει, η προστυχιά του βασιλιά! Αν ήθελε να κάνει δόλωμα για το παιδί του το όνομά μου… έπρεπε να μου ζητήσει την άδεια… Θα το’ δινα ευχαρίστως προκειμένου να ξεκολλήσουν οι Ελληνες για το Ίλιο… Δεν θα στεκόμουν απαθής μπρος στο συμφέρον των συμμάχων μου».
Αχιλλέας (τον υποδύεται ο Αιμίλιος Χειλάκης)

«Ξεπέρασες τα όρια βασιλιά μου όταν είπες πως θα παντρέψεις το παιδί σου με παιδί θεάς για να το φέρεις εδώ και να το δώσεις του θανάτου..».
Πρεσβύτης (τον υποδύεται η Λένα Παπαληγούρα)

Ifigeneia4 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b